Alles wat was, een ‘hoe ga je om met afscheid’?

Ik vind afscheid nemen moeilijk. En dan heb ik het niet over tot ziens, maar over vaarwel. Als mensen sterven heb ik daar de grootst mogelijke moeite mee. Zeker als het kinderen betreft. Daarom wilde ik graag het boek Alles wat was lezen. Meestal helpen juist kinderboeken mij om beter met emoties om te gaan. In Alles wat was van uitgeverij Kluitman beschrijft Stine Jensen afscheid in al haar facetten. Het heeft een tijdje geduurd, maar uiteindelijk had ik de moed om het te lezen.

Moed verzamelen

Alles wat was prentenboek over afscheid nemen voor kinderen

De dood vind ik een lastig onderwerp. Het gaat dan niet om mijn eigen sterven, maar het sterven van anderen. Het onvermijdelijke afscheid. Wat moet een mens zeggen? Woorden zijn er vaak niet om uit te drukken wat ik voel of wat ik eigenlijk wil zeggen. En is dat dan voldoende voor de ander? Daarnaast gaat het ook om mijn eigen verlies een plek te geven. Uiteindelijk heeft het nog maanden geduurd voordat ik het boek Alles wat was vast kon pakken en ging lezen. Al die tijd stond het te branden in de kast. En ik kreeg het niet voor elkaar. Toen afscheid dichtbij kwam was dat voldoende om mij over de drempel te zetten.

doodgaan hoe zit dat?

Stine Jensen

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep HUMAN. Ze schrijft ook kinderboeken. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met de zilveren griffel. Nadat ze het laatste boek Alles wat ik voel had geschreven kreeg ze een reactie van een lezer dat de emotie rouw werd gemist. Daarnaast maakte ze van dichtbij mee dat afscheid een kind diep kan raken. Daar heeft Stine Jensen nu uitgebreid over geschreven in Alles wat was. Dit om haar dochter en andere kinderen te helpen bij het zoeken naar woorden en beelden bij afscheid. En het kan ook volwassenen helpen is mijn eigen ervaring nu.

Alles wat was. Wat is het?

Alles wat was

Alles wat was is geen zelfhulpboek. Wat is het dan wel? Alles wat was is een beschrijving van afscheid in al haar facetten. Het gaat om afscheid nemen, rouwen. Het gaat over doodgaan, maar ook over afscheid van dingen of over een scheiding. En uiteindelijk gaat het ook over weer opnieuw beginnen. Afscheid is ook een niewe start. Het boek is toegankelijk geschreven. Geeft ook aan dat rouwen niet éénduidig is. Het is geen zelfhulpboek, maar kan je wel helpen om emoties beter te duiden. Er staan ook vragen in, bijvoorbeeld Wanneer heb jij voor het laatst van iets of iemand afscheid genomen? Hoe voelde je je toen? En er staan ook tips in voor het bewaren van herinneringen en dat je tijd moet nemen voor je verdriet. Tot slot wordt ook aangegeven dat er verschillen zijn in culturen. In Zuid-Korea bijvoorbeeld is een cursus proefsterven mogelijk.

rouwen met kinderen

Voor en door kinderen

kinderbrief

Het boek Alles wat was is gericht op kinderen. Er staan ook reacties in van kinderen. leeftijd loopt uiteen van 4 tot en met 13 jaar. Wat een wijze kinderen zijn dit al. Het geeft aan hoe ze bijvoorbeeld omgaan met verdriet. De één laat niks merken en de ander wel. Daarnaast zijn er ook brieven opgenomen van kinderen. De één vertelt over de hond die dood is gegaan, de ander over haar moeder die bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen.

Alles wat was. Wat brengt het?

afscheid nemen voor kinderen en grote mensen

Toen ik Alles wat was begon te lezen dacht ik eerst dat het een soort zelfhulpboek was. Een boek waarin je een traject kon doorlopen om je verdriet een plek te geven. Dat is het niet. En dat pretendeert het ook niet te zijn. Dat kan ook niet bij zo’n onderwerp. Afscheid nemen is een wisseling van emoties die iedereen op een andere manier en in een andere volgorde meemaakt. Stine Jensen is een filosoof en brengt onderwerpen naar voren op een toegankelijke manier. Dit boek heeft mij wel rust gegeven. Met name het einde vind ik heel mooi. Dat ieder afscheid ook de start is van iets nieuws. En zo is het boek ook een cirkel, net zoals het leven: het begint bij afscheid en het eindigt bij een nieuw begin.

Specificaties Alles wat was

Auteur: Stine Jensen| Uitgever: Kluitman │9789020622430│ 1 januari 2020 │ 128 pagina’s |Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Alles wat was opnieuw beginnen
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.