Hoe creatiever hoe liever, laat je kind denken in mogelijkheden

‘Hoe creatiever hoe liever’, laat je kinderen denken in mogelijkheden is een prachtig boek geschreven door Suzan van Delft. Zij is in haar werk creativiteitsexpert, en heeft drie kinderen. Dit boek richt zich op de mindset en vaardigheden om creatief te kunnen denken. Zodat je veranderingen kunt doorstaan, complexiteit kan handelen en problemen kunt oplossen. En dat is juist in de tijd waarin we nu leven, erg van belang. Hoe kun je als ouder het creatief denken van jouw kinderen prikkelen, zodat de kinderen zich ook op dit gebied ontwikkelen. Het boek ziet er qua illustraties op de kaft al prachtig uit, waarbij je gelijk het boek wilt induiken.

Creatiever in de opvoeding

‘Hoe creatiever hoe liever’ begint met het aanstippen van je eigen creativiteit in de opvoeding. Het gaat hierbij om creativiteit in denken, niet in knutselen of schilderen enz. Volgens van Delft is creativiteit iets op een originele manier doen of maken, zodat het tegelijkertijd ook nuttig is en waarde heeft.

Je zou kunnen zeggen dat ook het opvoeden zelf een ‘stukje’ complexiteit is, waarbij creativiteit vaak nuttig is. Want hoe vaak gaan dingen niet anders dan je denkt, moet je anticiperen, krijg je onverwachte vragen enz. Als je dit zelf creatief (in denken) aanpakt, kun je dat ook gemakkelijker aan je kinderen meegeven. Dat geeft hen weer mogelijkheden om goed om te kunnen gaan met tegenslagen of wanneer dingen anders lopen dan gedacht. Het goede nieuws hierbij is dus dat creativiteit te leren en ontwikkelen is, het is niet een talent waarmee je alleen maar mee geboren bent.

In ‘Hoe creatiever hoe liever’ wordt eerst in gegaan op wat de creativiteit precies inhoudt. Van Delft onderscheidt vier gebieden van creativiteit: de persoon, het proces, het resultaat en de omgeving. Als je creativiteit wilt stimuleren, dan moet je je dus richtingen op alle vier de gebieden. Door creativiteit ga je dus dingen anders bekijken en anders doen. Dat vraagt dus iets van de persoon zelf, van hoe je het doet, of je de ruimte hebt om dit te doen (qua omgeving) en daarmee wordt het uitkomst dus ook anders.

Hoe word je creatiever?

‘Hoe creatiever hoe liever’ staat vol voorbeelden en oefeningen die je creativiteit prikkelen. Van jezelf, maar je kunt dit ook prima met je kinderen samen doen. Als ik het boek lees, denk ik dat bewustwording van het belang van creativiteit al een grote eerste stap is. En dus ook veel mindset. Als je bij jezelf eens afvraagt: hoe kan ik het eens anders aanpakken? Of als je kind iets op een andere manier doet of zegt, kun je daar dan in meegaan onderzoeken, in plaats van dat je gelijk het ‘goede’ antwoord geeft of misschien corrigeert. Het is een vrijere ontdekkingstocht denk ik.

Je kunt ook in het boek bekijken hoe je eigenlijk zelf reageert op veranderingen, of hoe je besluiten neemt. Dus hoeveel ruimte is er al voor creativiteit in je denken, of ben je juist erg van dezelfde aanpak. Daarin is niet iets goed of fout, maar kun je wel beter inschatten waar je de creativiteit kunt inzetten.

Suzan van Delft

Praktische tips in Hoe creatiever hoe liever

‘Hoe creatiever hoe liever gaat best diep in op je eigen mindset, gewoontes en voorkeuren als het gaat om veranderingen en problemen oplossen. Maar het biedt ook allerlei tips en manieren waarop je dit anders (en creatiever) kunt aanpakken. Bij het problemen oplossen kun je het systematischer aanpakken, in plaats van problemen zo te benaderen zoals je gewend bent. Een structuur daarin volgen klinkt misschien niet direct creatief, maar ik denk dat je juist door de verschillende stappen te volgen, anders kunt kijken. Er staan verschillende activiteiten en experimenten in het boek, het is leuk om in het boek te kijken waar je van ‘aan gaat’, zodat je dat kunt uitproberen.

Ik vind ‘Hoe creatiever hoe liever’ een boek vol inspiratie, leuk om zo je eigen denken anders te bekijken. Ook de prachtige illustraties helpen daarin mee. Ze zijn grappig om te bekijken, je ziet er steeds nieuwe dingen in, die ook erg passen bij het hoofdstuk of onderwerp. Dus met de creativiteit van Suzan van Delft zelf zit het wel goed, om dit boek op deze manier zo te schrijven en te maken!

Specificaties Hoe creatiever hoe liever

Auteur: Suzan van Delft | Uitgever: De Vrije Uitgevers | Illustraties : Studio SintLucas | September 2021 | 9789090336466 | 200 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Winactie

Wil jij ook dit boek thuis? Doe dan de volgende stappen.

 • Laat hieronder in een reactie achter waarom jij graag zou willen winnen.
 • Volg StoerLeesVoer op Social Media. Je kunt ons vinden op InstagramFacebookTwitter , TikTok YouTube, en Pinterest. Geef dit aan door een like op de winactie achter te laten. Delen van de win-actie is een extra winkans. Vergeet ons dan niet te taggen.

In ongeveer 2 weken krijgt de winnaar een bericht van ons via de mail. Reageer binnen 2 dagen!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur bos dieren emoties familie fantasie flapjesboek geschiedenis gevoelens gezin graphic novel grappig hond humor informatief jezelf zijn kat kinderboekenweek kunst liefde magie mindful mindfulness muis muziek mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek samen school spannend spanning thriller verdriet voorleesboek voorlezen vrienden vriendschap weetjes wereld zee zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

16 Responses

 1. Met een tiener in huis, die regelmatig compleet vast loopt in haar eigen negatieve gedachtes (en een mama die dat heel erg van zichzelf herkent) zou het wel heel welkom zijn om creatiever te leren denken. Te leren denken in mogelijkheden. Ook voor haar jongere zusje.

 2. Wat een goed boek! Ik heb hier een dochter die vooral denkt in problemen en niet in oplossingen. En ook duidelijk dat ze dit van mij heeft… Daarom doe ik duim-duim mee aan deze winactie! Wie weet hebben we er allebei wat aan 🙂

 3. Hoe laat ik een kind denken in oplossingen? Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel. Voor mijn eigen kinderen, maar ook voor mijn werk in de kinderopvang lijkt me dit boek een heel goed hulpmiddel. Voor mijzelf en mijn collega’s zou ik dit boek erg graag winnen!!

 4. Wat een gaaf boek! Dit lijkt me echt leuk om te gebruiken bij mijn werk als orthopedagoog op een basisschool!

 5. Na het lezen van je blog, lijkt het me een enorm interessant boek! Ik kijk er naar uit om het te lezen en samen toe te passen. Ik doe dan ook graag mee met deze actie!

 6. Wat een gaaf boek! En gewoon precies waar wij in de verrijkingsgroep mee bezig zijn en willen zijn!
  Sinds dit jaar ben ik ook trots juf van deze klas, hoe tof zou het zijn als ik dit meteen kan toepassen én doorgeven aan m’n collega’s!

 7. Wow bedankt dat jullie dit mooie boek bespreken! De titel spreekt me echt enorm aan, ik denk dat mijn kinderen al behoorlijk creatief zijn, maar ik mag hier zelf nog wel iets in leren! Leuk om dit boek samen met de kinderen te kunnen lezen.

 8. In mijn nieuwe baan als IBer krijg ik regelmatig te maken met kinderen die buiten de kaders willen denken of juist gestimuleerd mogen worden om daarbuiten te denken. Dit boek zou goed van pas komen in de hulp aan deze kinderen

 9. Zag vorige week mijn nichtje van drie en een half jaar oud, kleien bij Beppe met de tong uit haar mond. Toen ze klaar was met haar knutselwerkje moest Beppe raden wat het voorstelde. Gelukkig had Beppe het goed geraden, het moest een inktvis voorstellen. Geweldig leuk dit soort creatieve verhalen, zo jong nog en dan al zo in het knutselen opgaan. Doe dan ook graag mee aan deze leuke creatieve boek winactie.

 10. Dit lijkt me ontzettend interessant. Als kleuterjuf, maar ook als moeder zijnde!! We denken vaak toch binnen bepaalde hokjes en beperken onszelf daarmee. Ik ben erg benieuwd naar deze manier van denken! Duimen!

 11. Ik wil graag proberen Winnen voor mijn vrouwtje, ze heeft 2 passies als Hobbie, boeken/lezen en knutselen. Wat een winst zou dit boek dan wel zijn voor haar 😍

 12. Wat een heerlijk boek! Hoe creatiever hoe liever, precies een beschrijving van mijn kinderen en mezelf. Toch zouden we als drie HSPers wel wat creatiever kunnen kijken naar problemen wij doen dus heel graag mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.