De R van De Gorgels en de Grote Operatie

De Gorgels en de Grote Operatie is het nieuwste prentenboek van Jochem Myjer en Rick de Haas. Een doorslaand succes, zo mag je de Gorgel-reeks inmiddels noemen. Het begon met één boek  De Gorgels, dat al werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse kinderjury. Daarna volgden er meer boeken rondom de Gorgels waaronder De Gorgels en het Geheim van de Gletsjer. Dat was het best verkochte kinderboek 2018. Er volgden kleurboeken, taalspelletjes, rekenspelletjes, luisterboeken, knuffeltjes, cadeaupapier, miniloco, nog een ander Gorgel-boek. En nu begin 2020 is De Gorgels en de Grote Operatie uitgekomen. Weer met de illustraties van Rick de Haas. Maar wat beleven de Gorgels nu?

gorgel op vogel

De Gorgels en de Grote Operatie is een sprookje met realistische elementen

We zijn er inmiddels een klein beetje aan gewend: Myjer die zijn kinderen Melle en Limoni avonturen met de Gorgels laat beleven. Natuurlijk letten de Gorgels op alle Mensenkinderen. Zeker nu de R in de maand is en de Brutelaartjes toe kunnen slaan. Iedere Gorgel beschermt een eigen kind. Gezamenlijk vormen ze een goed georganiseerd guerillaleger tegen de Brutelaartjes. Die Brutelaartjes, daar moet je voor oppassen want die maken kinderen ziek en grieperig met hun giftige adem. Het is aan de Gorgels om de kinderen te beschermen. Aanvallen worden afgeslagen en Brutelaartjes worden met de waagstok weggejaagd .

De Gorgels en de Grote Operatie

Alle inspanningen ten spijt, de Waakgorgels Bobba en Belia die Melle en Limoni moesten beschermen slagen daar niet helemaal in. Melle ademt op het laatste moment iets van de giftige in en wordt toch een beetje ziek. Bobba baalt hiervan, maar krijgt van zijn leidinggevende te horen dat je niet meer kunt doen dan je best. Op het moment dat blijkt dat Melle ziek is zijn de Doorsluisgorgels in hun element en doen er alles aan om Melle te genezen. Dan beginnen de Gorgels aan hun Grote Operatie. Ze doen dat met methoden die James Bond niet zouden misstaan. Het verhaal krijgt hierdoor vaart en spanning.

De Gorgels en de Grote Operatie

De R van GoRgel

Ik durfde niet eerder De Gorgels en de Grote Operatie te bespreken. Een prentenboek dat het midden houdt tussen echte gebeurtenissen en een sprookje over een virus dat rondwaart vond ik eerder dit jaar wat ongepast om te behandelen. Dit prentenboek is uitermate geschikt als de R in de maand zit of als we een tweede golf van Covid-19 mogen verwachten. Gezien het feit dat dit prentenboek uitkwam begin 2020, was Jochem Myjer onbedoeld actueler dan ooit tevoren.

Je snapt overigens waarom die Gorgelboeken zo geliefd zijn bij onze kinderen. Het is niet alleen spannend en grappig, maar ook op een manier geschreven waar plezier om het verhaal en liefde voor zijn kinderen uit spreekt. Doorgaans ben ik nogal sceptisch over bekende Nederlanders die zo nodig een boek uit moeten brengen. In dit geval blijkt dat mijn scepsis onterecht. Myjer kan niet alleen op het podium een verhaal vertellen, maar ook in een boek zijn publiek boeien.

slapende gorgels

De R van Rick de Haas

Daarbij zijn de tekeningen van Rick de Haas onontbeerlijk voor de aaibaarheidsfactor van de Gorgels. Ook nu weet hij in De Gorgels en de Grote Operatie sfeer te creëren. Van de karaktertjes van de Gorgels zoals Myjer ze beschrijft maakt De Haas individuele figuren. Deze illustraties doen wat stripboek-achtig aan qua stijl, maar het dat verschil dat ze gedetailleerd zijn en door de licht en schaduwwerking niet ééndimensionaal overkomen.

De Gorgels en de Grote Operatie is een prentenboek uit de bekende serie van Jochem Myjer en Rick de Haas. Het is uitermate geschikt om voor te lezen voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar.

Specificaties De Gorgels en de Grote Operatie

Schrijver: Jochem Myjer| Illustrator: Rick de Haas | Uitgever: Leopold | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789025878948 | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.