Het zakmes – Sjoerd Kuyper, een spannend avontuur

Op een dag vindt Mees het nieuwe zakmes van zijn vriend Tim in zijn broekzak. Dat lijkt geen probleem maar Tim is verhuisd. Mees wil het zakmes teruggeven maar hoe. Hij bedenkt een geweldig plan. Gaat het Mees lukken om Tim het zakmes terug te geven?

hoofd Het zakmes

Tim en Mees

Het verhaal start op de eerste schooldag in groep 3. Mees komt te laat op z’n eerste schooldag maar zijn vriend Tim heeft gelukkig een plekje naast hem vrij gehouden. Maar dan tijdens de pauze vertelt Tim dat hij gaat verhuizen.

Bij Mees thuis ligt een zakmes van zijn vader in de la waar hij niet mee mag spelen maar wat hij erg mooi vindt.  Op een dag op school tijdens het speelkwartier haalt Tim iets uit zijn zak. Een zakmes. Mees vindt hem erg mooi en het lijkt op die van zijn vader. Er zit van alles in een groot mes, een klein mes, een kurkentrekker, een blikopener, een flesopener, een schaartje en zelfs een vergrootglas. Tim heeft het gekregen van zijn buurman. Mees wil het even vasthouden en dan roept Tim dat hij het weg moet stoppen want de juf heeft het helemaal niet op zakmessen.

Het zakmes vergeten terug te geven

Als hij die avond naar bed gaat en zich uitkleed voelt hij het zakmes van Tim in zijn broekzak. Hij moet Tim het zakmes teruggeven voordat hij morgenochtend verhuist. Maar helaas, hij is te laat. Mees gaat van alles verzinnen om het zakmes terug te brengen. In het lege huis probeert hij een brief te schrijven op het behang. Misschien zijn ze nog iets vergeten en ziet hij Mees zijn briefje. Hij probeert met een brief per post te sturen naar Tim. Maar het enige wat hij weet is dat Tim in Flevoland woont.

Dan probeert hij met de bus naar Tim te gaan en verzint hij nog meer dingen om zijn beste vriend het zakmes terug te geven. Uiteindelijk heeft hij een geweldig plan hij gaat meedoen aan een talentenjacht met een lied waarin hij Tim de boodschap geeft dat hij het mes heeft. Gaat het hem eindelijk lukken om zijn vriend te laten weten dat hij het zakmes heeft?

Grappige situaties en gekleurde tekeningen

Het zakmes is een avontuurlijk en gemakkelijk te lezen boek. Het boek heeft gekleurde tekeningen wat er vrolijk uitziet. De tekst is makkelijk leesbaar waardoor het geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Ik vindt het een leuk boek, het verhaal met de gekleurde tekeningen spreken mij aan. Het leukste vind ik de ideeën die Mees heeft om het zakmes bij zijn vriend terug te bezorgen. Hierdoor komen grappige situaties voorbij. Het geeft ook aan dat de ouders van Mees niet echt tijd voor hem hebben, waardoor hij dit allemaal zomaar kan doen.

Al met al een fijn boek wat ook voor nog niet zo heel goede lezers goed te lezen en te begrijpen is.

Het boek is ook verfilmd en won de Cinekid Film Award. Sjoerd Kuyper schreef al meer dan vijftig jeugdboeken en hij heeft daar in 2012 de driejaarlijkse oeuvreprijs De Theo Thijssenprijs voor mogen ontvangen.

Specificaties het zakmes

Uitgever: Lemniscaat| Auteur: Sjoerd Kuyper | 9789047707943 | september 2017 | 120 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

het zakmes
Footer5
Rosalie
Delen is enorm lief

Hallo, ik ben Rosalie en ik ben 10 jaar en zit in groep 8. Ik hou van viool spelen, ballet en Tang Soo Do (koreaans karate). In de winter ski ik ook op de skibaan en ga ik elk jaar op wintersport. Verder speel ik graag buiten, hou van spelletjes, knutsel en ik teken heel graag. Ook lees ik veel verschillende boeken en daarom zal ik als gastblogger reviews gaan schrijven over diverse kinder- en jeugdboeken. Ik hou vooral van grappige, avontuurlijke en spannende boeken zoals bijvoorbeeld Superjuffie, Harry Potter, Leven van een Loser, Tom de Groot, De Gorgels enz. Ik vind het leuk om te horen of jullie mijn blogs leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.