De drie broertjes Bok – een humoristisch sprookje

Toen ik de cover van ‘De drie broertjes Bok’ zag, wist ik al meteen dat ik dit een geweldig boek zou vinden. De tekeningen zijn namelijk gemaakt door Jon Klassen, van wie ik al eerder fantastische boeken heb gelezen. En ook dit boek trok meteen mijn aandacht: dit wilde ik zeker lezen!

De drie broertjes Bok

Een Noors sprookje: de drie broertjes Bok

Hier was geen gras. Daar was een wei.
Maar dieren konden er niet bij.
Onder de brug naar daar zat hier
een valse trol bij de rivier
met mes en vork klaar in zijn klauw.
Die valse trol lustte jou rauw.

Het kleinste broertje Bok heeft toch wel heel veel zin in het malse gras aan de overkant van de rivier. Hij is dus de eerste die de oversteek waagt. De trol, die al klaar zit met bestek en servet, kan nauwelijks wachten om hem op te eten. Maar het slimme bokje haalt hem over op zijn grotere broer te wachten. De gulzige trol stemt hiermee in en laat de kleine bok door. Ook de middelste bok weet de trol ervan te overtuigen om op de volgende grotere bok te wachten. En wat er dan gebeurt…

trol en geit

Wat een heerlijk verhaal!

Wat heb ik zitten genieten tijdens het lezen van dit boek. Echt een heerlijk verhaal! Ik ben gek op sprookjes, en het is ook ontzettend humoristisch en verrassend geschreven. Je voelt aan alles dat er iets gaat gebeuren, die trol zal natuurlijk nooit de geiten te pakken gaan krijgen, maar hoe het dan precies gaat aflopen….
De drie broertjes Bok is ontzettend vlot geschreven. Maar neem daar zeker ook de vertaling bij in gedachten van Imme Dros. Het rijmt heerlijk en er is ook regelmatig gebruik gemaakt van alliteratie of middenrijm, waardoor je echt een klein kunstwerkje zit voor te lezen!

‘Al urenlang zit ik te wachten,
naar stapjes op mijn brug te smachten.
Stapjes betekenen vaak
hapjes.’

Unieke tekeningen

Tja… en dan de tekeningen van Jon Klassen. Die zijn echt weer geweldig! Een tijd geleden heb ik ‘De rots van boven‘ mogen reviewen, en daar gaf ik al aan dat de tekeningen vaak net kleine schilderijtjes zijn, die ik zo wel aan de muur zou willen hangen. En dat is bij ‘De drie broertjes Bok’ niet anders. Zijn unieke tekenstijl springt er echt uit, en maakt het voor mij tot een pareltje wat ik zeker aan mijn verzameling prentenboeken wilde toevoegen. Dit eeuwenoude Noorse sprookjes is door Mac Barnett en Jon Klassen nieuw leven in geblazen, en kan zo weer generaties lang mee!
Kijk zeker ook even dit filmpje, hierin zie je de schrijver en illustrator die zelf iets over hun boek vertellen.

samen op de brug

Specificaties ‘De drie broertjes Bok’

Auteur: Mac Barnett | Illustraties: Jon Klassen | Vertaling: Imme Dros | Uitgeverij: Volt | 9789021470771 | 5 januari 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.