Don en Sjon en de zeven pissebedden – een tijgerlezen boek

Ken jij Don en Sjon al? In dit derde avontuur over Don en Sjon ontmoeten zij onder andere de zeven pissebedden. Dat zijn geen gewone pissebedden, maar hele muzikale! Don is een zwarte vogel en Sjon een lange witte slungeleend. Twee grappige dieren die in korte verhalen van alles meemaken. Querido heeft de Tijgerlezen serie al een flinke tijd geleden geïntroduceerd en met deze titel is het 36e boek uitgekomen. Deze boeken zijn een absolute aanvulling voor de schoolbibliotheek of je thuisverzameling!

Don en Sjon en de zeven pissebedden
Cover Don en Sjon en de zeven pissebedden

Don en Sjon en de zeven pissebedden

Een van de dwergen van Sneeuwwitje woont bij Don en Sjon in de buurt! En in hun meertje zit misschien een kikker die eigenlijk een prins is. Twee regenwormen komen langs om een hapje paddenstoel te eten. Maar de kers op de taart is het afspraakje van Don en Sjon en de zeven pissebedden. Die brengen hun muziekinstrumenten mee!

Don en Sjon en de zeven pissebedden is het derde deel over slungeleend Sjon en verenbol Don. In elk boek staan vijf verhalen en nu bestaan er dus al vijftien!

In 2021 won auteur Catharina Valckx met Die kleine is Don, de lange is Sjon een Zilveren Griffel.

Vijf heel verschillende verhalen

Don en Sjon en de zeven pissebedden
De vijf verhalen in een heuse inhoudsopgave, voorzien van herkenbare illustraties.

Don en Sjon en de zeven pissebedden bevat vijf heel verschillende verhalen. Ik zal kort iets over elk verhaal toelichten:

 • De kabouters
  Ik vertel de kinderen uit groep 4 bij mij op school vaak hoe leuk Don en Sjon zijn. Toen ik het verhaal De kabouters las was ik ietwat teleurgesteld. Heel eerlijk? Ik vond het niet zo grappig. Terwijl ik eerder wel eens erg heb gelachen bij de boeken. Een niet heel sterk begin wat mij betreft. De kabouters gaat over Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Don en Sjon ontmoeten Grumpy, die nog steeds zo grumpy is!
 • De kikkerprins
  Gelukkig! Bij De kikkerprins zag ik de vertrouwde stijl van Don en Sjon weer terug. Het is verhaal is namelijk grappig, goed leesbaar voor kinderen die lezen nog wat lastig vinden en met best rijke taal en taalbeschouwingsmogelijkheden. De rol van Baardje vind ik minder sterk, maar ach… niet alles kan optimaal zijn toch?
 • De brief
  Uh, dat neem ik terug! Want De brief is mijn lievelingsverhaal uit Don en Sjon en de zeven pissebedden. Ik stop dus even met dit lijstje en zal je er wat meer over vertellen!

De brief is mijn favoriet in Don en Sjon en de zeven pissebedden

De brief bevat zoveel goede onderdelen dat het echt mijn favoriet is in Don en Sjon en de zeven pissebedden. Dit komt door een aantal dingen:

Het verhaal is bovenal erg grappig. Ik ga natuurlijk niet het hele verhaal verklappen, maar een beginnetje kan ik wel maken. Don en Sjon ontvangen een brief, maar ze kunnen niet lezen. Wat nu? Ze gaan gauw op weg naar Ursula de uil. Wat er daarna allemaal gebeurd bevat veel humor.

De brief bevat de meeste rijke taal van alle verhalen uit dit boek. Er worden een aantal uitdrukkingen gebruikt, maar wel op zo’n manier dat het uit de context te halen is wat het betekent. Daarnaast is figuurlijk taalgebruik aanwezig. Door rijke taal te lezen zullen kinderen dan ook een grotere woordenschat opbouwen.

Ten derde leent De brief zich het meest uit Don en Sjon en de zeven pissebedden voor taalbeschouwende activiteiten. Waarom schrijft de auteur dit zo op? Wat is er eigenlijk de grap in het verhaal? Waarom wordt de brief meerdere keren doorgegeven? Er valt lang te praten over een relatief kort verhaal.

De brief
Een stukje uit De brief

Nog twee verhalen

Zoals gezegd bevat Don en Sjon en de zeven pissebedden vijf verhalen. Er zijn er dus nog twee over om aan je voor te stellen:

 • De wormen
  Don heeft Pa en Mu (die namen, grappig toch!) uitgenodigd. Pa en Mu zijn wormen. Natuurlijk willen Don en Sjon graag gastvrij zijn en daar doen ze van alles voor. Of het bezoekje zo geslaagd is? Dat moet je natuurlijk zelf gaan lezen!
 • De zeven pissebedden
  Ja hoor, daar zijn ze! Don en Sjon en de zeven pissebedden. Don doet een tweede poging voor gezellig bezoek, dit keer met de pissebedden. Maar wist je dat je die niet thuis kunt uitnodigen? Dan drogen ze uit! Dit blijkt dus echt zo te zijn. Al was ik heus niet van plan daadwerkelijk zeven pissebedden met trommeltjes uit te nodigen. Maar je begrijpt wat ik bedoel. Ik raakte dus in een heel gesprek met mijn man over uitdrogende pissebedden. Hij zag er gisteren toevallig, en dat is dus echt waar er niet als mooi bruggetje bedoeld naar het filmpje wat zo komt, een filmpje over. Weer wat geleerd!
  Ik dacht dus even dat we te maken hadden met een non-fictie boek, grapje natuurlijk. Want trommelende pissebedden bestaan echt niet, daar zijn geen filmpjes over.

Kijk hier naar Boswachter Tim – Pissebed

Tijgerlezen

Zoals gezegd is Don en Sjon en de zeven pissebedden een Tijgerlezen boek. Wat is dat eigenlijk? Op de website van Querido staat de volgende uitleg:

Onderzoek wijst uit dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen. Tijgerlezenboeken leggen daarom nadruk op humor en spanning. Ze bieden variatie in moeilijkheidsgraad en zijn geschikt om voor te lezen en zelf te lezen.
De boeken in deze serie voldoen aan de belangrijkste criteria van kinderen: ze zijn spannend of grappig, en hebben altijd veel illustraties in kleur. Tijgerlezenboeken zijn niet ingedeeld volgens technische leesniveaus, maar kinderen kiezen zelf het boek waar ze aan toe zijn. 

Website Querido

De boeken van Tijgerlezen herken je aan … je raadt het niet …. de tijger op de voorkant en achterkant! Op de basisschool waar ik werk hebben we veel van deze boeken. Ze zijn namelijk leuk geïllustreerd, niet op niveau ingedeeld, aantrekkelijk en goed leesbaar voor kinderen die lezen moeilijk of wat saai vinden. Vindt jouw kind in groep 4 of 5 lezen niet altijd leuk? Zoek dan eens in je boekhandel, online of bij de bibliotheek naar deze serie.

Wij schreven over de volgende Tijgerleesboeken een recensie:

Specificaties Don en Sjon en de zeven pissebedden

Auteur en illustrator: Catharina Valckx | Uitgever: Querido | 112 pagina’s | mei 2023 | Tijgerlezen | 9789045128757 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.