Alle honds aan dek, het elfde avontuur van Dog Man

Alweer een nieuw avontuur van Dog Man en zijn vrienden in Alle honds aan dek. Onze kinderen zijn vanaf het eerste Dog Man avontuur al grote fans. Al zie ik het enthousiasme nu wat terug zakken. De boeken van Dog Man zijn voor veel kinderen een fijne serie om het plezier in lezen (terug) te vinden. Dat er al 11 delen zijn verschenen zegt eigenlijk ook wel dat de vraag hiernaar vrij groot is. Persoonlijk snapte ik de hype niet zo maar nadat ik Alle honds aan dek heb gelezen zie ik wel in dat het iets meer is dan een doodgewone strip. Ik zal je uitleggen waarom.

alle honds aan dek cover met kader StoerLeesVoer

Alle honds aan dek samenvatting

Superslechterik Biggie ontsnapt uit de gevangenis en krijgt ook nog eens een vliegende duikboot in handen. Kan hij hiermee al zijn gemene plannen uitvoeren? Of kunnen Dog Man en zijn vrienden deze crimineel met krulstaart op tijd tegenhouden? Je leest het in het sprankelende nieuwe; Alle honds aan dek. Een schip vol vriendschap.

Dog Man en al zijn vrienden

Gelukkig begint ook Alle honds aan dek met een uitleg wie er allemaal meespelen in de Dog Man verhalen. Je kunt ook dit deel los lezen al zit er wel een duidelijke opbouw in de serie. De juiste volgorde van alle Dog Man boeken is dan wel handig. Na het voorstelrondje gaat het verhaal meteen van start. Baas, de baas van Dog Man, heeft eindelijk een date met verpleegsterdame. Alleen is Baas zo verlegen dat Dog Man bij de date blijft. Hier ontstaan weer de nodige problemen zoals we gewend zijn. Ook de inmiddels bekende omsla-no-scoop ontbreekt hier niet.

bladspiegel 2/3 kleurige strip met duidelijke hoofdstukken

Intussen in de minibak, de gevangenis, is Biggie bezig met een ontsnappingsplan. Biggie is de meedogenloze leider van de vlooien. Alleen is hij eerder gekrompen door een krimppistool. Vandaar dat hij in de minibak voor misdaden en zo is opgesloten. En of dat nog niet genoeg is is er nog een derde verhaallijn waarin Karel op zoek is naar een plek voor zijn nieuwe huis en laboratorium. Kleine Karel en A2-HD willen graag helpen maar hebben ook heel veel vragen. Zo veel dat Karel er gek van wordt. Ondanks het voor mij chaotische begin van Alle honds aan dek komen uiteindelijk deze drie verhaallijnen samen. Hierdoor ontstaat een weer een spannend avontuur waarbij Dog Man het moet opnemen tegen Biggie en zijn insectenhulpjes.

De hype van Dog Man

Als ik heel eerlijk ben vond ik de hele hype rondom Dog Man wat overdreven. Al die kinderen die niet konden wachten op Alle honds aan dek. Maar ik was maar wat blij dat mijn leeshater een serie had gevonden die ze wél wilde lezen. Dat ze hierin haar jongere zussen meenam die op zich al wel van lezen hielden vond ik ergens wel jammer. Er komen elk jaar zoveel mooie nieuwe boeken uit. En uit al die prachtboeken bleef zij Dog Man lezen. Inmiddels weet ik dat onze oudste zo’n hekel heeft aan lezen omdat het haar heel erg veel moeite kost.

alle honds aan dek met vorige 10 dog man delen
Alle 11 Dog Man boeken

Waar de ene persoon met dyslexie wat letters of woorden verwisseld bewegen bij haar de letters voor haar neus. Het kost haar ogen en haarzelf de grootste moeite om ook maar iets te lezen. Zoekend naar ruime witregels, fijne lettertypes of -groottes en plaatjes om het allemaal wat leuker te maken wordt de keuze in jeugdboekenland, naarmate ze ouder wordt, steeds kleiner. En ja, we hebben een heel fijne kinderboekenwinkel in onze stad dus tips en boekentips hebben we genoeg. Ze gaat het nu proberen met een e-reader zodat ze de letters kan vergroten.

Er zit verhaal in Alle honds aan dek

Terug naar Alle honds aan dek en de hele hype rond Dog Man. Dit is het eerste deel dat ik zelf van voor naar achter heb gelezen. En hoewel ik er met een paar uur doorheen was had ik wel het idee een verhaal te hebben gelezen. Ik moest nog wennen aan de opbouw want het gaat per hoofdstuk soms best snel, of van de ene verhaallijn naar de andere. En toch komen die verhaallijnen verderop samen waardoor het toch een verhaal met een boodschap blijkt. Feit blijft dat er weinig tekst in de tekstballonnen staat. Hierdoor heb ik het gevoel dat het verhaal niet per se diepgaand is.

Maar als we lezen voor het plezier willen stimuleren dan heeft iedereen een sleutelboek nodig. Een boek waardoor ze dat plezier kunnen (her-) vinden. En als dat dan Dog Man is, met veel plaatjes, minder tekst, veel humor en een rap tempo dan is dat toch ook prima? Daarnaast kun je als ouder ook blijven voorlezen waarbij je je kind andere boeken kunt aanbieden. Voorlezen is namelijk nog steeds nuttig en gezellig als je kind inmiddels zelf kan lezen.

Dog Man omsla-no-scoop uitleg
De inmiddels beroemde omsla-no-scoop
@stoerleesvoer.nl

Dog Man 🫶🏼 Vanaf deel 1 zitten er meerdere ‘omsla-no-scoop’ in elk boek. Omsla-wat? Door de pagina snel te bewegen lijkt het plaatje iets te doen. Je maakt zelf je eigen beweging doordat je de pagina beweegt. Een ‘gevecht’, een ‘kus’, een schommel schop, gebouwen die doormidden gaan. Van alles vind je in de verschillende Dog Man boeken. Alle honds aan dek! Moeders mooiste gaat los met de omsla-no-scoop voor jou en de vlooienkoning. Inmiddels zijn er 12 boeken in deze serie en zijn er nog spin-offs. Bezoek onze website voor een overzicht van deze toffe boekenserie en verschillende recensies. #boektok #stoerleesvoer #boekenliefde #lezenisleuk #boektoknl #boekentip #boekenblog #boektokbe #booknerd #kinderboeken #dogman #omslanoscoop #boekenserie #booktok #books #lezenisbeleven #lezen

♬ Lost in a Book – Inner Circle
Alle honds aan dek! Moeders mooiste gaat los met de omsla-no-scoop voor jou en de vlooienkoning!

Strips van Dav Pilkey en anderen

Eerder schreef ik al uitgebreid over Dav Pilkey ofwel David Murray Pilkey Junior. Hij is een Amerikaanse cartoonist, illustrator en schrijver. David is vooral bekend van de series Kapitein Onderbroek en Dog Man. Maar inmiddels kent ook iedereen Kleine Karel’s Tekenclub en Super Luier Baby* wel. Kapitein Onderbroek is momenteel te streamen op Netflix, al vindt niet iedereen de boeken even leuk als de serie. Misschien omdat de Kapitein Onderbroek boeken minder illustraties hebben dan Dog Man Alle honds aan dek? Strips hebben toch een behoorlijke aantrekkingskracht op kinderen. De een verslindt Donald Ducks* waar de ander het leven van deze gans maar raar vindt. Fijn dat er steeds meer alternatieven komen in de vorm van dikkere boeken.

bladspiegel 1/3 kleurrijke strips in duidelijke vakken
Dog Man is een kleurrijke strip

Ik ben zelf dan ook niet anti stripboek, ook niet in de schoolbibliotheek. Zoals ik eerder al schreef kunnen strips kinderen net dat stukje leesplezier geven. De uitdaging is alleen wel om kinderen daarnaast kennis te laten maken met ander soort verhalen en boeken. We hebben het allemaal nodig om onszelf in verhalen te herkennen. Maar ook om door verhalen andere gezinssituaties, plaatsen in de maatschappij of zelfs andere werelden te ontdekken. Het aanbod aan kinderboeken is zo groot en divers dat kinderen en volwassenen soms door de boeken het bos niet meer vinden. Gelukkig kan een goede kinderboekhandel, iemand in de bibliotheek of een site als StoerLeesVoer je hier goed bij helpen.

Andere leuke stripboeken:

Maar vergeet ook niet de leuke strips die er tegenwoordig te vinden zijn:

Specificaties Alle honds aan dek

Auteur en illustrator: Dav Pilkey | Vertaling: Tjibbe Veldkamp | Uitgever: Condor | 9789464530704 | november 2023 I 235 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.