Gruwelgevangenis, een geheimzinnige onmogelijke ontsnapping

Dat Hellevorst een markant hotel rijk is, dat wisten we al. En ben je meer van het kamperen dan kan je terecht op Camping Cruel. Het illustere duo met een gouden randje, Peters en Van Lunter, zijn de hofleveranciers van Hellevorst als het aankomt op verhalen uit deze stad. Dit keer nemen ze ons mee naar de cachot, ook wel kot, gribus, lik, petoet of simpelweg de Gruwelgevangenis. Sanderijn het gevangeniskind heeft onze hulp nodig. Iemand wil uit de gevangenis ontsnappen! Maar wie en waarom…?

Gruwelgevangenis federico van lunter rik peters hellevorst voorkant cover kader boek

Waar gaat Gruwelgevangenis over?

Leuk dat je er bent! Dat is misschien niet de begroeting die je verwacht in een gevangenis, maar ik weet zeker dat je hier een fijne tijd gaat beleven. Want waar anders vind je een bewaker die zichzelf opsluit, een goochelaar die mensen echt doormidden zaagt, een politiepoedel die altijd slaapt, en een kunstenaar die vervloekte schilderijen maakt? Er is alleen één probleem, want het lijkt erop dat er net iemand uit de gevangenis wil ontsnappen. Dus … ga je mee op onderzoek uit? Een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages. Voor kinderen van 10 jaar.

Boeken vanuit Hellevorst:

Welkom!

Wat een warm welkom geeft Gruwelgevangenis ons weer als lezers. Ik vind de kaart altijd weer heerlijk en bij elk vers boek uit Hellevorst ontdek ik nieuwe dingen op de kaart. Sla vooral het titelblad en de colofoon niet over. Hier maken Peters & Van Lunter altijd een feestje van. Vol humor en gruwels en dit keer ook een een mooie wat diepere boodschap over ontsnappen. Er staat namelijk:“Dit boek is een ontsnapping. Zolang je leest, kun je alles om je heen vergeten. En gelukkig maar”. Mooi hoe het hoofdthema van dit boek doorgetrokken is naar de algehele leeservaring. Ik ben het verhaal nog niet ingedoken maar het plezier van beide heren spat alweer uit de bladzijden van dit boek. Alsof je een hap neemt van een goedgevulde taco, smaakvol maar binnen no time zit alles onder. En in dit geval is dat helemaal niet erg.

In dit geval wil je als lezer helemaal onder de explosie van plezier, gruwels, grapjes en eigenaardigheden komen te zitten. Gruwelgevangenis is weer een bombastisch gebeuren. De tekst én illustraties vormen beide een eigen verhaal. Maar tegelijk vallen ze ook als een perfect samenspel ineen. Mij vallen als eerste de vele turfstreepjes op met daartussen af en toe een mier. Ik weet niet of dit zo bedoelt is maar doorheen het boek ga ik op zoek naar beide en soms is het de vraag of het nou een mier is of een turfstreepje. Ik vind dit komisch. Mijn dochters vinden dit een leuk zoekelement.

Gruwelgevangenis van lunter peters boek hellevorst

Rijke taal

Ook wij bij StoerLeesVoer zijn een mevrouw Linda rijk. Net zoals de Gruwelgevangenis! In de lik is het een bibliothecaris die heel hard zacht kan praten. Ze weet alles van boeken en leest graag non-stop. Dat lijkt best wel op onze Linda, al kan ik alleen maar gissen naar haar stem omdat we vooral digitaal contact hebben. Onze Linda leest ook veel en graag en heeft veel kennis van boeken. En van rijke taal! Ze heeft ons als team bewuster gemaakt van die term. Het gaat dan bijvoorbeeld over frequent en minder frequente woorden. Woorden die veel en minder vaak gebruikt worden. In het aanbod van kinderboeken ben ik zelf voorstander van beide. En Peters geeft ons wat mij betreft een ultiem voorbeeld van hoe je rijke taal kan verwerken in een spannend en tevens humorvol verhaal.

Herhaling

Hij gebruikt graag herhaling in zijn teksten op diverse manieren. En herhaling is leren! Herhaling in precies hetzelfde zeggen (ja ik dacht dat het een drukfout was, you got me on page 71). Maar ook herhaling op andere manieren. Voorbeeld:

“Hoewel ze niet meer naar me keek, voelde ik nog steeds haar ogen over mijn lijf spoken.
Van politiepet naar schoenveter.
En omgekeerd.
.retevnoehcs raan tepeitilop naV
Van schoenveter naar politiepet.”

Maar ook benoemt Peters dat er soms moeilijke woorden bestaan waar je even niet op kan komen:

“Mevrouw Linda had zo veel werk dat ze nauwelijks tijd had om zelf nog boeken te lezen. Daar bestaat ook een moeilijk woord voor, maar dat schiet me nu even niet te binnen.”

En wat dacht je van het gebruik van minder frequente woorden, frequente woorden, zelfverzonnen woorden en een combinatie van allen. Verzonnen woorden die overigens zo goed klinken dat ik voorstander ben om ze te laten opnemen in de Dikke Van Dale.

“Maar verder waren ze weg, foetsie, pleite, ribbedebie.”

Ribbedebie is overigens een echt woord. Ja, ik heb het opgezocht dus ik weet het zeker. Zo zeker als dat Google mij het juiste antwoord geeft.

Ik vind dat Peters echt geniaal taalkundig speelt met de mogelijkheden. Soms binnen het kader van de doelgroep, soms juist erbuiten maar nooit op een manier dat hij zijn lezers kwijt zal zijn. Ik geniet van woorden als: kleinkrappe en kilkoude (waar menig taalpurist van zal bibberen). Die moeten het maar lekker bij hun eigen boeken houden. Ik zal de woorden uit de Gruwelgevangens koesteren als rijke herinneringen en ook heruiteringen.

Karakters van Gruwelgevangenis

De Gruwelgevangenis zit weer bomvol boeiende karakters. Ze zijn lekker kleurrijk, divers en wat vreemd. Toch voel je je als lezer gewoon thuis. Of beter gezegd thuis-thuis. Sanderijn is de zoon van de bewaker en het kamermeisje van de tronk. Hij is opgegroeid in het gevang en noemt dit zijn gevangenis-thuis. Zijn eerste stapjes zette hij terwijl hij zich vasthield aan de tralies. Op een dag vindt zijn vader een zeer gedetailleerde kaart van de gevangenis en alle beveiliging. Sanderijn gaat zijn vader helpen om het mysterie op te lossen van wie er wil ontsnappen. En zo gaat hij langs alle bewoners van het huis van bewaring.

Ik ga ze niet allemaal benoemen, dat is aan jou lezer om samen met Sanderijn te ontdekken. Ik wil wel één van mijn favorieten opnoemen. Naast uiteraard boekenliefhebber Linda vind ik kunstenaar Jip erg gruwelijk boeiend. Vooral haar tip over hoe je zelf een kwast kan maken en verf vind ik zeer ingenieus en kan ik waarderen.

Heerlijk ontsnappen

Het is altijd zo typisch, als ik de boeken van Peters & Van Lunter ga recenseren is de uitkomst altijd anders dan dat ik van te voren had uitgestippeld. Ik laat me in een recensie leiden door het boek en mijn leeservaring. En meestal bewandelt dat een redelijk vast stramien. Maar zo anders gaat dat met deze boeken. Er is ook zoveel wat me opvalt, wat ik tof vind en wat ik wil uitlichten. Gruwelgevangenis is wederom een heerlijk boek voor lezers vanaf ongeveer 10 jaar. Maar ook ik als volwassene heb er van genoten.

Het is een humoristisch boek met gruwels, en het lezen is een echte beleving. Het plezier en de liefde voor deze boeken is in elke mm van een bladzijde voelbaar. Keer op keer. En een volgend deel is altijd weer een verrijking van deze boekenserie uit hellevorst.

Maar naast humor en gruwels zitten er ook boeiende vraagstukken in. Want wat is thuis? Wat is familie? En wat is precies braaf en stout, en zit er ook nog wat tussen? Niemand is natuurlijk helemaal schoon. Iedereen is wel een beetje boef, bandiet, bedrieger, booswicht, belhamel of bengel. En met deze aangename herhalende verdieping van Peters sluit ik graag de deuren van deze recensie en moedig ik jullie aan om het lekker zelf te beleven!

Gruwelgevangenis van lunter peters voorkant hellevorst

Specificaties Gruwelgevangenis

Auteur: Rik Peters | Illustraties: Federico Van Lunter | Uitgever: Clavis | 184 pagina’s | 9789044843071 | Augustus 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.