De reis van de regen, zo magisch is onze natuur

De cover van De reis van de regen ontroerde me. Hierom alleen al wilde ik dit prentenboek graag lezen. De cover maakt dat ik me afvraag wat voor prachtige prenten er nog meer in dit informatieve boek schuilen. Ik heb het dan ook al meerdere keren doorgebladerd voordat ik het daadwerkelijk ben gaan lezen. Is het verhaal net zo mooi als de prenten?

Voorkant met kader de reis van de regen klein bootje met een kindje op een rivier tussen hoge rotsen door varend goudkleurige regen vanaf de bovenkant van de cover

De reis van de regen

Izak is aan het spelen bij zijn favoriete plas naast de berghelling. Als het begint te regenen, gooit hij het water uit zijn glazen pot in de plas. Hij rent met de sprankelende stroompjes mee die zich naar beneden storten in een waterval, uitgekomen in gezwollen rivieren en zich haasten naar de uitgestrekte oceaan.

Waar gaat het water uit mijn glazen pot naartoe? Vraagt Izak zich af.

Aan de andere kant van de wereld is Kessie dolblij met de regen die op de verdorde velden rond haar dorp valt…

Van de kleinste regendruppel tot de diepste oceaan, deze adembenemende ode aan de cyclus van het water neemt ons mee op zijn wonderbaarlijke reis over de aarde.

Ik ben onder de indruk

Wauw. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik onder de indruk ben van de prenten. De reis van de regen is prachtig geïllustreerd. Anders dan de vrolijke en heldere kleuren die ik momenteel veel zie. De prenten op zich vertellen eigenlijk het hele verhaal. En als je goed kijkt zie je ook in de duisternis meer dan alleen donker. Soms zou je alles nèt even wat meer willen oplichten om beter te zien wat Grahame Baker-Smith allemaal heeft getekend in die donkere vlakken. De bladeren van bomen, de stromende regen, een haai in de zee.

Door het wat donkerdere kleurgebruik doet het verhaal wat mysterieus en zelfs melancholisch aan. Maar de tekst laat je als lezer zien dat dat niet per se de bedoeling is. Je volgt het water dat Izak vanuit een pot in een grotere plas giet. En er wordt uitgelegd waar dat water allemaal langs komt. In een klein bootje volgt Izak dan ook ‘zijn waterdruppels’ als het ware tot aan de grote oceaan. Izak is in het verhaal aanwezig maar eigenlijk net zo klein als een regendruppel in de grote oceaan. In ieder geval, dat is het gevoel dat ik krijg bij de prenten met Izak, wij mensen zijn eigenlijk maar zo nietig klein. De prachtige prenten laten zien welke dieren er van dat water genieten, wie er wonen of van leven. Maar ook wat wij als mensen aan dat water hebben en hoe slecht we ervoor zorgen.

bladspiegel van jongen rechtsboven op een berg met een regenboog linksboven en de rivier stromend onder de brug door

Een informatief maar verhalend prentenboek

De reis van de regen is een prachtig en informatief prentenboek vanaf 4 jaar. Geen droge kost met uitleg maar een verhalend prentenboek waar je wat van op kunt steken. Lastige of moeilijke woorden worden niet geschuwd. Niet dat het verhaal er vol mee staat maar het wordt ook niet uit de weg gegaan. Net als dat niet uit de weg wordt gegaan hoe wij volwassenen met de natuur omgaan. Besproken wordt het niet maar kijk zelf maar eens goed naar de prenten als je het boek leest.

Soms vind ik het jammer als dit soort prachtige prentenboeken in de bibliotheek bij de informatieve boeken staan. Het is toch vaak een kast of gedeelte in de bibliotheek waar minder snel een boek wordt uitgekozen. Vaak verwacht je er droge kost over een bepaald onderwerp waar je gericht meer over wilt weten. Hierdoor blijven dit soort pareltjes van boeken voor mijn gevoel langer onopgemerkt. En steeds vaker zijn ook informatieve boeken verhalend, dus ga er zeker eens neuzen een volgende keer dat je de bibliotheek bezoekt.

illustratie en bladspiegel met een walvis onder water

Grahame Baker-Smith

Grahame leerde zichzelf tekenen en schilderen. Als kind had hij al grote belangstelling in tekenen maar als jong volwassene was hij hier alleen nog maar mee bezig. Nadat hij voor uitgevers en tijdschriften heeft gewerkt begon het in opdracht uitvoeren hem tegen te staan. Hierdoor nam hij het initiatief om zelf ideeën voor verhalen uit te gaan schrijven. Hij heeft inmiddels al diverse prijzen op zijn naam staan. Voor Templar books schrijft hij nu een meerdelige serie over de elementen van onze aarde. Een serie waarvan De reis van de regen het eerste deel is. Hierna volgen nog Wild is the wind en The ever-changing earth.

Nu ik De reis van de regen heb gelezen en me verder heb verdiept in deze serie kan ik niet wachten tot Wild is the wind* zal worden vertaald. Als die boeken net zo prachtig zijn als dit informatieve prentenboek dan is wordt dit echt een geweldig mooie serie. Kijk hieronder maar eens mee naar de video die Grahame maakte vanwege het derde boek The ever-changing earth*.

Specificatie De reis van de regen

Auteur en illustraties: Grahame Baker-Smith | Vertaling: Jeanette Kramp | Uitgeverij: Christofoor | 9789060389171 | oktober 2022 | 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord hieronder en ga naar boeken passend bij dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.