Oost west, thuis best – een prentenboek over vriendschap en thuis

Oost west, thuis best is een zinnetje dat ik zelf ook best vaak zeg en denk. Want stiekem wordt ik gewoon heel blij van ons eigen thuis. Een boek dat ook super goed past bij de kinderboekenweek met als thema ‘Bij mij thuis’. Want bij iedereen thuis gaat het er net even anders aan toe. Bij Beer die zijn huis heel mooi heeft gemaakt. Bij Haas die een klein en donker huis heeft. Of bij ons, met een verbouwing achter de rug om ons huis nog beter bij ons te laten passen. Thuis is meer dan een huis.

Oost west, thuis best

Oost west, thuis best

Oost west, thuis best gaat over een Beer en een Haas. Beer wandelde op een dag het bos in en besloot te blijven. Hij bouwde een prachtig groot huis. Het was helemaal naar zijn zin. Maar hij was wel eenzaam. Het voelde leeg terwijl het toch echt af was. Beer ontmoet Haas in het bos. Haas lijkt niet echt op Beer en zijn huis al helemaal niet. Het huis van Haas is klein en donker. Terwijl dat van Beer groot en licht is. Ze vonden elkaar wel heel erg leuk. Ze deden ook veel leuke dingen samen. En toen werden ze vrienden. De seizoenen vlogen voorbij. Toen kwam er een storm en die blies het mooie huis van Beer weg. Waar moest hij nu heen?

Huis van Beer

Haas nam zijn vriend bij de hand en nam hem mee naar zijn huis. Daar kon Beer ook wonen. Het was vanaf nu ook zijn huis. Maar het huis was klein. Was het niet te klein voor een grote Beer en een oude Haas? Op een dag zaten ze elkaar zo in de weg dat ze hele erge ruzie kregen. Beer ging buiten zitten in de kou. Haas zat eenzaam in zijn huis. Zou het nog goed komen met deze vrienden? Een jonge Beer. Een oude Haas. Twee harten. Veel liefde. Eén thuis. Oost west, thuis best!

oost west, thuis best - Ruzie

Een mooie boodschap in het verhaal

Wat zit er toch een mooie boodschap in oost west, thuis best vind je niet? Een jonge Beer en een oude Haas voelt bijna als een ouder met een kind. Een groot huis en een klein huis lijkt op de situatie die onze eigen kinderen tegen kunnen komen. Het kan maar zo zijn dat jouw zoon of dochter bij iemand gaat spelen die in een veel groter huis woont. Of juist in een kleiner huis. Maar waar het eigenlijk om gaat is niet hoe groot dat huis is waar je woont. Het gaat erom met wie je daar woont. Want een huis is maar een huis totdat je het deelt met de mensen van wie je houdt. Dan wordt je huis ook echt een thuis. Dan ga je niet naar huis, maar kom je thuis. Dat is dan een plek waar je hoort.

Samenwonen

Anderen helpen die geen huis hebben

Oost west, thuis best laat ook zien dat het fijn is om anderen te helpen. Als eerste worden Beer en Haas vrienden. Ze doen heel veel leuke dingen samen. Later zorgen ze voor elkaar. Eerst Beer voor Haas wanneer hij ziek is en later andersom. Haas deelt zelfs zijn huis met Beer. Daar zouden wij nog best wel iets van kunnen leren. Zeker wanneer je aan het einde van het boek ziet dat ook Hert wordt binnen gevraagd wanneer hij nieuw in het bos komt wonen. Heel gastvrij en open naar nieuwe mensen. Een mooie les om aan onze kinderen mee te geven. Dat wanneer het bij anderen ‘stormt’ in hun leven, je er voor hen kan zijn en ze kunt helpen.

storm

Home is where the heart is

Dit prachtige prentenboek is eerst in het Engels verschenen. In het Engels heet Oost west, thuis best Home is where the heart is. Zo mooi vind ik dat. Thuis is die plek waar jouw hart is. Niet de plek met de meeste spullen, niet de grootste plek en zeker niet de duurste plek. Het is de plek waar jouw hart is. Waar je geliefden zijn, je gezin, je partner. De plek waar je onvoorwaardelijke liefde voelt. Waar je jezelf mag zijn zonder consequenties. Tot op zekere hoogte dan, laat het onze kinderen niet horen. Maar dat is wel wat ik onze kinderen wil leren. Dat het niet om het plaatje aan de buitenkant gaat, maar om daar waar je hart is. Dat laat dit prentenboek ook heel mooi zien.

Oost west, thuis best, achterkant

Specificaties Oost west, thuis best

Auteur: Jonny Lambert | Uitgeverij: Veltman | Vertaling: Ellen Hosmar /Vitataal | Eerste uitgave: 2022 | Originele titel: Home Is Where the Hearts Is | ISBN: 9789048320066 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.