Mio, mijn Mio: een wonderschone klassieker van Astrid Lindgren

De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter zijn twee favoriete kinderboeken van mij. En inmiddels terechte gekoesterde klassiekers door velen. Mio, mijn Mio is ook van de prachtige vertelhand van Astrid Lindgren. En wat een pareltje is deze uitgave. Voor het eerst volledig in kleur met luxieus 170 grams maco halfmat wit papieren bladzijdes. Wat? Mooie dikke glimmende kwaliteitspagina’s! Ik heb genoten van deze klassieker. Reis je mee naar Het Land in de Verte?

hoofd Mio, mijn Mio

Mio, mijn Mio

Aan de koning van Het land in de Verte. Degene die je zo lang hebt gezocht, is op weg. Hij reist door dag en door nacht, en hij draagt in zijn hand het teken, de gouden appel.
Ik begreep er geen woord van. Maar ik werd zo wonderlijk koud over mijn hele lichaam. Ik haastte me de kaart in de brievenbus te stoppen. Wie was het, die door dag en door nacht reisde? En wie droeg er een gouden appel in zijn hand? Toen keek ik toevallig naar de appel die ik van tante Lundin had gekregen. En de appel was van goud… Mio, mijn Mio is een wonderschone klassieker voor 8+, voor het eerst volledig in kleur geïllustreerd.

Puur beleven

Dat Astrid Lindgren kan schrijven is me wel bekend, maar wat ben ik toch weer aangenaam verrast en onder de indruk van Mio, mijn Mio. Wat een prachtig, puur, wonderschoon en mooi verhaal is dit. Lindgren heeft echt een unieke kracht om een verhaal en karakters zo puur te kunnen maken dat ze direct je ziel raken. Mijne althans wel. Al vanaf de eerste bladzijde zit Mio in mijn hart. Het begint zo kwetsbaar en verdrietig, zonder dat het zielig is. Het zorgt voor een kracht en ruimte bij het hoofdkarakter wat hem mooi en sterk maakt.

Het verhaal Mio, mijn Mio bevat een bepaalde simpelheid en eenvoudigheid met laagjes. Het bezit emoties en gevoelens, avontuur, beleving en bezieling. Door de simpelheid voelt het ouderwets zonder dat het stoffig of saai is. Het verhaal voelt vertrouwd, veilig en breekbaar. Ik koester dan ook direct deze uitgave en het verhaal, bang om het te breken. Toch kan het zeker tegen een stootje want dit verhaal komt al uit 1954. Wat een ontzettend fijn pareltje om even in te duiken voor mij als volwassene. Maar ook om voor te lezen! Het vertelt zo heerlijk, de sfeer is warm knus en de aandacht van een kind heb je direct.

Een goede ridder moet ook de waarheid spreken. En het was waar dat ik huilde.

Blz 86

Prachtige editie

Deze editie van Mio, mijn Mio is echt prachtig! Het is de eerste uitgave die volledig in kleur geïllustreerd is. En wat zijn die illustraties prachtig. Ze sluiten perfect bij het verhaal aan, wat een prestatie op zich is. Ze laten ons even dwalen en geven de wereld van dit boek kleur. Wij als actieve beelddenkers nemen zonder moeite de beelden over die Johan Egerkrans gemaakt heeft. Vaak heb je zelf al bepaalde beelden die in je hoofd opkomen. Maar in dit geval valt alles voor ons precies samen.

Het is een hardcover editie met een prachtig rood marmeren schutblad. Ik mis misschien alleen nog een leeslintje, maar ach dat is bijzaak. Het papier is dik en glimmend, 170 grams maco halfmat wit aldus de uitgever. Ik was namelijk benieuwd naar wat voor een papiersoort er was gebruikt. De illustraties komen daardoor nog mooier uit. Het is fijn dat de pagina’s wat steviger zijn want dit boek gaat nog heel veel gelezen worden!

Want dit was echt een bos om in te verdwalen, zo’n bos waar je wel eens van droomt. Je loopt en loopt er maar doorheen, en je kunt er nooit uitkomen.

Blz 87

Queen Lindgren

Mio, mijn Mio is een kwetsbaar en puur verhaal over wees Bo Vilhelm Olsson. Hij groeit op bij zijn oom en tante die hem liever kwijt dan rijk zijn. Hij mag geen geluid maken, zelfs lachen is niet toegestaan. Met veel plezier bezoekt hij graag zijn beste vriend en diens vader. Daar bouwen ze vliegtuigen en zet die vader streepjes op de deurpost om het groeien bij te houden. Bo voelt dat gemis heel sterk zonder eng jaloers te zijn. Zijn verlangen is zo sterk en breekbaar, ik zou wel in de pagina’s willen kruipen om hem te knuffelen.

Al snel reist hij af naar Het Land in de Verte en ontmoet zijn vader, nieuwe vrienden en een echte slechterik. Veel mensen daar lijken op mensen uit zijn oude leven. Ook krijgt zijn gemis vorm in alles wat hij ooit wilde. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn en ik ben dan ook achterdochtig. De gebroeders Leeuwenhart heeft nog steeds een litteken op mijn ziel en hart achter gelaten dus ik verwacht dat ook bij Mio, mijn Mio. En na de laatste bladzijde sla ik het boek niet dicht met een geheel gerust gevoel. Ik weet nog niet welke waarheid ik kies, het boek is in mijn ogen op twee manieren te lezen.

Wel heb ik een voldaan gevoel. Mio zijn reis is prachtig en verrijkend op veel manieren. Het boek bevat thema’s zoals: familie, vriendschap, verwaarlozing, verlangen, eenzaamheid, liefde, geliefd zijn, avontuur, angsten, angsten overwinnen, ontdekken en vechten voor het goede. Ik kies voor Mio zijn verhaal, want dat is wat hij wil vertellen en ik luister.

illustratie

Voor altijd in mijn hart Mio

Deze editie maakt het verhaal af met de prachtige illustraties, mooie kaft en het kwaliteitspapier. Ik heb echt onwijs genoten en kijk nu alweer uit naar de volgende keer om dit verhaal te mogen voorlezen. Mio, mijn Mio als ik je kon knuffelen had ik dat gedaan. Voor altijd in mijn hart.

Specificaties Mio, mijn Mio

Auteur: Astrid Lindgren | Uitgever: Ploegsma | Vertaald door Saskia Ferwerda | Illustraties Johan Egerkrans | 1954 / oktober 2022 | Vormgeving Studio Cursief – Irma Hornman | 160 pagina’s | 9789021681214 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen rijm roman school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.