De Moppenmachine, Een boek om goede grappen te leren maken

De Moppenmachine is een grappig boek voor kinderen vanaf een jaar of 9, die zelf graag grappen maken. Dit boek staat vol moppen en grappen, maar je kunt er ook leren om zelf (betere) grappen te maken. Handig voor jonge cabaretiers! Amerikaanse schrijfster Theresa Julian noemt het boek een lachlaboratorium en dat is wel een mooie beschrijving voor dit leuke boek, inclusief goede illustraties.

Hoe maak je goede moppen?

Zoals gezegd staat dit boek vol grappen. Van woordgrappen tot echte moppen. Maar het boek is vooral bedoeld om je te helpen zelf goede grappen te laten maken. Dat is toch best een wetenschap. Het boek start zelfs met een heuse formule om grappiger te worden. Een van de belangrijkste aspecten om mensen aan het lachen te maken is de verrassing. Maar verder staat in de Moppenmachine ook dat het gaat om tegenstellingen, overdrijvingen, bijzonderheden of gekkigheid zoals scheetkussens. Het boek neemt je mee om stap voor stap zinnen of woorden grappiger te maken. Dus van ‘mijn danstechniek is niet best’ naar ‘ik spring rond alsof er een leger mieren in mijn broek zit’. Of van ‘mooi kapsel!’ naar ‘was de tuinman snel klaar?’.

grappen formule

Stiekem taalles in de Moppenmachine

Om leuke grappen te kunnen vertellen moet je eigenlijk heel vaardig zijn met taal. In de Moppenmachine gaat het bijvoorbeeld ook over metaforen bedenken, contrast aanbrengen tussen woorden, of bijvoorbeeld een grap linken aan iets beroemds. Ook een slimme truc is om bestaande moppen om te bouwen naar nieuwe versies. Je verzint niet alleen grappen, eigenlijk wordt je meer een woordkunstenaar. Wat denk ik niet perse grappig bedoeld is, maar waar ik wel om moest lachen zijn de 10 tactieken om een mop te vertellen. Van voor de spiegel oefenen, tot aan zorgen voor een goede timing qua plek en tijd. Maar ook: zeg de afsluitende woorden zelfverzekerd, ga niet lachen om je eigen grap en als iemand de grap niet snapt, wordt dan niet boos of gefrustreerd. Ik zie gelijk mijn gefrustreerde zoon voor zich wanneer ik een grap niet snap!

De leukste grap

Mijn zoon van 11 heeft het boek ook gelezen, en ik denk dat hij wel een goede graadmeter is. Qua leeftijd, maar hij houdt zelf ook van grappen maken en hij kijkt graag naar cabaretiers. En de Moppenmachine krijgt zijn goedkeuring. De grap die hij erg leuk vindt is:

Ik hou van u

echt waar?

Ja, het is mijn lievelingsklinker.

Andere hilarische moppenboeken

Specificaties De Moppenmachine

Auteur: Theresa Julian | Ilustraties: Pat Lewis | Uitgever: Witte Leeuw | Vertaald door Marjolein Algera | September 2021 | 9789492901767 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.