In het duister.. kan niemand je horen gillen, een spannend Tamara Arts boek

Mag ik aan jullie voorstellen: Tamara Arts. Deze auteur is nieuw voor mij. En haar debuut In het duister is mijn kennismaking. Puur op de cover, titel en ondertitel heb ik het uitgekozen. Verder wilde ik niks weten voordat ik het verhaal indook. Uitgever Hamley Books ken ik als uitgever waarbij onverwachte keuzes in verhalen worden gemaakt. I’m in the need for a spooky read, en of ik dat gekregen heb met dit boek? Lees dan maar verder als je durft, zonder spoilers.

In het duister voorkant cover tamara arts spannende ya

Synopsis In het duister

Vijf vrienden brengen hun zomervakantie door in de Ardennen, waar een van hen een huis heeft geërfd. Zodra ze daar arriveren, loopt niets zoals gepland. Een storm dwingt hen om binnen te blijven. Steeds meer onverklaarbare, lugubere gebeurtenissen doen zich voor. Bovendien dreigt hun vriendschap door overspel uiteen te vallen. Ze voelen zich niet meer veilig, want zijn ze wel de enigen in het huis? Langzaam ontrafelt zich een duister geheim.

Spannende YA

De spanning zinderde al uit dit boek voordat ik een zin had gelezen. Helemaal mijn vinger kan ik niet er op leggen. Het is de combinatie van vormgeving, cover en de ondertitel: In het duister, kan niemand je horen gillen. Daar zit een voor mij aangenaam rauw randje aan. Het is een young adult verhaal en ik ben een wat oudere adult maar voel me zeker aangetrokken. De basis van het verhaal draait om een vriendgroep van 5 jongeren. Een van hen heeft een huis geërfd en omdat ze niet veel geld hebben besluiten ze om daar hun zomervakantie door te brengen.

Je start het verhaal in een benauwend autoritje. Benauwend enerzijds omdat het buiten stormt en ze langs hoge kliffen rijden op een verlaten weg. Anderzijds omdat binnen ook de spanning te snijden is. Er speelt iets in de vriendengroep maar wat kan je alleen maar proeven als lezer. Met dat autoritje rol je het verhaal in van In het duister. De trip die hierna volgt is zo zenuwslopend spannend. Normaal bespreek ik het genre van de spanning. Maar nu niet. Ik zat namelijk helemaal op gelijke lijn met de hoofdkarakters in de verwarring over de vreemde dingen die gebeuren. Is dat namelijk bovennatuurlijk, menselijk of is er iets anders aan de hand? En die verwarring was heerlijk en droeg zeker bij aan de spanning.

Dus of In het duister een thriller of een horror is? Of het een whodunnit of bovennatuurlijk aspect heeft? My lips are sealed. Maar omg, wat was dit een spannend boek! Ik kon het niet wegleggen en heb het op hoog tempo verslonden.

In het duister tamara arts, ya spannend boek

Vriendschap en relaties

In het duister draait dus om een vriendgroep van 5 diverse personen. Drie meiden en 2 jongens. Allen zijn divers in geaardheid, huidskleur en innerlijk zonder dat er heel erg de nadruk op ligt. Alles komt op natuurlijke wijze samen in het verhaal. Twee zijn een setje, twee zijn ex-lovers en allen kennen ze elkaar van school. Tamara Arts heeft prima types gecreëerd. De diverse hoofdstukken zijn vanuit de verschillende oogpunten geschreven van deze 5 karakters.

Ik moest soms wel even terugbladeren naar wie nou aan het woord was. Dat ligt denk ik aan mij, de karakters zijn wel echt verschillend. En het zijn er “maar” 5 dus teveel is ook niet echt ter sprake. Ondanks het terugbladeren werd ik geen moment geremd in mijn spanning. Soms deed het er geeneens toe wie nou aan het woord was. Voor mij was het verhaal het belangrijkste. Ik had niet per se een diepere connectie met 1 van de karakters. Het verhaal was wat ik wilde lezen en de karakters waren onderdeel daarvan.

Waarheid en geheimen

Tamara Arts weet dingen te pakken die spelen in vriendschap en liefde. De diverse vormen van relaties en emoties die daarbij komen kijken. Naast de vriendengroep speelt er ook een ander verhaal. En ook dat verhaal bevat belangrijke thema’s als liefde, vriendschap en relaties. Mooi hoe die thema’s divers aan bod komen en verweven zijn in een retespannend verhaal. Ja ik benadruk het nog graag eens, het soort spannend dat je tijdens het lezen ook opeens allemaal bewegingen vanuit je ooghoek waarneemt. Het soort spanning wat zich nestelt als een unheimlich gevoel en die je niet zomaar loslaat. Dat gevoel hecht zich vast tijdens het lezen maar ook als het boek dicht is en kruipt zelfs in je dromen…

Waarheid en geheimen zijn ook twee onderdelen van het verhaal die belangrijk zijn. Als lezer krijg je gelukkig een groot deel van de waarheid mee, dat kan ik vast verklappen. En dat vind ik ook heel tof. Ik had namelijk even op het einde nog het gevoel dat ik een twist of iets mistte. Iets van verdieping, verklaring of ‘ah’ moment. Maar het laatste hoofdstuk gaf die verdieping gelukkig mee.

boek tamara arts

Auteur Tamara Arts

Tamara Arts (2000), auteur van In het duister, is voor mij een nieuwe naam. Ze is geboren in de Noord-Brabantse gemeente Geldrop, waarna ze is opgegroeid in Helmond. Ze schrijft al haar hele leven verhalen. Deze heeft ze enige tijd op het schrijversplatform Wattpad gepubliceerd. Vanaf 2017 is ze boekenblogger en op Instagram deelt ze haar liefde hiervoor. In het laatste jaar van haar havo-opleiding is ze haar eigen correctiebedrijf gestart. Iets waar ze zich fulltime op heeft gestort in een tussenjaar. Inmiddels volgt ze haar passie en dat is dat ze diergezondheid & management aan het studeren is.

Tamara zou zich geen wereld kunnen inbeelden waarin ze niet zou schrijven. Ze heeft nooit anders gedaan en haar brein staat nooit stil. Overal vindt ze inspiratie, net zoals ze haar grootste angsten in haar debuutboek ‘In het duister’ heeft opgeschreven. Naast schrijven is ze een fervent zwemmer, leest ze graag in boeken en brengt veel tijd door met haar vrienden, familie en hond. Het beste boek aller tijden is voor Arts ‘Wraak’ van Mel Wallis de Vries*, daar heb ik een hele hoop jeugdherinneringen aan vastzitten.

Boeken Tamara Arts

Heerlijke leesuurtjes

In het duister was een zeer aangename kennismaking met Tamara Arts. Ik had geen idee waar ik aan toe was en welke kant van de spanning ze zou opzoeken. Doe onwetendheid zorgde ervoor dat ik een connectie voelde met de belevenissen van de 5 hoofdkarakters. Ik had niet met 1 karakters specifiek een band, wel met de gebeurtenissen die hun als vriendgroep overkomen.

En die gebeurtenissen heb ik als zeer spannend ervaren. Wat een heerlijk en onverwachte wending had dit boek voor mij. En bij boeken zoals In het duister ben ik zo blij dat er onder mijn bed geen open ruimte is… en dat mijn dochters met kleine nachtlampjes slapen. Ik kijk dan ook zeker uit naar haar volgende boek en zal deze zeker gaan lezen. Ik waardeer het rauwe en donkere randje wat Arts in dit boek heeft laten zien, ik hou daarvan.

Nog een klein applausje voor het benoemen van 1 van mijn favoriete horrorfilms, dat bracht me ook weer op een andere gedachtegang van wat mogelijk zou kunnen zijn in dit boek. En zeker ook een pluim voor de vormgeving. Heel tof gedaan qua lettertype bij de hoofdstukken, coverdesign en illustraties in het boek. Dat zorgde ervoor dat ik me nog meer in huis gevangen voelde net zoals de hoofdkarakters.

Leestips passend bij In het duister

Ha! En ook hier geef ik niks weg van het mogelijke hoofdgenre. Ik deel YA boeken met diverse vormen aan spanning. Thriller, whodunnit, slasher, bovennatuurlijk en dystopie.

Specificaties In het duister

Auteur: Tamara Arts | Uitgever: Hamley Books | Coverontwerp & grafisch design: Sly Fox Cover Design | 9789463967686 | Maart 2021 | 380 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.