Zes seconden, een spannende whodunnit van Bakhuis

Zes seconden… is dat lang of kort voor jou? Tel eens tot zes voordat je verder leest. En? Vloog de tijd voorbij of gingen je gedachten alle kanten op wat je in die zes tellen zou kunnen doen? In deze jeugdthriller van Daniëlle Bakhuis wordt je hartverzwarend bewust van wat er allemaal kan gebeuren in zes seconden..

hoofd

Zes seconden

Iemand knielt bij het lichaam en houdt zijn oor boven het masker.
‘Een ambulance!’ schreeuwt een jongensstem. ‘We hebben een ambulance nodig!’
Op dat moment valt mijn leven in twee stukken: ervoor en erna.

Zes seconden. Dat is precies hoelang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij een slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen. Maar de gevolgen blijken groter dan Jasmijn ooit had kunnen voorzien. Wie kun je vertrouwen als je niemand meer kunt vertrouwen?

Regel 1: zwijg als het graf over het feest

Spannende whodunnit

Het is inmiddels wel bekend dat ik groot liefhebber ben van Daniëlle Bakhuis. Haar manier van schrijven vind ik heerlijk. Haar verhalen weten me vast te pakken en ergens te nestelen in een deel van mijn brein. Om vervolgens nooit meer weg te gaan. Zes seconden is een wat ouder boek en dit keer is er geen bovennatuurlijke horror of een dystopie setting. Nee, dit boekt duikt in het door mij geliefde whodunnit genre.

Zes seconden is gebaseerd op een echt spel. Een ziek spel waarbij je in ruil voor geld je zes seconden lang in elkaar laat schoppen. De horror hier is dat dit helaas waarheid is. Bakhuis weet hieromheen een verhaal te maken die maar al te actueel is. En al te echt voelt. Wederom zet ze hele geloofwaardige karakters neer en weet ze heel goed de jongere generatie neer te zetten. De peer pressure voelt zo beklemmend. Maar tegelijk spelen er ook vele andere thema’s zoals familie, vriendschap, acceptatie, afwijzing, scheiding, automutilatie, rijk en arm.

‘Zo zien hazen eruit in horrorfilms, als ze gemuteerd zijn, gek in hun kop zijn geworden en mensen aanvallen.’

Blz 26

Down the rabbit hole met Zes seconden

Bovenal is Zes seconden een ontzettend spannende whodunnit voor jongeren. Het is niet heel duidelijk wie de dader is en het kan alle kanten op. Toch had ik een vermoeden, wat bevestigd wordt. Bakhuis weet wederom erg leuk te spelen met verwachtingen en clichés. Ze beantwoord deze soms wel en soms juist niet. Een heerlijk spel tijdens het lezen wat mij betreft. Daarbij schrijft ze ontzettend lekker. Snel, meeslepend en toegankelijk.

Toch zit er altijd een aangename gelaagdheid in haar verhalen en zo ook in Zes seconden. Door die gelaagdheid is het voor mij als volwassene ook zeer aangenaam lezen. Naast het snelle jongere whodunnit deel weet ze haar eigen interesses ook leuk te verweven. Zo weet ik tussen de regels door leuke knipogen naar het door mij geliefde Alice in wonderland op te pikken. De konijnen, het drink mij flesje, verdwaald raken in een konijnenhol en niet weten wat er achter een deur komt. Onze hoofdrolspeler Jasmijn gaat down the rabbit hole om in een bizarre wereld te komen.

Peer pressure

Wanneer ben je verantwoordelijk voor iets? Als je iets wel doet…of juist niet? Of spelen beide mee? Want als je iets weet, iets ziet, en daar niks meedoet.. dan maak je een keuze. Een keuze die veel in Zes seconden voorkomt. Zo is Jasmijn getuige van Isabel die in zichzelf snijdt. Wat doe je dan? Ook is ze getuige van iemand die in elkaar wordt getrapt buiten de regels om die gemaakt waren. Maar meer karakters staan voor keuzes en groepsdruk.

Wanneer ga je mee en wanneer zeg je stop? Ik heb ook momenten van groepsdruk ervaren maar gelukkig nooit op een vervelende manier zoals in Zes seconden. En als er iets gebeurde wat niet goed voelde, dan stapte ik weg. Gelukkig ben ik nooit getuige geweest van een misdrijf, mishandeling of iets dergelijks voor mijn neus. Wel heeft er ooit een man midden in de nacht aangeklopt bij mijn ouders die helemaal onder het bloed zat. We hebben er gelukkig voor gekozen om hem te helpen. Wel met enige argwaan hoor. Hij was helaas slachtoffer geworden van (zoals hij zelf zei) ‘potenrammers’. We konden niks anders doen dan hem even helpen en vriendelijk zijn. Maar ik vond dat heel heftig en verdrietig om te zien. Het was heel ‘professioneel’ gedaan. Op zijn jasje, zijn trots, zat namelijk een hele grote stempel met het woord homo.

‘Niets doen is ook iets doen. Wegkijken is toegeven. Zwijgen is toestemmen’

Blz 182

Bakhuis doet het weer

Wederom heb ik weer intens genoten van een boek van Bakhuis. Ze weet die angstzenuw weer zo stevig vast te grijpen. Op diverse niveaus! Tegelijk is het heerlijk lezen, ontsnappen en uitvogelen wie het nou toch is geweest. Het einde van Zes seconden voelt wel iets te gehaast voor mijn gevoel. Ik had eigenlijk nog een laag verwacht. En ergens komt dat ook wel. Het proeft gewoon naar meer en het was jammer dat het voorbij was. Tegelijk ben ik ook voldaan en tevreden en heb ik weer erg genoten van deze leesuurtjes!

Update: er komt meer! Zes seconden: De laatste afrekening, het vervolg is uit!

Boeken Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

Specificaties Zes seconden

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: Ploegsma | Omslagontwerp: Annemieke Groenhuizen | 2014 | 192 pagina’s | 9789021680842 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.