De kleine theetuin in de duinen; een feelgood roman

Thee; je moet ervan houden. Ik heb het leren drinken in het thuisland van mijn man, namelijk Duitsland. Weliswaar met een hele lading suiker erin en de theezakjes zaten zeker een kwartier in de pot! De titel De kleine theetuin in de duinen gaf mij een heel lieflijk, gezellig en vooral huiselijk gevoel. Een beetje hetzelfde gevoel als ik krijg als ik in Duitsland bij de opa en oma van mijn man in huis zit met die pot (te) zoete thee. Heerlijk!

hoofdfoto
De kleine theetuin in de duinen

Rosa en Fleur in De kleine theetuin in de duinen

Nichtjes Rosa en Fleur zijn de hoofdpersonen in deze feelgood roman De kleine theetuin in duinen. Zij groeien samen op in de bakkerij met theetuin van hun grootouders op Texel. Wanneer oma overlijdt, laat opa de bakkerij en theetuin op zijn beloop en verwaarloost de boel. Hij schrijft de meiden jaren later een brief om hem te komen helpen. Rosa en Fleur hebben alleen een bekoelde relatie met elkaar; Rosa is er namelijk destijds met de vriend van Fleur ervandoor gegaan en sindsdien hebben de dames niet echt meer contact. Alleen op professioneel vlak, aangezien zij samen een patisserie keten hebben in Amsterdam. Niet wetende van elkaar dat zij dezelfde brief van opa hebben gehad, vertrekken zij naar Texel. Daar lopen ze elkaar tegen het lijf en worden ze gedwongen om met hun gevoelens aan de slag te gaan.

brief
Brief van opa

Samenwerken, vriendschap en vergiffenis

Fleur is gelukkig met haar vriend Cas. Maar dan krijgt haar nicht Rosa ook gevoelens voor hem. De gevoelens blijken vanuit Cas wederzijds te zijn en hij beëindigt zijn relatie met Fleur en gaat verder met Rosa. De nichtjes staan hierdoor meteen op slechte voet met elkaar. De vriendengroep om hen heen kiest de kant van Fleur en Rosa en Cas ervaren hier jaren later nog de gevolgen van. Wanneer de brief van opa op de deurmat valt bij Fleur, is de keuze om naar Texel te gaan niet zo moeilijk.

De thema’s samenwerken, vriendschap en vergiffenis staan centraal in De kleine theetuin in de duinen. De samenwerking tussen Rosa en Fleur zal toch een weg moeten vinden. Ondanks dat de vriendschap aardig bekoeld is. Hoe doe je dat? Deze situatie past perfect bij het gezegde ‘werk en privé gescheiden houden’. Ik denk dat dan pas je professionaliteit om de hoek komt kijken. Kun je je gevoelens voor deze persoon opzij zetten en de omgang puur houden op zakelijk vlak? Het lijkt me echt onwijs moeilijk, omdat je een persoonlijke relatie met elkaar hebt gehad en ineens stopt deze. Je gevoelens schakel je niet zomaar uit toch?

Thema vriendschap en vergiffenis

Vriendschap; dat is een bijzonder gegeven. Deze vriendschap tussen Rosa en Fleur in De kleine theetuin in de duinen wordt aardig op de proef gesteld. Vriendschap is een relatie tussen twee mensen die berust is op vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Des te meer pijn doet het Fleur dat Rosa met haar vriend verder gaat in een relatie. Het vertrouwen dat de basis is voor deze vriendschap, is beschadigd.

Vergiffenis is ook een begrip apart en niet voor iedereen weggelegd. Je toont genade en vergeeft iemand voor wat hij of zij gedaan heeft. Mocht je die persoon nooit meer zien, is dit soms niet eens aan de orde. Maar in het geval van Rosa en Fleur; zij zijn ook nog eens familie. Familie is groter dan alles en onvoorwaardelijk. Je bent voor altijd verbonden met elkaar. Rosa en Fleur leren gaandeweg dat ze beter af zijn door elkaar te vergeven. Hun opa heeft hen nodig; family comes first! Maar kunnen ze dat ook?

De kleine theetuin in de duinen; deel 1

Het valt mij meteen op wanneer ik de kaft van dit boek bekijk; dit boek is het eerste deel van een serie. Nieuwsgierig als ik ben ga ik op onderzoek uit. Hoe zit het met de rest van de serie? Uit hoeveel boeken bestaat deze en wanneer kunnen we deze verwachten? Na even zoeken kom ik uit op de Facebookpagina van Anne West. En deze linkt mij door naar haar website.

In een blog vertelt zij dat ze druk bezig is met het schrijven van deel 2 van de serie, genaamd ‘De kleine theetuin in de zon’. Ze onthult dat de personages Rosa en Fleur wel terugkeren, maar of zij de ‘hoofdrollen’ weer krijgen? Dat laat schrijfster Anne West nog even in het midden.. Deel 2 is bijna klaar en in haar blog geeft ze ook aan dat de ideeën voor deel 3 al aan het opborrelen zijn. November van dit jaar is de deadline voor de eerste versie van deel 2, dus nog even geduld voordat wij deze kunnen gaan lezen!

Wat me wel opvalt is dat Anne West nog een leuke serie op haar naam heeft staan, genaamd de Stadstuin. Deze serie bestaat uit 3 delen en gaat over de zussen Maud, Britt en Yara. In ieder deel staat 1 van de zussen centraal en draagt het boek ook de naam van die zus. Deze serie is in 2019 bij dezelfde uitgeverij uitgebracht als De kleine theetuin in de duinen. Genoeg te lezen dus van deze schrijfster Anne West!

Een echte feelgood roman!

Ik heb van De kleine theetuin in de duinen genoten! Een roman die heerlijk wegleest met een goed verhaal. Het is pakkend en herkenbaar en daardoor zit je als lezer al snel helemaal in het verhaal. Ik kan me helemaal een voorstelling maken van hoe het eruit ziet in het echt, zo beeldend schrijft Anne West. Ik ben nog nooit op Texel geweest, maar door de beschrijving van drukte in de hoofdstraat tot de rust op het strand, krijg ik meteen zin om een keer naar Texel te gaan. Je leest naar een ‘eind goed, al goed’ en daar hou ik van!

Specificaties De kleine theetuin in de duinen

Auteur: Anne West | Uitgever: Zomer & Keuning│Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | 9789020543445 │juni 2021│320 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.