De wereld is omgekeerd vandaag

De wereld is omgekeerd vandaag. Het is bijna niet te geloven, maar de gedichten in deze gedichtenbundel ze zijn geschreven door een meisje van 5 jaar. Dan is inderdaad de wereld omgekeerd. En aan de andere kant, kinderen zeggen de mooiste dingen. Juist omdat ze de dingen aangeven zoals ze zijn of woorden letterlijk nemen. Dit boek geeft dat nog eens prachtig weer. De foto’s zijn ook van haar. Het boek is een unieke dichtbundel, met foto’s en een link naar audiogedichten van Edaín Vanmeirhaeghe Wuytaek.

De wereld is omgekeerd vandaag

Onbevangen gedichten

Toen ik de gedichten las in De wereld is omgekeerd vandaag had ik nog niet door dat dit door een 5-jarige meisje was gemaakt. Ze zijn mooi in hun eenvoud. Brengen een glimlach op je lippen en geven ook verdriet heel mooi weer. Ik las de wereld is omgekeerd vandaag op een avond dat mijn kinderen niet konden slapen. Daarom vond ik het gedicht over ‘verloren slaap’ zo treffend. Het geeft grappig en vertederend de frustratie van het niet kunnen slapen weer. Ook haar gedichten over haar opa zijn prachtig met zinnen als “Opa is als een lantaarnpaal zijn voeten geven licht in elke stap die me een knuffel zal geven” en “Opa is mijn liefde die ik aan hem zal geven”.

De wereld is omgekeerd vandaag

Gedicht ‘Verloren slaap’ uit De wereld is omgekeerd vandaag

Ik vind mijn slaap niet.                                              Waar is ze? 
Misschien wel buiten? 
Nee, daar is ze niet....
Nergens te bespeuren in het donker.
Ik ben moe,
maar ik vind mijn slaap niet terug.
Misschien is ze in mama haar slaapwelkus?
Nee, daar is ze ook al niet!
Got!!!
Ik word moeër en moeër
Is ze misschien zelf in slaap gevallen?!
Wat moet ik nu doen....
Of zou ze de weg kwijt zijn? 
En dobbert ze rond op een eendje in het water....
Waar zou ze toch zijn?
Misschien vond ze het te saai,
en is ze op zoek naar haar eigen dromen. 

Nestelen in een rijke belevingswereld

Waarom omschrijven wat ‘De wereld is omgekeerd vandaag’ biedt als iemand anders het al heeft gedaan? Ik vond een prachtige omschrijving in een kerkelijke viering van januari 2020. In de kerk van Godsheide had van 29 november tot 7 december 2019 de tentoonstelling ‘Solidariteit, kunst en bevrijding’ plaats, met vier kunstenaars, Edaín Vanmeirhaeghe Wuytack was er één van.

gedicht

“Ze kan niet lezen noch schrijven, maar leeft intens en wandelt tussen sterren en planeten. Ze ziet alles nieuw en geeft op een unieke wijze stem aan een leeftijd die wij ons nauwelijks herinneren. Uit haar taal groeien breed uitwaaierende bomen waarin niet alleen vogels maar ook wij ons nestelen. Ze neemt iedereen mee in haar rijke belevingswereld.” Beter kan ik niet verwoorden wat ‘De wereld is omgekeerd vandaag’ te bieden heeft.

gedicht zeemeermin

Specificaties De wereld is omgekeerd vandaag

De wereld is omgekeerd vandaag

Uitgeverij: Clavis | Auteur: Edaín Vanmeirhaeghe Wuytaek | 9789044839777 | augustus 2020 |73 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.