Ukkie – Lu Fraser over groot willen zijn

Op één van de warmste dagen van dit jaar viel het boek Ukkie van uitgeverij Querido op de deurmat: een verhaal over een kleine jak die met zijn kudde op de toppen van de ijzige bergen woont. Door de grappige illustratie op de voorkant ben ik het boek meteen gaan lezen: ondanks al het ijs en sneeuw in het boek….

Ukkie

Ukkie: over een kleine jak die graag groot wil zijn

Ukkie is een kleine jak. Zelfs de allerkleinste jak van de kudde. Ze wil het liefst zo snel mogelijk groot zijn en interessante dingen meemaken. Dit gaat haar allemaal niet snel genoeg.
Daarom gaat ze veel eten, gaat ze haar spieren trainen en veel boeken lezen, maar ze is en blijft klein.
Mama jak legt uit dat er nog tijd genoeg is om groot te worden, en dat je dat vanzelf zult worden. Maar Ukkie blijft diep ongelukkig. Tot de dag waarop ze juist iets groots kan doen, omdat ze zo heel erg klein is!

Geweldig verhaal op rijm

Op de ijzige top van een grijzige berg,
– het stormde er hard en het sneeuwde er erg –
in een kudde heel dicht bij elkaar staande jaks,
woonde Ukkie,
een kleintje (maar daarover straks).

Het boek viel bij mij in eerste instantie op door de leuke, grappige illustraties. Maar nog mooier is de tekst van het boek zelf: dit is echt zo leuk geschreven! De Nederlandse vertaling van het boek is gedaan door Bette Westera, en deze vertaling is met veel zorg gedaan.
Het verhaal is geschreven op rijm, en de rijm verloopt heel vlot. De tekst is heel humoristisch, maar waar ik ook altijd erg van kan genieten is het als de woorden met zorg zijn uitgekozen.

In Ukkie heb je bijvoorbeeld mooie alliteraties, maar ook bijvoorbeeld middenrijm. Hierdoor leest het verhaal extra mooi voor.
Een mooie zin vond ik bijvoorbeeld: ‘Met horens als torens en hoeven als huizen, en dan van GEVAARLIJKE hellingen suizen!’.

Hoe je als klein iemand ook grootste dingen kunt doen

Hoe herkenbaar is het thema dat jonge kinderen graag groot willen zijn? Ook Ukkie ervaart dat zo. Zijn moeder probeert hem uit te leggen dat het ook prachtig is om klein te zijn, maar Ukkie kan gewoon niet wachten.
Uiteindelijk hebben de andere jaks zijn hulp nodig, de grote jaks kunnen Pukkie die vast zit op de klip niet redden, maar Ukkie heeft precies de goede maat. Dat gelooft hij eerst niet, want hij denkt dat hij veel te klein is. Maar dan komt hij erachter dat iemand die klein is, ook GROOT kan zijn.
Dan komt Ukkie er uiteindelijk achter dat het helemaal niet erg is om klein te zijn! Een hele mooie les om samen met je kinderen te bespreken. Ze worden toch al zo snel groot!

Ukkie

Specificaties Ukkie

Auteur: Lu Fraser│Illustraties: Kate Hindley | Nederlandse vertaling: Bette Westera | Uitgever: Querido│9789045125053│18 augustus 2020│32 pagina’s│meer informatie vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.