De man die geen president mocht worden

De man die geen president mocht worden las ik in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op het moment dat jullie dit lezen weten jullie meer dan ik nu schrijf. Namelijk, wie is de komende vier jaar de president van de Verenigde Staten van Amerika. Ik durf er niets over te zeggen.

De Man die geen President mocht worden

Wat we wel weten is dat de Verenigde Staten een totaal ander land is dan Nederland. Daarmee vertel ik jullie niets nieuws. Maar hoe de Amerikaanse politiek is geworteld en in welke tradities zij is ingebed weet ik ook niet zo goed. Vandaar dat ik De Man die geen President mocht worden ben gaan lezen. In korte verhalen van schrijver Frans Verhagen komt een keur aan figuren, feiten en grappige anekdotes voorbij. Hij vertelt in een bundel verhalen iets over de geschiedenis van Amerika.

Boeiende verhalen over de Verenigde Staten

Dat doet hij niet met een droge beschrijving van de eerste president Washington tot aan de zittende president Trump, maar aan de hand van nationale monumenten en parken of bijzondere plekken vertelt hij over hoe de Verenigde Staten van Amerika zo zijn geworden zoals ze zijn geworden. Met verhalen over het belang van Alamo en de Shakers tot de Summer of Love waarin we met hippies naar San Francisco reizen of de schande van de interneringskampen voor Japanners in de Tweede Wereldoorlog. En dan natuurlijk het titel verhaal over Henry A. Wallace. De man die geen president mocht worden. Als vice-president onder president Franklin D. Roosevelt zou je denken dat hij de aangewezen persoon was om de president te worden. Alleen dat gebeurde niet. Dat werd Harry Truman. En hoe dat zit, kun je in De Man die geen President mocht worden lezen.

De Man die geen President mocht worden

Wie gaat er geen president worden?

Het is dus geen uitgemaakte zaak dat bij het overlijden van een zittende president, de vicepresident automatisch zijn (tot nu alleen nog maar ‘zijn’ ) opvolger wordt. Wie er de komende vier jaar ook president wordt. Pence of Harris zijn gewaarschuwd mocht de Commander in Chief komen te overlijden.

Met De Man die geen President mocht worden heb je een prettig leesbare verhalenbundel in handen die vol staat met grappige of ergerlijke feitjes. Desalniettemin, zijn de verhalen vermakelijk en tussen de regels door krijg je een idee hoe de Verenigde Staten van Amerika zijn geworden zoals ze zijn geworden.

Specificaties De Man die geen president mocht worden en andere verhalen over de Verenigde Staten

De Man die geen President mocht worden

Schrijver: Frans Verhagen | Uitgeverij: Omniboek | 9789401917407 | oktober 2020 | 256 pagina’s | Kijk hier voor meer informatie

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.