De Ontmoeting is een autobiografisch sprookje over omgaan met verlies

Het is een sprookje. Of liever gezegd een vorm om met een situatie om te gaan. Want in De Ontmoeting schrijft Michel Admiraal over het verlies van zijn vrouw en hoe hij en zijn kinderen hiermee omgaan.

De Ontmoeting

Waarover gaat de ontmoeting?

De koning is een ernstige man vol plichtsbesef. Die plichten liggen vooral buitenshuis, bij zijn drukke baan. Zijn kinderen worden vooral opgevoed door zijn vrouw. Dan wordt zijn vrouw ernstig ziek en overlijdt. De koningskinderen en hij zijn heel verdrietig. Allemaal uiten ze zich op hun eigen manier. De koning kijkt terug op een gecompliceerd huwelijk met een vrouw die, naarmate ze zieker werd, steeds vaker terugviel op haar geloof. Een geloof waar hij niet veel mee kon. Niet in de laatste plaats omdat hij, letterlijk, niet die taal sprak. Het verdriet van Michèl Admiraal spreekt in deze zinnen duidelijk door.

Na een tijd van rouw wil hij weer eens afspreken met andere vrouwen en hij wint advies in over hoe hij dat moet doen. Zijn hofmaarschalk raadt hem aan een afspraak te maken bij de toverfee. Niet om daar mee te gaan daten, maar om uit te zoeken wat hij wil. Welke prinsessen, jonkvrouwen of gravinnen wil hij ontmoeten. Na enkele gesprekken met de toverfee spreekt hij eens af op zoek naar de ontmoeting met de ware. Maar die ware jacoba zit er niet tussen. Hij probeert te hard. Ondertussen zijn zijn kinderen erachter gekomen dat papa afspraakjes heeft. Waar de prins een relaxte houding aanneemt en zijn vader gelukkig wil zien, is de prinses anders. Zij vindt dat papa haar moeder vergeet. Na een indringend gesprek geeft prinses Luna toch toe. Papa mag daten.

De Ontmoeting

Een sprookje als vorm

De Ontmoeting is een sprookje waarbij de vertaalslag niet moeilijk te maken is naar de echte wereld. Het is niet moeilijk om in een bergkristal een tablet te zien. En in de toverfee een therapeut te lezen. Of in een Groene Draak een groene auto. Overigens, wel een leuke knipoog van Admiraal, die verwijzing naar die echte groene draeck van prinses Beatrix. Sommige vergelijkingen zijn erg grappig, maar omdat de vertaalslag met de echte wereld zo gemaakt is ben ik dus doorlopend bezig geweest met die vertaalslag. Daar moet je van houden of tegen kunnen.

Prettig leesbaar

Desalniettemin is De Ontmoeting een prettig leesbaar boek. Michèl Admiraal heeft een prettige schrijfstijl die aansluit bij pubers én volwassenen. De reden dat Amiraal voor de stijl van een sprookje heeft gekozen is omdat hij dan gemakkelijker om kan gaan met de situatie. De ontmoeting is een autobiografisch sprookje te noemen. Daarmee stelt Admiraal zich kwetsbaar op, want hij is eerlijk over de complexiteit van zijn huwelijk met de moeder van zijn kinderen en over zijn eigen onzekerheden.

De Ontmoeting is het eerste deel van de serie De Koning en de prinses waarin Admiraal de lezer meeneemt in de verschillende fases van het opbouwen van een nieuw leven als je partner is overleden. Om die reden kan het wellicht ondersteunen bij het verwerken van het verdriet om een dierbare en eveneens bij het vinden van een nieuwe liefde zonder schuldgevoel. Ook voor pubers kan het leerzaam zijn om te lezen dat rouw vele gezichten heeft. En die gezichten mogen er zijn.

autobiografisch verhaal

De Ontmoeting geeft aanleiding om met elkaar te praten over verlies en hoe je verder moet na het overlijden van je partner of ouder.

Specificaties De Ontmoeting

schrijver Michèl Admiraal | Uitgeverij: De Koningsboekerij | Jaar van uitgave: 2017 | 9789082538755 | Kijk hier voor meer informatie of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De Ontmoeting
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.