Een prentenboek waarin katten de hoofdrol spelen en kinderen (en hun voorlezers!) worden meegevoerd in de betoverende wereld van de kunst. Dit bijzondere prentenboek is voor alle liefhebbers van kunst met katten. Of kunst en katten.

Het museum

Tom gaat met zijn oma naar het museum en glipt een zijkamertje in. Hij komt in ‘Kunst met Katten’ in een heel bijzondere tentoonstelling terecht waar twaalf schilderijen van katten hangen, allemaal in de stijl van diverse grote kunstenaars. Bij elk schilderij stapt de kat uit het kunstwerk om vervolgens met Tom mee te lopen.

Liefhebbers van kunst en katten

Dit bijzondere prentenboek is voor alle liefhebbers van kunst en katten. Ruth Brown creëerde  op speelse en humoristische wijze haar eigen meesterwerken, waarbij zij werd geïnspireerd door beroemde kunstenaars. Onder andere Vincent van Gogh, Gustav Klimt, Frida Kahlo, Piet Mondriaan, M. C. Escher komt voorbij in ‘Kunst met Katten’. Kenners zullen zeker genieten van de tekstuele en visuele grapjes.

Vertaling

Joukje Akveld heeft dit boek vertaald. Zelf heeft zij maar liefst vier katten en dat is te merken aan haar fantastische vertaalwerk. Leuk detail van ‘Kunst met Katten’ is dat de piepkleine informatiebordjes naast de kunstwerken ook echt te lezen zijn!

De kunstenaars in ‘Kunst met Katten’

De schilder Jackson Pollock maakte kliederige kunstwerken. Gustav Klimt werd bekend door zijn werken met bladgoud. Kat Piet (Mondriaan) wordt omschreven als eenvoudig en recht door zee, gevonden in een kartonnen doos. Het werk van de gedeeltelijk verlamde Frida Kahlo kenmerkt zich door vrolijke kleuren in contrast met een vervreemdende sfeer. Het schilderij van René Magritte laat zien dat het nacht is, maar als je naar de kat kijkt, is het dag! De kat uit het schilderij van Vincent van Gogh mist een stuk uit zijn ene oor.

Op de tekening van Maurits & Cornelis Escher staat een vliegende vogel uit die uiteindelijk in ‘Kunst met Katten’ verandert in een rij lopende katten. Katsushika Hokusai wil zoveel mogelijk laten zien hoe sterk de natuur is. De Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec toont zijn fascinatie door het nachtleven in het Montmartre in Parijs. Edvard Munch beeld menselijke emoties, angsten en onzekerheden uit. William Morris werd bekend om zijn bloemmotieven op tapijt, stoffen en behang. Samuel Palmer schilderde landschappen. Henri Rousseau ook, maar soms ook zogenaamde ‘portretlandschappen’, met op de voorgrond een figuur.

Lesideeën

Er zijn gratis lesideeën gemaakt door Els van Dijck en Anke van Boxmeer (juf Anke). Deze zijn te downloaden via de website van de uitgever De Vier Windstreken. Het doel hiervan is om de kinderen uit de onder- en middenbouw niet alleen kennis te laten maken met ‘Kunst met Katten’, maar ook met kunst, kunststijlen en –technieken. De ideeën variëren van een zelfgemaakte tentoonstelling bezoeken en het herkennen van voorwerpen tot het uitbeelden van emoties en het maken van hun eigen kunstwerkjes met aardappelstempels of tennisballen in panty’s.

Kortom, een boek waarmee je alle kanten op kunt en het leuke is, dat het nooit een verkeerde kant kan zijn. Welke kunst spreekt jouw kind aan?

Specificaties ‘Kunst met Katten’

Kunst met katten | Ruth Brown (auteur en illustrator) | Uitgever: De vier windstreken | 32 pagina’s | 9789051167559  | september 2019 | meer informatie vind je hier

Delicia
Latest posts by Delicia (see all)
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en in het dagelijks leven werk ik in de zorg. Sinds eind 2016 ben ik moeder van mijn zoontje. Op de dagen dat ik vrij ben, ben ik vaak samen met hem buiten te vinden. Bijvoorbeeld hardlopend naast mijn zoontje, want sinds deze zomer kan hij zonder zijwieltjes fietsen! In de avonduren maak ik, na het voorleesritueel bij mijn zoontje, graag tijd om te schrijven. Al een aantal jaar zit ik in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schrijf niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vind het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.