De Falling in Love Montage – een ontroerende Young Adult roman

Geloof je in liefde op het eerste gezicht en soulmates? De Ierse hoofdpersoon Saoirse in het boek de Falling In Love Montage in ieder geval niet. Een opstandige lesbische puber, met een verdrietige gezinssituatie. En ze heeft absoluut geen zin in relaties. Een boek geschreven door Ciara Smyth en uitgegeven in de Querido Glow reeks. Een serie waarin diversiteit in gender en seksualiteit het uitgangspunt is. Zo belangrijk in boeken. Maar wat is dit boek vooral een ontzettend hartverwarmend debuut. Lees verder voor meer informatie!

hoofd

Falling In Love Montage – FILM

De Falling In Love Montage is de titel van het boek. Afgekort dus Film. Top gevonden en het heeft natuurlijk geen Nederlandse vertaling nodig. De hoofdpersoon Saoirse (spreek uit als Sier-sja, zo wordt gelukkig uitgelegd) is bepaald geen fan van romcoms. Met die over the-top-montage van perfecte dates, grote gebaren en ruzies die goedgemaakt moeten worden. Bestaat toch niet in het echte leven? 

Laat Saoirse dan een meisje ontmoeten die toevallig wel fan is van romcoms en alles wat daarbij komt kijken. Die alles weet over de montage van Falling in Love. Je voelt vanaf het begin dat deze Ruby en Saoirse voor elkaar gemaakt zijn. Maar helaas heeft Saoirse de regel dat ze niet meer aan een relatie begint. En Saoirse is op zijn zachts gezegd nogal stellig.

Naast stellig is Saoirse ook puur, grappig en een tikkeltje opstandig. Ze woont samen met haar vader in een fijn huis. Haar nog jonge moeder heeft vroege dementie en woont in een verpleeghuis. Het verdriet, de zorgen en het schuldgevoel van Saoirse zijn enorm tastbaar. Maar tegelijk houdt ze het verborgen. Ze deelt haar gevoelens met niemand. In de relatie met haar vader gaat het moeizaam. Hij heeft een nieuwe vriendin en de gedachte dat zij de plek van haar moeder inneemt is voor Saoirse heel moeilijk.

Soms raakt het me echt hoe raar het allemaal is. Mijn slimme, geweldige moeder mocht niet eens meer een waterkoker hebben. Ik liep achter haar aan, sloeg mijn armen om haar heen en knuffelde haar stevig. Ze knuffelde me terug. Dat doet ze niet altijd. Toen ik haar losliet keek ze me met die afwezige blik aan. Mama was altijd zo scherp, zo opmerkzaam. Dat was haar taak als psycholoog. Zonder die oplettende blik in haar ogen lijkt ze iemand anders.

Ontroerend en grappig

De Falling in Love Montage neemt je vanaf het begin mee in het leven van deze 17-jarige puber. Haar sarcasme en humor maken het boek heerlijk om te lezen, met rake en grappige dialogen. Maar haar pijn over de situatie van haar moeder maakt het ook een ontroerend boek. Met een fijne vertaling van Maria Postema die al veel boeken voor jongeren heeft vertaald. 

Een boek over liefde (natuurlijk) maar ook over je toekomst bepalen en over zorgen voor een ziek familielid. En vooral over gevoelens. Over je uit durven spreken, over de mensen dichtbij je toe durven laten in je leven. En dat dit spannend kan zijn, dat beleef je helemaal mee in dit verhaal over Saoirse. Het is enorm ontroerend en het komt zo binnen. De Falling in Love Montage is heel knap geschreven, en zou zo verfilmd kunnen worden. En niet te vergeten is de thematiek van LHBTQIA+ ontzettend belangrijk. Dat jongeren zich herkennen in boeken en films als ze homoseksueel zijn. En zo mooi dat Saoirse in ieder geval daar zelf niet meer mee worstelt en ook door haar vader volledig geaccepteerd wordt. 

Je gunt haar iemand die haar ware gevoelens gaat zien. En het spannende is natuurlijk of Ruby diegene gaat zijn? Komt zij over die rotsblokken van Saoirse heen? Waarvan ze zelf ook wel weet dat die er liggen. En ook belangrijk, kunnen haar vader en zijn partner erover heen klimmen?

Herkenbaar en kwetsbaar

Voor jongeren een herkenbaar verhaal over opgroeien, verliefdheden en je onbegrepen voelen. Over die twijfel aan jezelf of over je toekomst. Maar ook dat je soms steun kunt krijgen uit onverwachte hoek als je je eenzaam voelt. In de Falling in Love Montage komen deze thema’s mooi aan bod. Maar de angst voor een moeilijke en ongrijpbare ziekte als dementie geeft het verhaal zo’n diepere laag. Het langzaam kwijtraken van iemand die er nog wel is, maar die haar eigen dochter en partner niet meer herkent. Zo verdrietig. Over haar moeder die vroeger altijd de pony van Saoirse knipte bijvoorbeeld zegt ze :

Ik heb mijn pony al heel lang geleden uit laten groeien. Het is maar een klein verlies, maar ik heb jarenlang elke dag iets kleins verloren en alles bij elkaar is het heel groot.

Wat het betekent voor een kind om een ernstig zieke ouder te hebben, is een heel belangrijk thema in het boek. Het verlies, de schaamte en de schuldgevoelens, ook naar elkaar als familieleden. De angst om plannen te maken voor de toekomst belemmert hoofdpersoon Saoirse enorm. Zelfs als daar die onbedwingbare verliefdheid om de hoek komt kijken. Een kleine ontsnapping van de ellende vindt ze in het kijken van al die romcoms (waar ze eigenlijk een hekel aan had). Met de herkenbare kermisdates, elkaar diep in de ogen kijken of hartstochtelijk zoenen in de regen. Er zit zelfs een handig overzicht bij van al die bekende films. Van Notting Hill tot 10 Things I hate About You:

film

De Falling in Love Montage – een aanrader

Met wijze levenslessen ‘Soms weet het leven beter dan jijzelf wat je nodig hebt’. En een hoop zelfkennis van de hoofdpersoon ‘Ik ben echt de hoofdprijs, had ik dat al gezegd?’ Louter positieve recensies krijgt dit debuut de Falling in Love Montage van Ciara Smyth. Van The Guardian en vele meer. Ook wij kunnen alleen maar zeggen: een aanrader voor jongeren vanaf 14 jaar. Het boek maakt nieuwsgierig naar andere boeken uit de Glow reeks van Querido. Waaronder bijvoorbeeld Gloei van Edwards van de Vendel, winnaar van Griffels en Penselen 2021. Maar ook van Ciara Smyth hopen we meer te mogen lezen in de toekomst!

Specificaties De Falling in Love Montage

Auteur: Ciara Smyth | Vertaling: Maria Postema | Uitgeverij Querido | 9789045124810 | april 2021 | 336 pagina’s | Vanaf 14 jaar | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.