De hapgrage krokodil – Jonnie Wild, een prentenboek Top Tien

Bij het zien van de eerste plaat denk ik gelijk aan een land als Afrika. We zien 2 olifanten, 3 giraffen, 4 apen en 5 flamingo’s. Op iets wat lijkt op een eiland, met blauw water eromheen, een paar grote (palm)bomen en een knalgele ronde zon. Het is duidelijk heet en de dieren hebben dorst. Maar ze durven niet te drinken. De flamingo’s vragen: “Waar wachten jullie op?” De hapgrage krokodil loert in het water.

De hapgrage krokodil

De hapgrage krokodil

Er is dus schijnbaar 1 hapgrage krokodil. Hij verslindt dieren en wil de poel niet delen met anderen. Maar de flamingo’s zijn niet bang! Zodra ze in het water stappen is hij daar. De hapgrage krokodil die dieren verslindt en de poel is van hem. Maar de flamingo’s zijn helemaal niet bang. Ze melden de krokodil dat ze roze en beeldschoon zijn en niet om op te eten. Doet hij dat toch dan krijgt hij vreselijk de hik! Dat wil de krokodil niet en hij zwemt weg.

Na de flamingo’s proberen de giraffen het water in te gaan. Met voorspelbare tekst komt de hapgrage krokodil weer aangezommen met zijn vlijmscherpe tanden. De giraffen herhalen letterlijk wat de flamingo’s hebben gezegd. De krokodil roept: “Jakkes” en zwemt gauw weg. Echter de kinderen aan wie ik het boek voorlees roepen: “Nee jullie zijn geen flamingo’s maar giraffen. Jullie zijn niet roze!”

De hapgrage krokodil

Herkenbare tekst voor kinderen

De apen volgen, de krokodil herhaalt zijn tekst en de apen zeggen letterlijk de flamgingo’s weer na. Wederom trapt de krokodil erin en zwemt weer weg. En ja wederom roepen de kinderen dat het helemaal niet klopt. Tja dat krijg je ervan als je regelmatig met een tekst voorlezen grapjes maakt om te kijken of de kinderen nog wel goed opletten.

Maar dan…. komen de olifanten! Ze stampen het water in en daar is de krokodil. De krokodil zegt niks, maar de olifanten beginnen wel met hun flamingo tekst. Maar dan komt de hapgrage krokodil dichterbij. Jullie zijn helemaal niet roze.. Hoe de olifanten de krokodil toch te slim af zijn, dat mag je zelf lezen!

Illustraties in De hapgrage krokodil

De illustraties van Brita Granström zijn levendig en schilderachtig. Op een simpele manier weet zij een leefomgeving na te bootsen van de 15 dieren in de poel. Heldere kleuren en duidelijke gezichtsuitdrukkingen bij de dieren maken het illustraties die leven bij kinderen van 4 tot 6 jaar.

De hapgrage krokodil

Over de dieren en over natuurbescherming

Achterin dit prachtige prentenboek staat nog extra informatie over de dieren, de natuurbescherming in Tanzania, over Brita Granström en over de schrijver Jonnie Wild. Jonnie Wild is al meer dan 20 jaar betrokken bij het behoud van het regenwoud en habitat van dieren.

Het geld dat de auteur met dit boek verdient, wordt gedoneerd aan natuurbeschermingsprojecten in Afrika.

De hapgrage krokodil staat in de prentenboek TopTien van de Nationale Voorleesdagen 2020.

Specificaties De Hapgrage krokodil

Auteur: Jonnie Wild | Uitgever: C. Vries-Brouwers | 9789053416877 | november 2018 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.