Blijf zachtjes bij me – een aangrijpende en betekenisvolle jeugdroman

Dit prachtige verhaal gaat over de twee jonge tieners Ellie (Elisha) en Miah (Jeremiah). Ze zijn allebei nieuw op een prestigieuze privéschool in New York. Al bij hun eerste ontmoeting slaat er een vonk over. Ze herkennen iets in elkaar van zichzelf. Een eenzaamheid en kwetsbaarheid, maar ook kracht. Maar hun werelden verschillen enorm van elkaar. Ellie is een wit Joods meisje en Miah is zwart. Ondanks dat ze daar zelf totaal geen problemen mee hebben, voelen ze dat dit in hun omgeving en in de maatschappij toch niet vanzelf wordt geaccepteerd. Blijf zachtjes bij me is een mooie, aangrijpende en betekenisvolle roman van Jacqueline Woodson. Voor iedereen vanaf 14 jaar een verrijking om te lezen!

als je zachtjes bij me blijft
zacht als de wind in het riet
hoor je misschien wat ik hoor
zie je wat droefenis ziet

Audre Lorde – If you come softly
hoofd

Auteur Jacqueline Woodson

Jacqueline Woodson is een bekende en prijswinnende Amerikaanse auteur. Eerder mochten we het prentenboek De dag dat jij begint reviewen. Over het overbruggen van verschillen en openstaan voor verschillende culturen. Jacqueline Woodson heeft voor haar boeken onder andere al de Hans Christian Andersen award gewonnen. Dit boek Blijf zachtjes bij me heeft als oorspronkelijke titel If you come softly, naar een gedicht van Audre Lorde. Het boek is in 1998 al geschreven, maar is confronterend actueel.

Het is poëtisch en romantisch geschreven, tegen de achtergrond van New York. Op het eerste gezicht is de titel van het eerste hoofdstuk, waarin we de gedachten lezen van Ellie. Haar naam is eigenlijk Elisha, maar zo wil ze niet genoemd worden. Ook al blijft haar moeder dit toch proberen, waarop Ellie haar moeder steeds plagerig Marion noemt. De eerste ontmoeting van Ellie en Miah is een botsing in de gang, maar die laat direct een diepe indruk achter.

Ik kon zijn naam voelen, hoe die om mij heen neerdaalde, haast alsof ik in een mist liep die erdoor veroorzaakt was, door hem, door Jeremiah.

Blijf zachtjes bij me – op het eerste gezicht

Racisme en discriminatie

Miah (eigenlijk Jeremiah) is een talentvolle basketballer, met een succesvolle filmmaker als vader. Dat maakt dat de kosten voor de privéschool geen probleem zijn. Maar als jongen afkomstig uit Brooklyn met een donkere huidskleur, is hij in de minderheid op de overwegend witte school. Hij worstelt met zijn achtergrond. Hij is zich constant bewust van racisme en discriminatie. En dat doet hem pijn. Nooit rennen als donkere jongen in een witte wijk, zo waarschuwt zijn vader hem altijd.

Maar een stap daarbuiten, slechts één stap, en op de een of andere manier leek het gewicht van zijn huid te veranderen, werd het zwaarder.

Blijf zachtjes bij me – hoofdstuk 1

Maar Ellie ziet hem echt, zoals hij haar ook kan zien. Beiden voelen ze zich wat eenzaam. De ouders van Miah zijn uit elkaar nadat zijn vader is vreemdgegaan. Zijn moeder is romanschrijver maar het lukt haar niet meer om iets op papier te krijgen. Miah is boos op zijn vader en vermijdt de bezoeken aan hem. Ellie is een nakomeling. Haar vader is arts en is er vaak niet. Ook heeft ze een moeilijke band met haar moeder, en daardoor voelt ook zij zich regelmatig eenzaam. En dat maakt natuurlijk dat de twee tieners direct een klik hebben, en vanaf het eerste moment verliefd zijn.

Blijf zachtjes bij me – de pijn van liefde

We lezen vooral over de innerlijke strubbelingen en gedachten van deze beide tieners, met tussendoor een aantal mooie dialogen tussen deze lieve, onbevooroordeelde jongeren. Maar ze voelen dat de omgeving minder openstaat voor hun liefde. Bijvoorbeeld als ze samen door het park lopen, maar ook binnen de familie. Desondanks stellen ze zich volledig open voor elkaar. 

Het einde van het boek is indringend en dreunt nog heel lang na. Jacqueline Woodson weet met Blijf zachtjes bij me feilloos de vinger op de zere plek van onze maatschappij te leggen. Krijgen we allemaal dezelfde kansen? In hoeverre gaan we onbezorgd door het leven? Maar daarnaast laat ze ook heel mooi zien waar het in het leven eigenlijk om gaat. Namelijk om gezien en geliefd worden.

Blijf zachtjes bij me is een prachtige jeugdroman die een verpletterende indruk achterlaat. Voor jongeren vanaf ongeveer 14 jaar geschikt, maar ook voor volwassenen een mooi boek om te lezen!

Lezen en leren over diversiteit is voor kinderen enorm belangrijk. Niet alleen wat betreft huidskleur en cultuur, maar ook geaardheid en gender bijvoorbeeld. Zodat er hopelijk meer respect en begrip ontstaat. Voor meer informatie en tips over diversiteit, klik hieronder!

Specificaties Blijf zachtjes bij me

Auteur: Jacqueline Woodson | Omslagillustratie: Marcia Annor | Vertaling: Adielle Westercappel | Uitgeverij: Volt | 9789021426877 | januari 2022 | 208 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.