Gameboek Schaduwkraai – een spannend boek dat leest als een game

Heb je ook kinderen die eigenlijk liever gamen dan lezen? Dan is het Gameboek Schaduwkraai misschien wel de oplossing! Want dit vernieuwende boek van Marcel Groenewegen leest als een game. Kinderen bepalen namelijk zelf hoe het verhaal verloopt. En dus is het verhaal voor iedere lezer weer anders. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Wij hebben het uitgeprobeerd! Benieuwd hoe deze nieuwe leeservaring beviel? 

Spion, magiër of strijder, wie ben jij?

Gameboek Schaduwkraai

Het magische gameboek van de Schaduwkraai

Het verhaal van Gameboek Schaduwkraai speelt zich af in Ulvenria. Een land van hoge bergen en uitgestrekte bossen. Er zijn vele wezens ontstaan en ook weer uitgestorven. Draken, reuzen, dwergen en nog veel meer. Maar Ulvenria wordt bedreigd door de kwade heer Raznor. Met zijn leger van draken valt hij steden aan. De missie van de schaduwkraaien is om hem te verslaan!

De hoofdpersoon is een jongen met uitzonderlijke talenten. Hij wordt opgeleid in de orde van de Schaduwkraaien. Zij zijn elitestrijders die in de naam van de koning speciale missies uitvoeren. Als lezer duik je in de huid van de hoofdpersoon. Na de algemene inleiding krijgt je een keuze. Wil je spion, magiër of strijder worden?

Wie zien in het boek ook een scoreformulier. Daarop vink je de keuze aan. Ook staan er onderwerpen als magische krachten op en hulpmiddelen die je kunt verdienen. Gaandeweg het verhaal wordt het formulier aangevuld. Je kunt het met potlood invullen en uitgummen als je het nog een keer wilt lezen, of als iemand anders het boek leent. Op de website van Kinderboeken is het formulier ook te downloaden dat bij dit Gameboek Schaduwkraai hoort.

deel 2 de brief

Een vernieuwende en interactieve leeservaring

We moeten best even wennen hoor aan deze hele andere leeservaring. Bij de eerste actie worden we als vervolgstap bijna helemaal naar het eind van het boek gestuurd. Maar we gaan ook weer terug!  Want na iedere alinea bladeren we kris kras door het boek voor het vervolg. Steeds kun je kiezen wat te doen. Bij de ontmoeting met een trol kun je bijvoorbeeld kiezen om de trol aan te vallen, snel te passeren of ermee te praten. Soms komt het goed van pas als je onzichtbaarheidskrachten hebt! Of juist intuïtie, spoorzoeken of sloten openbreken. Je kunt vooraf twee van deze speciale krachten kiezen.

Wat een actieve en inventieve manier om te lezen in dit Schaduwkraai gameboek. Je duikt echt het avontuur in en kinderen kunnen er ook nog eens hun persoonlijke draai aan geven. Sommigen zullen snel in de aanval gaan. En anderen gaan misschien wat meer doordacht aan de slag. Ook een leuke manier om juist wat meer te durven. Zo bleek tijdens ons leesmoment dat het best wat oplevert als je eens in de aanval gaat en niet te voorzichtig bent! Ook leuk zijn de kleine raadseltjes die je op moet lossen, bijvoorbeeld als je een deur moet openen. Welke naam bestaat niet meer als je hem noemt?

Spanning, fantasy, moed en vriendschap 

Dit gameboek is een fantasy verhaal over moed, vriendschap en vindingrijkheid. De hoofdpersoon is zich nog niet bewust van zijn krachten, maar hij speelt een belangrijke rol in het redden van het koninkrijk. De verschillende fantasyfiguren zoals gnarken en gnomen zijn super leuk gevonden. Mam, gaan we weer in dat leuke boek lezen? Nou voor iemand die liever games speelt en voetbalt, is dat best een bijzondere uitspraak! Dus wij zijn fan! De mening van Guus over Gameboek Schaduwkraai:

Ik vind het een heel leuk boek. Omdat ik graag game en dit lijkt er best wel op. Het is leuk om zelf te kiezen hoe je het verhaal verder laat gaan. Het land en alle magische figuren worden mooi beschreven. De tekeningen passen ook heel goed bij het verhaal. Ik zou het eigenlijk nog wel een keer willen lezen in een nieuwe rol en met andere krachten!

Guus, 10 jaar
Ulvenria

Auteur Marcel Groenewegen heeft ook kinderen die liever gamen. Hij wilde hen graag een hele andere leeservaring bieden. Hij is bassist van The Kik en schrijft ook onder andere boeken en columns. De toffe sprookjesachtige illustraties zijn gemaakt door Maarten Donders. Zo krijgen we een mooi beeld bij alle bijzondere wezens in dit Gameboek Schaduwkraai. En het is ook nog eens best een spannende leeservaring. De reusachtige spin die heel veel cocons aan het dak heeft gemaakt met dode geiten erin bijvoorbeeld. Brrr!

Een tof leesavontuur dus, eens wat anders dan de standaardboeken. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar oud. Probeer het eens!

Specificaties Gameboek Schaduwkraai

Auteur: Marcel Groenewegen | Illustrator: Maarten Donders | Vormgeving omslag: Buro Blikgoed | Uitgeverij: de Witte Leeuw | 9789493236264 | juni 2022 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.