Blauwe dagen, een mist in je hoofd – Caja Cazemier

In de jeugdroman Blauwe Dagen maken we kennis met Janna. Janna kan goed tekenen en is ook goed in wiskunde. Er is alleen een probleem dat steeds groter lijkt te worden. Janna zit namelijk niet zo lekker in haar vel. Blauwe Dagen is een jeugdroman voor kinderen van twaalf jaar en ouder van Caja Cazemier.

boek over depressie

Mist in je hoofd

In Blauwe Dagen is Janna veertien jaar en het is net uit met haar vriendje Niels. Ze raakt er maar niet overheen. Waar haar moeder haar gedrag afdoet als hinderlijk en puberaal voelt Janna zich soms de hele dag lusteloos en apathisch. Er zit mist in haar hoofd. Ze tekent alleen nog maar in grijs en donkerblauw. Haar vader vertelt ze soms iets. Haar broertje Thijs is gewoon irritant. Of eigenlijk nog irritanter dan anders. Ze sleept zich naar school. Als ze niet naar school hoeft ligt ze het liefst de hele dag in bed. Haar vriendinnen Suze en Bo zien in de eerste instantie niet echt wat er aan de hand is. Denken dat Janna down is vanwege de beëindigde verkering met Niels.

Blauwe Dagen

Grijs en donkerblauw

Gaandeweg komen ze erachter dat Janna echt ziek is. Ze heeft te maken met depressieve klachten. Suze weet niet goed wat ze er mee aan moet en drijft langzaam af van het vriendinnenclubje. Bo, die zelf te maken heeft met ouders in een vechtscheiding, helpt Janna de dag door. Ze doet dat op allerlei mogelijke manieren. Dat is nodig want ondanks de hulp die Janna krijgt gaat het niet altijd beter met haar. Haar tekeningen blijven grijs en donkerblauw. Haar cijfers op school niet zijn meer zo goed als ze eerst waren. Er wordt andere hulp ingeschakeld. Hulp die meer individueel is. Langzaam gaat het beter. Er zijn minder Blauwe Dagen, al blijven die sluimeren. De opmerking van Bo is dan ook raak: ‘Misschien is het iets gewoon bij Janna hoort.’ En dan blijkt dat haar ouders nieuws voor haar hebben die Janna’s wereld op haar kop zetten.

Blauwe dagen over depressie

Caja Cazimier laat in de jeugdroman Blauwe Dagen de vele facetten van een depressie zien.Een depressie laat zich niet in een hokje stoppen. Dat maakt het zo moeilijk om deze ziekte te behandelen. Cazimier legt in soepele dialogen uit en laat in natuurlijke situaties zien hoe een depressie er uitziet. Niet alleen voor degene die de depressieve klachten heeft, maar ook voor de mensen om die persoon heen. Voor hen is de frustratie van het broertje, de angst van moeder en de onmacht van de vader waarschijnlijk herkenbaar. Ook mensen die niet veel weten van een depressie, maar zich er wel in willen verdiepen hebben met Blauwe Dagen een mooie roman te pakken.

Blauwe Dagen

Caja Cazimier heeft met Blauwe Dagen wederom een jeugdroman afgeleverd die raakt aan de belevingswereld van pubers. Met Janna ontdekt de lezer wat een depressie is, wat de oorzaken zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Specificaties Blauwe Dagen

Blauwe Dagen

Schrijver: Caja Cazimier | Uitgever: Ploegsma | september 2020 | 224 pagina’s | 9789021680583 | Kijk hier voor meer informatie

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.