Vogeleiland, een kleurrijk vogel prentenboek om te zoeken en dwalen

Vogels zijn echt het “ding” momenteel in mijn huis. Bij mijn oudste dochter is een roofvogelspecialist langs geweest en sindsdien is haar passie voor deze dieren ‘aan’. Met haar kleine klasje zaten ze op een grasveldje bij school en kwamen er diverse vogels zichzelf showen. Toen ik het prentenboek Vogeleiland zag wist ik om die reden dat ik deze wilde aanvragen ter recensie. Maar ook om de wonderschone cover. Wat een subliem gebruik van kleuren en wat een prachtige cover. Ook mijn aandacht had dit boek direct. Vliegen jullie mee naar Vogeleiland? Het is het waard kan ik al wel verklappen!

Vogeleiland cover kader zoekboek prentenboek vogels natuur

Waar gaat Vogeleiland over?

In hun boomgaard klagen de kolibries… De mensen hebben het land zo verwoest dat er niet meer genoeg bloemen en insecten zijn om van te leven! Een van de kolibries heeft gehoord van een prachtig, van mensen afgeschermd eiland waar alle soorten in overvloed leven. Een heus Vogeleiland! De vogels besluiten een lange reis te ondernemen op zoek naar dit beloofde eiland. Van pagina tot pagina groeit de kleine zwerm. Valken, spechten en flamingo’s vliegen eensgezind, gedragen door hoop, en sieren de pagina’s van dit prachtige ecologische album met duizend kleuren.

Vogeleiland is een kleurrijk prentenboek en tevens een zoekboek. Kinderen zullen dingen herkennen maar ook kennismaken met nieuwe dingen. Het is een ode aan de natuur maar ook een kritische noot naar hoe wij mensen het verpesten. Zonder dat dit zwaar of beladen drukt op dit prachtige boek. Peggy Nille laat voornamelijk de schoonheid zien van de natuur en neemt de lezer mee in woord en beeld. En verbind daar een speels element aan van een zoekboek. Iets wat kinderen (en ook volwassenen toch?) altijd kunnen waarderen.

Auteur en illustrator Peggy Nille

Peggy Nille (1972 Sartrouville, Frankrijk) is grafisch ontwerper en ontwerpt momenteel voor de Franse mode-industrie. Ze is voor mij een nieuwe naam, maar meteen weet ze a onze harten te veroveren met haar prachtige kleurrijke en beeldende illustraties. Ik kan niet heel veel informatie vinden over Nille dus ik laat dit boek Vogeleiland voor haar spreken.

De liefde spat echt uit elke hoek als een kleurrijk (ecologisch:)) confettikanon. Wat een prikkeling, wat een feestje maar echt, wij alleen zijn zo enthousiast over dit boek Vogeleiland. Juist het aspect van Nille, dat ze grafisch vormgever is, is zo’n onwijze toevoeging wat mij betreft. De prenten zitten namelijk grafisch ook zo boeiend in elkaar. Soms natuurlijk, soms juist in een bepaald patroon en soms zitten er bepaalde patronen verstopt. Op sommige prenten is het een blik in de natuurlijke omgeving zoals deze is. En soms komt het dicht bij een Escher compositie. Prachtig dat samenspel tussen grafisch & natuurlijk uitgevoerd in prachtige kleurenpalets.

Mooie natuur

Zoals gezegd staat het thema natuur hoog in dit boek. De vogels moeten immers een nieuwe plek zoeken omdat ze niet in hun natuurlijke omgeving kunnen blijven door de mensen. Ze gaan op reis en Nille neemt de lezer ook echt mee op een fantastische reis. Ze vertelt een verhaal in woord wat mooi is, daarbij aansluitend zijn beelden (die misschien nog wel mooier zijn) en dan zitten er ook nog zoekelementen in verweven. Het zoeken is ook heel vernuftig gedaan. Nille laat namelijk de lezer kennismaken met bekende dieren, maar ook met onbekende. Zo is het boek Vogeleiland opeens ook informatief zonder dat kinderen het heel erg doorhebben.

Zo moeten mijn dochters een wezel zoeken. Mijn oudste roept enthousiast “Oh dat roep jij altijd in een tunnel! Maar is dat een dier dan?” Ik roep inderdaad altijd op plekken waar mogelijk een echo aanwezig is: “Wie is de burgemeester van Wezel…Ezel…ezel..ezel (hoop ik dan in echo te horen). Ik had er niet zo bij stilgestaan dat ik nooit uitleg had gegeven dat een wezel een dier is. Dankzij Vogeleiland weten ze dit nu. Maar ze leren ook andere namen nieuw of beter kennen.

  • Vrouwtjeshoppen
  • Diverse spechten
  • Minnetjes
  • Quetzals
  • Vorkstaartscharrelaars
  • Roodnektangaren

De onafscheidelijke dwergpapegaaitjes kunnen rekenen op een groot “ahhhh cute” salvo. En in Vogeleiland worden ook diverse vormen van fruit en voeding benoemend. Deze kennen ze allemaal en vinden ze leuk om die gekoppeld aan dieren te zien als voedsel.

Vogeleiland peggy nille zoekboek prenten natuur vogels

Absoluut pareltje

Vogeleiland is een absoluut pareltje. Het is uitgegeven door uitgeverij Parade, een nieuwe naam voor ons om mee samen te werken. Ze leggen de lat meteen erg hoog. Want wat een prachtig boek is dit. Leuk is ook nog om te vermelden dat achterin een pagina zit met alle vogels met hun naam naast een illustratie en hun afmeting. Ook visueel is het verschil in afmeting meteen duidelijk.

Dit kleurrijke prentenboek Vogeleiland is een geweldig voorleesboek en tevens zoekboek. Voor plezier en verwondering maar ook passend binnen het thema natuur en milieu. Wij zijn allemaal onder de indruk en duiken graag en regelmatig in deze prachtige wereld van Peggy Nille.

prenten peggy nille grafisch vogels zoekboek natuur

Specificaties Vogeleiland

Auteur en illustraties: Peggy Nille | Uitgever: Parade | Vertaling: Martine van Rooijen | Originele titel: L’île aux oiseaux | Maart 2023 | 9789463192804 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Andere boeken over vogels

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.