Welk dier liep hier? – een boek vol dierensporen

Als kind vond ik het al fantastisch om door ‘verse sneeuw‘ te lopen. Het spoor wat ik dan achterliet van voetstappen, fascinerend! Welk dier liep hier? doet mij erg denken aan het achterlaten van sporen. Want mensen laten sporen achter, maar dieren natuurlijk ook volop. Met dit boek kun je met je kind kijken naar die sporen. Hoe herken je ze? Hoe loopt het dier? En dan ook nog eens met geweldige illustraties.

Welk dier liep hier?

Welk dier liep hier?

Kijk! Kijk!
Sporen in de sneeuw.
Wat denk jij:
welk dier liep hier?

We maken kennis met een rennende haas, een fazant met een lange staart, een schuw hert, een hongerige eekhoorn, een wilde eend, maar ook een vos met een pluimstaart. Deze dieren laten allemaal verschillende sporen achter. Naast de sporen valt er nog meer te leren, want over elk dier zijn weetjes opgenomen in het verhaal.

Fazant

Gedetailleerde illustraties

Ik heb echt genoten van de gedetailleerde illustraties in Welk dier liep hier? De dieren lijken zo uit het boek te lopen. Je blijft namelijk kijken naar de tekeningen. Met verschillende patronen zijn de dieren en de bomen ingevuld. Op sommige plekken lijkt het zelfs te glimmen. De sneeuw is ook niet alleen maar een wit vlak. Het is gevuld met details. Verschillende structuren en kleuren vullen het papier.

De cover van Welk dier liep hier? is luxe afgewerkt. De sporen en de titel liggen iets hoger, waardoor kinderen de sporen ook kunnen voelen.

Alexandra Milton maakte dit prachtige prentenboek. Eerder bespraken we van Alexandra Milton het boek Wie zit er in het ei? Dit boek lijkt qua opmaak, illustraties en lettertype erg op Welk dier liep hier? Ook een aanrader dus!

Sporen

Welk dier liep hier? is leerzaam

Welk dier liep hier? is op twee manieren erg leerzaam. Het start al bij de rijke tekst die het boek bevat. Ik word er heel gelukkig van dat de auteur gekozen heeft voor een gouden combinatie van herhaling en informatieve rijke tekst. Elk nieuw spoor wordt geïntroduceerd met:

Kijk! Kijk!
Sporen in de sneeuw!

Herhaling in Welk dier liep hier?

Daarna komt er een stuk informatieve tekst over het dier waar de sporen van zijn. Deze verhaaltjes zijn rijk qua woordgebruik en zinslengte.

Ook is de inhoud van deze teksten leerzaam. De wijze waarop hazen rennen, het verschil tussen hazen en konijnen, fazanten die bijna nooit vliegen en eekhoorns die goed kunnen ruiken. Allemaal weetjes die ik zelf ook niet allemaal wist, maar ook voor jonge kinderen interessant zijn. Zo hupte ik tijdens het lezen met mijn zoon (5) door het huis. Probeer dat maar eens, als een haas. Dit alles in combinatie met de sporen en de wijze waarop de sporen zijn gegroepeerd, maakt het een leerzaam boek.

Eekhoorn

Specificaties Welk dier liep hier?

Auteur: Alexandra Milton | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgever: Veltman Uitgevers | oktober 2022 | 9789048320554 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.