Hoe word je vrienden met de maan? Een dromerig prentenboek

Een goede titel zorgt vaak al voor de nodige ‘voorpret’ nog voordat je een verhaal induikt. Los nog van een cover. Als ik een nieuw boek heb en ik ga voorlezen sta ik vaak stil bij die titel. Ik lees deze voor en laat mijn dochters erover speculeren. Soms stel ik gericht vragen, soms nodigt de titel al uit tot genoeg gespreksstof. Zo ook met Hoe word je vrienden met de maan? Mijn oudste dochter was in een nuchtere bui en zei meteen “Dat kan toch helemaal niet”. Terwijl mijn jongste in fantasievolle mogelijkheden ging denken en daarmee mijn oudste dochter weer meenam. De meest leuke antwoorden en gedachtespinsels volgden. En dan waren we nog geeneens begonnen met het verhaal en de illustraties…

Hoe word je vrienden met de maan? cover kader prentenboek ghazaleh bigdelou

Synopsis Hoe word je vrienden met de maan?

Draak, Poes, Octopus en ik zijn beste vrienden, en in ons fijne vriendengroepje is nog een plekje vrij voor de maan. Maar hoe word je vrienden met de maan? Schrijf je een liedje voor haar? Of vertel je haar een mooi verhaal? Of misschien is een gezellige picknick een goed idee? Een grappig prentenboek over prachtige, onverwachte vriendschappen. Hoe word je vrienden met de maan? is voor nieuwsgierige kinderen vanaf 4 jaar.

Auteur & illustrator Ghazaleh Bigdelou

Dit prentenboek Hoe word je vrienden met de maan? is de winnaar van de zilveren medaille van de Key Colours Competition USA in 2022. Key Colours is een wedstrijd die Uitgeverij Clavis samen met de Stad Hasselt organiseert, ondertussen in drie gebieden: VS en Canada, China, en de rest van de wereld. De wedstrijd is voor ongepubliceerde prentenboekconcepten. Het winnende concept (van de gouden medaille) krijgt naast een geldprijs, een publicatiecontract bij Clavis.

Andere niet-winnende concepten kunnen ook als prentenboek worden uitgebracht. En dat is bij Hoe word je vrienden met de maan gebeurd. De deelnemende boeken worden zowel in het Engels (of de oorspronkelijke taal) als in het Nederlands uitgegeven. En ze worden intern door Clavis vertaald. Een succesvolle deelname aan Key Colours leidt vaak tot een succesvolle carrière in binnen- en buitenland. Ghazaleh Bigdelou heeft dit prachtige prentenboek geschreven en geïllustreerd. Het is haar debuut en hopelijk volgen er nog meer mooie boeken. Wij zijn in ieder geval zeer gecharmeerd van dit boek!

Fantasierijke verwondering

De titel van Hoe word je vrienden met de maan? gaf dus al voldoende stof tot leuke gesprekken en fantasierijke mijmeringen. Maar de illustratie op de cover trok ook snel de aandacht. Want een draak, octopus, poes en meisje? Wat een gouden combinatie voor mijn dochters! Draken vinden ze tof, dit zijn vaak toch indrukwekkende en woeste wezens. Al ziet de draak op deze cover er juist heel lief uit en dat maakt mijn dochters nieuwsgierig. Maar ook de poes en octopus zijn dieren die ze om diverse redenen er tof vinden.

Hoog tijd om eens in het verhaal van Hoe word je vrienden met de maan? te duiken! De schutbladen zijn ook prachtig dromerig geïllustreerd, we gaan echt even op reis in het heelal. De eerste bladzijde is getekend in een warm zonnige kleurenpalet. Wat een vriendelijke en lieve tekeningen zijn dit! Nergens is het eng of donker en daardoor is er alle ruimte om veilig in dit verhaal te duiken. Het boek heeft namelijk een mild filosofisch karakter. Naast de titel worden er ook andere vragen gesteld. Vragen zoals:

  • Hoeveel bloemen zijn er in de wereld?
  • Hoeveel draken passen er in de lift?
  • Hoeveel haar staat er precies op je hoofd?
  • Of hoeveel liedjes kennen vogels?
  • En hoeveel glazen water passen er in bad?

Perfecte vragen en genoeg voer voor urenlange gesprekken met kinderen. Of ze nu nuchter van aard zijn of juist fantasierijke dromers, de antwoorden zijn altijd eerlijk en verrassend. Of juist heel logisch doordrenkt met kinderlijke logica.

Hoe word je vrienden met de maan? prentenboek ghazaleh bigdelou

Warm bad

Als je in een lekkere voorleesflow wil komen zonder onderbrekingen, kan je aan het begin van het boek natuurlijk aangeven dat aan het einde de vragen beantwoord gaan worden. Dat je eerst in het verhaal duikt om daarna de tijd te nemen voor de vragen, of kies een vraag uit. Hoe word je vrienden met de maan? is namelijk een garantie tot vele uren gespreksstof. Het triggert de kinderbreinen en ik moet zeggen ook mijn volwassen brein. Heb je alle tijd dan kan je natuurlijk meteen al de spontane ingevingen laten gaan.

De illustraties zijn echt prachtig. De tekst vraagt aandacht, maar de beelden zeker ook. Het brengt mij terug naar vroeger. Toen ik een kind was had mijn moeder een setje pastel kleurpotloden. Deze gebruikte ze zelf als ze ging tekenen. En soms, heel soms mocht ik ze gebruiken. Wat was ik verliefd op deze kleuren en potloden. Hoe word je vrienden met de maan? is niet per se in pasteltinten gemaakt maar de tekeningen zijn net zo warm en roepen deze herinneringen op. Elke illustratie is een klein kunstwerkje vol verwondering, emotie, avontuur, liefde, vriendschap en humor! Ik vind de gestreepte sokken met individuele tenen van Draak echt lief en grappig tegelijk. Mijn dochters vinden Octopus erg grappig; “handig hoor al die armen! Ik zou ook met elk van de 8 iets anders doen. Superhandig”.

Hoe word je vrienden met de maan? prentenboek

Kopje thee

Wat een heerlijk rijk prentenboek is Hoe word je vrienden met de maan? Het laat verwonderen, dromen, voelen, lachen, mijmeren, wanderen én bevat ook nog eens een lekker recept voor thee. Wel thee zoals ze meer in het buitenland doen. Er staat namelijk ‘voeg twee theelepels thee toe’. Welke thee staat er niet? Wij Hollanders zijn toch wat meer gewend aan kant en klare zakjes. En de losse thee die ik in huis heb bevatten vaak smaakjes. Het recept doet me denken aan een Indiase chai thee, zonder alle kruiden. Ik denk dat je gewoon voor zwarte thee kan gaan. We gaan zeker het recept eens proberen als de zomer tot zijn einde komt.

Hoe word je vrienden met de maan? is voor ons echt een feestje. Het is geen hapklaar voorleesboek, althans niet de eerste keer. Het nodigt uit tot dromen en actief deelnemen aan het verhaal. Toch is het verhaal zelf over vriendschap heerlijk om naar te luisteren en bij in slaap te vallen. De warme illustraties zijn een warm bad waarin kinderen zich veilig kunnen begeven. Voer tot aangename dromen, mooie verwonderingen en heerlijke veilige avonturen. Een aanrader!

Leestips passend bij Hoe word je vrienden met de maan?

Hoe word je vrienden met de maan? kopje thee voor twee

Specificaties Hoe word je vrienden met de maan?

Illustraties en tekst: Ghazaleh Bigdelou | Uitgever en vertaling: Clavis | 32 pagina’s | Juni 2023 | 9789044851052 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.