Een handjevol veerkracht, een poëziebundel van Liz is More

‘Een handjevol veerkracht’ is een klein en mooi vormgegeven boekje. De mooie titel en de zachtroze kaft met klaproos nodigen uit tot lezen. De poëziebundel is voor ‘iedereen te veel voelt of te veel denkt. En voor ‘al wie nood heeft aan zachte woorden, herkenning en liefs.’ De achterflap belooft warmte, herkenbaarheid en bevestiging. 

Binnenin vind je op de rechterpagina steeds een klein of groot gedicht in verschillende lettertypes. De linkerpagina is leeg of bevat een woord of zinnetje. Die zou je ook als titel kunnen zien voor het gedicht ernaast. Er zijn geen paginanummers en er is ook geen inhoudsopgave in ‘Een handjevol veerkracht’. 

Levenslessen doorgeven 

Er is ook geen informatie over de auteur Liz is More (mooi pseudoniem!). Dat laatste vind ik enigszins jammer, omdat ‘Een handjevol veerkracht’ zo persoonlijk is. Dan ben ik benieuwd naar waar de wijsheden vandaan komen. Je merkt aan de inhoud van de gedichten dat de schrijfster al veel heeft mogen ervaren in het leven. En daar ook van geleerd heeft. 

Er komen diverse grote levensthema’s naar voren, die voor de meesten mensen herkenbaar zullen zijn. Zo ook veerkracht; het vermogen om je leven weer op te pakken na een vervelende of moeilijke gebeurtenis. Zo komen in veel gedichten van ‘Een handjevol veerkracht’, problemen aan het licht en zie je daarna hoe je ermee om kunt gaan.

Door zelfzorg onder andere en door te kijken naar je behoeftes. Dat kan ook weer een mooie reminder zijn voor de lezer. Zo ‘zorg’ je via taal voor elkaar en dat is mooi.  

een handjevol veerkracht

Gedichten die een beeld oproepen zijn het sterkst 

Sommige gedichten in ‘Een handjevol veerkracht’ roepen een duidelijk beeld op en die vind ik de leukste. Dat beeld roept namelijk direct een gevoel op bij mij. Zo is er een gedicht dat zo begint:

Vandaag landde een vlinder op het randje van mijn dij.

Bij veel gedichten blijft het wat abstract en algemeen. Dan zijn de woorden meer theoretisch en overkoepelend. Die termen zijn mij echt niet vreemd aangezien ik een derde van mijn leven in therapie heb gezet. 

‘Soms geef je veel te veel, te veel om goed te zijn, gekweld blijf je vaak achter, radeloos door alle pijn.’ 

Dat zijn veel grote woorden in maar één zin: te veel, geven, goed zijn, gekweld, achterblijven, radeloosheid en pijn. Dat kan ik niet bijbenen en het is op zoveel manieren in te vullen, dat het een puzzel wordt. Maar het is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Idem dito voor rijm. Soms zou ik andere woorden gekozen hebben in ‘Een handjevol veerkracht’, maar dan zou de rijm vervallen.  

Verder kloppen sommige beelden niet helemaal voor mij, zoals:

waarbij je hoofd je hart streelt en kust.

Dan zie ik een hoofd dat het eigen hart streelt. Maar een hoofd streelt toch niet? Maar goed, mijn hoofd neemt taal snel letterlijk. Misschien hebben andere lezers daar geen problemen mee in ‘Een handjevol veerkracht’. 

Een handjevol veerkracht is leuk om cadeau te geven 

Dat wat de taal betreft. ‘Een handjevol veerkracht’ kan vooral inspireren of een duwtje in de rug zijn voor velen. Qua zelfacceptatie bijvoorbeeld of hoe je ergens mee om kunt gaan. En als het een gevoel van herkenning oproept, kan dat al helend zijn. Dat kan mensen weer helpen bij erkenning.

Een liefdevol boekje is ‘Een handjevol veerkracht’ dus, met veel mooie woorden en zinnen. Aan de belofte op de achterflap wordt zeker voldaan.  Het is een leuke poëziebundel om cadeau te geven aan een ieder die nood heeft aan zachte woorden, herkenning en liefs. Je kan het uiteraard ook jezelf cadeau doen.

Specificaties Een handjevol veerkracht

Auteur: Liz is More| November 2020 | Uitgeverij Pelckmans | 9789463832793| 192 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.