De Koningin der Luizen. Eenzaamheid bij kinderen.

De Koningin der Luizen van uitgeverij de Eenhoorn. Met een mooie illustratie op de voorkant. Daarom trok dit boek mijn aandacht. Geschreven door Robin Aerts. Het is een verhaal in dichtvorm, prachtig geïllustreerd door Yasmin van de Werf. Over een meisje dat op een vuilnisbelt leeft. Met een verrassend en prachtig einde. De Koningin der Luizen gaat over eenzaamheid bij kinderen. Mooi boek voor een kind dat aanmoediging nodig heeft om zichzelf waardevol te vinden. En hebben we dat uiteindelijk af en toe niet allemaal nodig?

De Koningin der Luizen

De Koningin der Luizen, verhaal in dichtvorm

Meestal kies ik een boek op basis van de voorkant. Ook dit boek heeft aantrekkingskracht. Met een bijzondere titel: De Koningin der Luizen. Waar zal dit boek over gaan? Het boek bevat een gedicht over een meisje dat alleen woont op een vuilnisbelt. “Op een schroothoop tussen rommel, tussen vuil en tussen stort, tussen weggeworpen spullen, waar ze nooit gevonden wordt. In een galajurk van lappen en een kroon gemaakt van staal leeft de Koningin der Luizen, en dit is haar verhaal”. Het verhaal is mooi, intrigerend en verdrietig met een verrassend en leerzaam einde.

Yasmin van der werf

De Koningin der Luizen, verrassend

Uiteindelijk blijkt het verhaal te gaan over een meisje dat eenzaam is en zichzelf opsluit. “Want alleen zijn is niet erg, maar eenzaam zijn doet zeer, de Koningin der Luizen heeft dan soms geen tranen meer. ” Op het moment dat ze op zoek gaat naar iets dat ze heeft gezien ontdekt ze een vriendje. Een vriendje dat zit opgesloten. Hoe hard ze ook denkt, ze kan geen oplossing bedenken. Dan besluit ze om hulp te vragen aan Barones de Duizendpoot. De Barones wijst haar erop dat er sprake is van haar spiegelbeeld. Nu de Koningin der Luizen begrijpt hoe het zit kan ze weer lachen en voelt ze zich niet meer eenzaam. “Haar diertjes worden mensen, ze was nooit echt alleen. Ze voelt terug de warmte van de mensen om haar heen”. Barones de Duizendpoot blijkt haar moeder te zijn.

De Koningin der Luizen

Prachtig verhaal over eenzaamheid met lerend element

Robin Aerts en Yasmin van de Werf hebben een boek gemaakt dat eenzaamheid voor kinderen bespreekbaar maakt. Het is verwonderlijk te merken hoe een verhaal over eenzaamheid zo mooi kan zijn. Het boek De Koningin der Luizen is prachtig verbeeld en verwoord. Ze ontdekt iets dat glimt, schittert en blinkt. “En dan ziet ze ineens: er zit een ding in opgesloten. ‘Wat houdt dat ding gevangen, wat heeft dat ding gedaan?” Als ze ontdekt dat het belangrijk is om hulp te vragen en van jezelf te houden voelt ze zich niet meer eenzaam. Een boek voor kinderen die kunnen leren om hulp te vragen als je het zelf niet meer weet. En daarbij ook te ontdekken dat het belangrijk is om van jezelf te houden. Ook als volwassene nog steeds een wijze les.

spiegel

Specificaties

Auteur: Robin Aerts | Illustraties: Yasmin van de Werf | Uitgever: De Eenhoorn│ 9789462914568 │ februari 2020│ 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

WIN

winnen met stoerleesvoer

Omdat het online gaan van StoerLeesVoer een klein feestje waard is, deelt StoerLeesVoer uit. Je kunt het boek De Koningin der Luizen winnen. Laat dan hieronder in de reacties achter waarom jij denkt dat jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin of neefje of nichtje dit boek wil hebben.

Verplicht:

 • Volg StoerLeesVoer op Instagram en/of Volg StoerLeesVoer op Facebook geef dit aan door een like op de winactie achter te laten

Niet verplicht:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd. Voor delen in je stories let goed op dat je @stoerleesvoer tagt zodat ik het niet mis
 • Volg StoerLeesVoer op Bloglovin en/of volg StoerLeesVoer op Pinterest

Gefeliciteerd jitske kingma

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

18 reacties

 1. Graag win ik dit boek om het te kunnen delen met de kids op school. Leuke manier om hen te laten kennismaken met de verschillende lagen in de bevolking. Geluk is maar waar je wieg staat, maar neemt niet weg dat je je geluk en toekomst ook zelf in handen kan nemen.

 2. Lijkt mij een mooi boek om de kinderen uit voor te lezen,en eventueel nadien het over eenzaamheid te hebben

 3. Ik doe heel graag mee voor mijn zoon van bijna 8 die vaak onzeker is en door zijn adhd zich regelmatig onbegrepen voelt. Elke avond lezen wij samen een boek en ik denk dat dit een hele mooie toevoeging zou zijn aan de collectie.

 4. Graag doe ik mee voor mijn nichtje Amaly, leuk boeken met een speciek onderwerp waarbij het boek een prima hulpmiddel kan zijn om dit bespreekbaar en uitlegbaar aan kinderen te maken.

 5. Ik doe heel graag mee. Hoe meer boekjes ik als boekenjuf kan aanbieden hoe beter denk ik zo. En boeken daar kan je nooit genoeg van hebben.

 6. Hallo,ik loot graag mee,een prachtig boek !!! Voor Fleur & Guillaume de kleine boekenwurmen !!!!

 7. Iedereen mag er zijn, ik denk dat mijn dochter dit een mooi boek vindt om te lezen en loot daarom graag mee.

 8. Ik loot graag mee voor mijn dochter. Voor haar zelfvertrouwen dat ze er mag zijn. Dat een ieder haar stem mag horen. Ze is bijna 4 en heeft selectief mutisme extreme verlegenheid. Het gaat met stapjes beter.

 9. Als mama die zelf lang heeft geworsteld met onzekerheid, ben ik heel alert op opmerkingen van een laag zelfbeeld bij mijn dochters. Wat lijkt dit me een mooi boek, mede omdat het op rijm is.

 10. Oh leuk leuk leuk !!! Ook hier waag ik dolgraag een kansje voor mee voor mijn 2 meiden 🙂 We liken Je op facebook (jolijn kools) en volgen je op instagram (Jolijnjolijn18) en hebben hier ook allebei op gereageerd en gedeeld natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.