In de zevende hemel, een nieuw avontuur van De Lamabende

De kinderen in de schoolbibliotheek vragen weleens om bepaalde boeken. Meestal ken ik de boeken wel maar zo niet dan ga ik op onderzoek uit. Zo heb ik op hun vraag al eerder een leesboek over lama’s besteld dat nu graag gelezen wordt. Maar de lamabende kende ik nog niet. Ik was benieuwd of het ook echt zo grappig zou zijn als de cover van De lamabende in de zevende hemel doet vermoeden.

voorkant de lama bende in de zevende hemel met SLV kader

In de zevende hemel

Vokonela is verliefd op Daphne, de dromedaris van de dierenopvang. Peterselie ziet groen van jaloezie en ook Einstein is niet blij met de verliefdheid van zijn vriend. Maar wanneer de mensen en dieren van de opvang worden bedreigd, is het zo klaar als een spuugklontje dat de drie lama’s gaan uitzoeken wie erachter zit. Krijgen de leden van de wollige Lamabende met hun detective-speurneuzen de dader te pakken? En kunnen ze voorkomen dat hun nieuwe vrienden van de dierenopvang worden weggejaagd?

De lamabende

In deel 1 van de lamabende, detectives in lamavacht, maakten we al kennis met deze twee lama’s en één alpaca. Omdat dit verwarrend is spreken we over drie lama’s. Einstein; de bruin gevlekte lama. Peterselie; de witte lama en Vokonela; de zwarte lama. Samen zijn zij De Lamabende. Op naar een nieuw avontuur met De lamabende in de zevende hemel.

bladspiegel 1/3 hoofdstuk O hemeltje (ver)lief(d) pagina 20 en 21

Vokonela in de zevende hemel

Terwijl de drie lama’s hun middagslaapje deden werden ze gewekt door een luide ‘meeeuuuieeep!’. Na wat verwarring blijkt dromedaris Daphne om hulp te roepen. Ze is de weg kwijt geraakt van haar nieuwe boerderij. Maar al dat luide geklets van de lama’s maakt dat Lisa met haar dochters de stal binnenkomen. Een dromedaris moet vast ergens weggelopen zijn, die lopen immers nooit in het wild rond in Nederland. Ze besluiten hun vader Koert op de hoogte te stellen. Koert is politieagent en weet vast raad. En zodoende kunnen ze de dromedaris terugbrengen naar de opvang van Tijmen en Liv. Dat vindt Vokonela dan weer erg jammer…hij is op slag verliefd geworden op Daphne.

bladspiegel 2/3 pagina 36 en 37 met illustratie van twee knuffelde lama's

Dan gebeuren er vreemde dingen bij de opvang van Tijmen en Liv. Zo worden de dieren, waaronder Daphne, losgelaten. Spuit er iemand een nare boodschap op de staldeur en zien de dieren ’s nachts iemand rondsluipen bij de stallen. Genoeg reden voor de Lamabende om weer in actie te komen. Doordat de mensen hen nog steeds niet begrijpen helpen ze met hun detective-speurneuzen. Lukt het de Lamabende ondanks dat Vokonela in de zevende hemel verkeerd de dader te vinden?

Heike Eva Schmidt

Heel veel informatie kon ik helaas niet vinden over de schrijfster van de Lamabende in de zevende hemel. Heike Eva Schmidt is geboren in Duitsland en afgestudeerd als journaliste. Nadat ze veel voor radio, tv en tijdschriften schreef, werkt ze nu als freelance scenario schrijfster. Sinds 2010 schrijft ze romans en inmiddels ook kinderboeken. Het lijkt erop dat alleen De Lamabende is vertaald in het Nederlands.

De illustraties van Nikolai Renger zijn wederom grappig. Zijn herkenbare illustraties met opvallende ogen en duidelijke mimiek zijn treffend.

bladspiegel 3/3 tekst en drie lama's in discussie

Schoolbibliotheek

Door de grappige cover van het boek werd ik nieuwsgierig. Zeker door de banner met ‘Met hart en speeksel’, dacht ik dat er veel getuft zou worden. Het boek is niet geschreven om grappig te zijn. En ja, er zit echt wel humor in het verhaal verwerkt. Maar dit is toch meer een detective. De lamabende in de zevende hemel is een leuk boek als je houdt van een vlot verhaal, wat speurwerk en natuurlijk lama’s. Geschreven voor kinderen van 8-10 jaar lijkt me dit een leuke aanvulling in een schoolbibliotheek.

Met de lamabende in de zevende hemel kunnen kinderen weer iets anders kiezen dan De waanzinnige boomhut of Dogman. Begrijp me niet verkeerd, ook dat zijn leuke boeken en ze motiveren kinderen om te blijven lezen. Ze kennen de hoofdpersonen al en vinden de manier van schrijven blijkbaar prettig. Maar mijn missie in de schoolbibliotheek is om kinderen ook kennis te laten maken met andere thema’s, genres en uiteindelijk ook met verhalen die meer diepgang hebben. Werelden te laten ontdekken waarin zij zichzelf herkennen of juist leren kijken naar anderen. Zaadjes planten, dat is wat ik probeer te doen. En als ze in de schoolbibliotheek nieuwe ideeën hebben opgedaan hoop ik dat ze in de gemeentelijke bibliotheek lekker verder lezen in hun serie of de boeken die ik ze heb getipt.

Specificatie De lamabende in de zevende hemel

Auteur: Heike Eva Schmidt | Vertaling: Erika Venis / Vitataal | Illustraties: Nikolai Renger | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048321001 | juni 2023 | 187 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.