Woodhenge, een gruwelijk spannende YA horror

Weet jij wat een Woodhenge is? Dankzij vele uren in slaap vallen bij Discovery Channel weet ik wat het is. Het komt voor in documentaires zoals Ancient Aliens, maar ook in docu’s over oude beschavingen en bouwwerken. Een Woodhenge bestaat echt en het is de houten variant van de meer bekende (stenen) Stonehenge. Een oud bouwwerk uit lang vervlogen tijden. Er kleven diverse mystieke en mysterieuze verhalen aan. En zo’n verhaal heeft Erik Jan Tillema weten te grijpen. Zijn Woodhenge is een bizar spannend YA verhaal. Hij neemt ons mee naar plekken waar veel auteurs hun vingers niet aan durven te branden. En ik kan al verklappen dat ik zo grandioos heb genoten van dit verhaal. Maar wow wat een explosie aan spanning, ik moest echt even bijkomen na de laatste bladzijde.

Woodhenge erik jan tillema ya horror voorkant cover kader

Waar gaat Woodhenge over?

In het dorpje Heesstadt beginnen mensen spontaan dood te bloeden. Is er een seriemoordenaar? Een virus? Arend komt erachter dat alles te maken heeft met een woodhenge die tijdens werkzaamheden werd ontdekt op het schoolplein. Dat monument van palen werd ooit gebouwd om de inwoners te beschermen tegen bovennatuurlijke krachten. Hadden de opgravingen nooit mogen plaatsvinden? Zal het kwaad uit de woodhenge ooit nog kunnen rusten? Een spannend verhaal vol bloed en duistere krachten. Voor young adults die niet snel bang zijn.

De triggerwarning is geheel op zijn plaats. Want Erik Jan Tillema neemt zijn lezers mee naar plekken die veel auteurs niet durven te bezoeken. Woodhenge is een gruwelijk spannende horror. Vol bloed, actie, geweld, dood en kosmische horror. Uh wat? Dat is een genre wat gruwels bevat die groter zijn dan een menselijk brein kan bevatten. Mindblowing horror is misschien een pakkender bewoording voor de doelgroep. Meestal verklap ik het soort horror niet, maar de synopsis geeft al een deel prijs. Maar toch bevat dit boek zoveel verrassing, daar kan de achterflaptekst niks aan verklappen.

Mindblowing horror

In tijden van nood komen er soms onbekende driften en instincten naar boven. ~ Blz 283

Precies om bovenstaande regel uit Woodhenge hou ik van thrillers en horror. Door karakters in een fictieve en spannende situatie te plaatsen ontstaat er zoveel ruimte voor het onverwachte. Maskers vallen af, een oerinstinct komt boven. En wat dat is, dat is voor iedereen een verrassing. Je hebt zelf vast wel eens in een onverwachte en heftige situatie gehandeld vanuit instinct. Je kan ook vaak niet anders op zo’n moment. Dat vind ik boeiend, wat er dan gebeurd. En dat is echt niet altijd heldhaftig. Er is het oerinstinct en als er meer tijd is, is er ruimte voor die innerlijke strijd tussen diverse belangen. Een boek is bij uitstek een veilige omgeving om zulke vraagstukken te ervaren en eventueel te beantwoorden. Tegelijk is het beleven net zo boeiend. Beide komen ruim aan bod in dit boek.

Want de horror is echt mindblowing. Vanaf de eerste bladzijde weet Tillema een unheimlich gevoel in elke letter te stoppen. Het verhaal schuurt tegen het vreemde aan maar hoe of wat daar kan ik mijn vinger niet op leggen. Er spelen zaken die nog niet uitgesproken worden en elke bladzijde sla ik met achterdocht en milde terughoudendheid om. Wat staat daar te wachten op me? Hoofdpersonage Arend is 16 en hij is de spil van Woodhenge. Samen met hem is zijn beste vriend Wouter en love interest Lieke. Tillema biedt geen soelaas aan zijn karakters en lezers. De horror is groter dan je kan bevatten, de regels zijn niet bekend en wat er precies aan de hand is blijft lang mysterieus. Maar dat het bloederig en gruwelijk is, is een ding wat zeker is.

Woodhenge boek ya horror erik jan tillema

Coming of age

Naast dat Woodhenge een overduidelijk horrorboek is, zit er ook een groot ‘coming of age’ deel in wat Tillema echt goed verwerkt heeft. Arend woont alleen met zijn moeder, zijn vader is weggegaan en daar moet Arend mee dealen. Lieke haar vader is overleden. Ze zitten op school en het is examenweek. We maken hun stress en spanning mee. Maar ook hun emoties en struggles naar hun ouders toe, leraren en met klasgenoten. Ik vind de band tussen Arend en zijn moeder heel mooi en heel puur. Ik ben zelf een moeder en snap ergens de angsten van haar wel. Ze kan Arend lastig loslaten en geef haar eens ongelijk. Buiten alle normale spannende dingen die het leven geeft heb je ook nog eens auteur Tillema die de dop van zijn horrorsaus eraf draait en vol die fles leegknijpt over zijn karakters heen.

Maar er is ook ruimte voor liefde! Ja er worden tongzoenen gegeven en de liefde bedreven. Op een hele mooie, ingetogen en echte manier. Precies wat passend is bij de doelgroep. De spanning van een eerste keer, de onwennigheid en alle emoties die erbij komen kijken. Zonder dat het heel expliciet is. Het past gewoon heel goed in het verhaal, bij de karakters en bij de doelgroep. Het maakt ze voor mij heel echt en levendig. En ook past het binnen de heftige gebeurtenissen. Want zoeken we niet allemaal troost in een bepaalde vorm als er dingen gebeuren die je geest te boven gaan?

Woodhenge erik jan tillema ya horror

Beleving

Woodhenge is echt een beleving. De cover is mysterieus en het lettertype wat bij de titels gebruikt wordt is perfect passend. Het boek is in drie delen opgedeeld en in die delen zitten enkele hoofdstukken. Je leest mee vanuit het perspectief van Arend. Daartussen staan soms nieuwsberichten van een online site (jammer dat die site niet echt actief is) en soms appjes. Tweemaal staat er verderop een mysterieus stukje van een bepaalde fanatiekeling die waarschuwingen uit over een bepaald iets. Ik ga dat niet verder belichten want dat zou een spoiler zijn. De tekst is lekker luchtig opgemaakt maar toch valt dit boek wel heel erg op in alle YA boeken.

Ten eerste is het een dik boek met 386 bladzijdes. Daarbij zijn de hoofdstukken lang, soms is niet duidelijk wanneer het eindigt. Ook is geen vaste opmaak door het boek heen. Ik had soms behoefte om even adem te halen door middel van een vers hoofdstuk. Maar nee Tillema verdrinkt zijn lezers soms in het ongewisse van hoelang een bepaalde scène gaat duren. En dat ervaar ik dus als heel positief! Ik snap dat voor de lastige doelgroep korte hoofdstukken en een vaste herhalende opbouw motiverend tot lezen kan zijn. Maar juist de afwisseling is heel belangrijk in het leesaanbod! Woodhenge is daardoor echt een unieke beleving waaraan jij je als lezer moet overgeven. Ik ben vaak kopje ondergegaan. Die onzeker- en onwetendheid zorgden bij mij voor nog meer spanning, nog meer benauwdheid en dus een ultiem horrorgevoel.

boek erik jan tillema horror ya

Voor welke leeftijd is Woodhenge?

Arend is 16 en dat is een goede graadmeter voor de aanbevolen leeftijd. Woodhenge komt met het advies van 15+ maar voor sommigen zal het verhaal misschien wat heftig kunnen zijn. Heftig qua bloed, geweld maar ook qua voorstelling/fantasie. Toch denk ik dat wij als volwassenen niet teveel moeten gaan bepalen wat heftig kan zijn. Zeker anno 2023 met social media vol gruwelijkheden die echt zijn.

Zoals gezegd is juist de veilige omgeving van een boek heel belangrijk voor jongeren om bepaalde emoties en gevoelens te ervaren. Om bepaalde gedachtes te vormen en een eigen karakter te creeëren in het opgroeien naar volwassenheid. Ik las op op mijn 15e al Stephen King en Clive Barker boeken bij gebrek aan echte jeugdhorrorboeken. En met mij is het ook goed gekomen. Ik ben niet opgegroeid tot sadist of seriemoordenaar.

Waarom ik YA horror zo leuk vind

Ik ben zo blij dat uitgeverij Clavis ruimte biedt voor Nederlandse auteurs met dit soort verhalen. Een divers aanbod is zo belangrijk. Elk verhaal leert een lezer wel iets. Iets over een ander, iets over zichzelf. En een goed verhaal is eigenlijk leeftijdsloos. Ik heb als volwassene echt van elke bladzijde genoten. Het is een dik boek en ik had geen idee waar Tillema me precies mee naartoe zou nemen. Net als je denkt dat het niet groter kan, gaat het toch nog groter. En net als je denkt dat er onmogelijk een bevredigend einde kan komen, geeft Tillema die wel aan mij.

Ik weet ook weer precies waarom ik zo hou van YA horror. De hoofdpersonen zijn weerbaar, flexibel en zijn nog niet verdord door het leven. Vaak hebben volwassen horrorboeken karakters die oud en verbitterd zijn. Ze zitten vast in bepaalde slechte patronen en gewoontes. Ik geloof nog niet dat ik in die fase ben en verander nog met wat het leven me geeft mee. Tillema laat met zijn Woodhenge zien dat een goed horrorverhaal voor elke leeftijd kan zijn en ik heb echt genoten. Maar ook was ik ontroerd, maakte ik me zorgen en was er nog een heel scala aan emoties die ik heb ervaren tijdens het lezen van dit boek.

Woodhenge is een mindblowing horrorverhaal met thema’s als: horror, dood, spanning, vriendschap, liefde, opgroeien, overwinnen, angsten, innerlijke strijd, oude beschavingen, geschiedenis, de maatschappij en loslaten. En het einde smaakt zeker naar meer. Until we meet again Lieke.

P.s.: de macabere dans door de sadistische poppenspeler is een beeld wat nooit meer weg zal gaan uit mijn hersens.. bedankt Erik Jan Tillema!

Leestips passend bij Woodhenge

  • Tijdens het lezen voelde ik vaak herkenning naar het volwassen verhaal van Thomas Olde Heuvelt zijn Hex. Een klein Nederlands dorp, een oeroud kwaad. Beide echt wel eigen, en op een eigen manier sterk
  • Het huis in de polder is een andere favoriet van mij van Erik Jan Tillema. Maar zijn Hellenacht was ook tof. Ontworteld is zijn eerste horrorboek voor volwassenen en IQ leest Linda momenteel (recensies komen allemaal)
  • Een kleiner verhaal maar ook zo mooi, gelaagd en gruwelijk: Villa Vita Nova
  • Vanuit de Horrorland boekenserie vind ik Ik zal je vinden heel tof, ook binnen het genre mindblowing horror
  • Daniëlle Bakhuis is een geliefde auteur en haar Huis zonder einde past ook goed als tip. Daar neemt ze de lezer ook mee naar een plek die lastig te bevatten is
  • Middernacht Schaduwhotel slaat ook een weg in die niet veel auteurs nemen
  • In het duister.. ik geef niks bloot van het soort horror in dat boek maar dat het bloedstollend spannend is, is een ding wat zeker is

Specificaties Woodhenge

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever: Clavis | September 2022 | 368 bladzijdes | 9789044844924 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.