De laatste uren van Josephine Donkers, een klein verhaal met grote impact

Don’t judge a book by its cover. Of toch wel? Een kaft is zeker wel van invloed voor mij. Uiteraard is het verhaal zelf altijd nog het belangrijkste. Maar met een juiste cover en pakkende vormgeving kan je een boek zoveel meer dimensie meegeven. De laatste uren van Josephine Donkers heeft de titel mee en de cover! Ik word recht in het boek getrokken en ‘moet’ dit lezen. En wat een pareltje zit daar achter die cover verscholen!

de laatste uren van Josephine donkers hoofd

De laatste uren van Josephine Donkers

Op de laatste dag van haar vakantie in Spanje wordt het lichaam van de zeventienjarige Josephine Donkers aangetroffen onder aan een klif. Is ze gevallen? Gesprongen? Geduwd? Wat is er in haar laatste uren gebeurd? Haar twee vriendinnen met wie ze op vakantie was, Lucy en Isolde, hebben allebei een andere versie van de laatste avond en van de gebeurtenissen. Wat is er echt gebeurd? Wie verteld de waarheid? De laatste uren van Josephine Donkers is een shortread in de serie XS van Best of YA.

Brave meisjes zwijgen over de foute dingen die ze doen

Best of YA

De laatste uren van Josephine Donkers is onderdeel van de XS serie van Best of YA. Het is een XS verhaal, een shortread. Ideaal wat mij betreft voor mee op reis, aan het strand of gewoon om even tussendoor te lezen. Voor de personen die liever een dun boek lezen. Maar ook voor de lezers die van een goed verhaal houden. Laat je niet misleiden door het aantal pagina’s. Er zit namelijk een knaller van een verhaal in, die als een duizend kilo op mij drukt na de laatste bladzijde.

De laatste uren van Josephine Donkers is een whodunnit boek. Je weet dat Josephine de vakantie niet overleefd. Maar wat is er gebeurd? Die vraag is helder en duidelijk en brand in mijn hoofd. Je merkt tussen de meiden al wat wrijving, irritaties en langzaam aan kom je achter knelpunten. Knelpunten naar elkaar, en in henzelf. Opgroeien en volwassen worden is niet makkelijk en gaat gepaard met veel veranderingen en veranderingen van perspectief. Ik heb dit boek in 1 ruk uitgelezen.

Thema’s

Het gegeven van Josephine haar dood is de kern. Daaromheen ontvouwt zich het verhaal van haar, Isolde en Lucy. Ik ervaar het boek als spannend, meeslepend en interessant. Het verhaal groeit om de drie meiden heen en je voelt dat nare zwaard boven je hoofd hangen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat is er gebeurd in de laatste uren van Josephine Donkers? Je leest vanuit zowel Lucy als Isolde.

Ik ga geen spoilers geven van De laatste uren van Josephine Donkers. Echt totaal niks. De hoofdthema’s zijn spanning, vriendschap, vakantie, familie en volwassenheid. Opgroeien en het vormen van jezelf als persoon op weg naar volwassenheid. Het einde verrast me heel erg, het raakt me. Wat een bijzonder boek is dit. Zo’n klein XS verhaal, zo’n grote impact. Ik ben heel erg onder de indruk van dit boek. Het is een waardevolle toevoeging voor lezers vanaf 15 jaar. En het smaakt naar meer van auteur Daniëlle Bakhuis, waar ik (nog) niet bekend mee ben. Het nawoord van haar spreekt ook echt tot me. Leuk om via deze weg kennis te maken.

Alle boeken Daniëlle Bakhuis

Ik heb kennisgemaakt met Bakhuis dankzij de novelle: De laatste uren van Josephine Donkers. Dat boek smaakte direct naar meer en inmiddels ben ik fan van deze Nederlandse auteur. Daniëlle is begonnen met meer romantische boeken en daarna volgden al snel de door mij geliefde horror/thriller boeken van haar. Inmiddels ben ik fan van haar spannende verhalen en kunnen jullie met mijn reviews meelezen. Hieronder een handig overzicht van al haar boeken op volgorde van uitgave.

Reviews op StoerLeesVoer

Specificaties De laatste uren van Josephine Donkers

Auteur: Daniëlle Bakhuis | Uitgever: van Goor / Unieboek | Omslag ontwerp: Caren Limpens | Best of YA – XS | Juli 2021 | 105 pagina’s | 9789000377541| Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.