De gunst; een thriller uit de handen van Nicci French

Jude heeft haar eerste vriendje Liam al jaren niet meer gezien. Vanuit het niets duikt hij op en vraagt om een gunst. Ze stemt toe, maar krijgt al snel spijt. De ontmoeting mondt uit in een zoektocht waarin ze haar leven niet meer zeker is. Alleen al bij het lezen van deze tekst op de achterzijde van De gunst ben ik al gegrepen. Sowieso ben ik fan van het schrijversduo Nicci French. Ik kan niet wachten om te lezen wat ze met De gunst in petto hebben!

hoofdfoto
De gunst

De gunst; proloog

Ik leer Jude kennen, een meisje van middelbare school leeftijd, die een crush heeft op Liam. Samen met twee vrienden zitten ze in de auto op weg naar huis van een feestje. Allemaal hebben ze gedronken en ze krijgen een auto ongeluk. Liam en Jude verliezen elkaar hierna uit het oog. Jude wist allang dat deze ‘relatie’ geen lang leven was beschoren. Dit omdat ze naar Bristol zou gaan verhuizen om daar te studeren na de zomer. Maar opeens hebben ze helemaal geen contact meer. Jude gaat verder met haar leven en maakt zich klaar om naar Bristol te gaan, totdat ze hem op de avond voordat ze gaat ziet lopen met een ander meisje. En dat terwijl zij nog heeft geprobeerd contact te zoeken met hem, maar helaas nul respons kreeg. Ze draait zich om en loopt de andere kant uit.

proloog

Sprong in de tijd

Na de proloog maak ik in De gunst een sprong in de tijd. Jude is inmiddels een volwassen vrouw en werkt ze als arts in een ziekenhuis. Geen minuut is hetzelfde; ze vindt het prima maar kan niet zeggen dat ze optimale voldoening haalt uit haar werk. Iedere keer weer halfdode mensen op de spoedeisende hulp aantreffen is nou niet bepaald haar droombaan. Maar het feit dat ze mensen kan helpen doet haar wel goed en dat is ook de reden dat ze dit werk is gaan doen. Op een dag aan het einde van haar dienst blijkt er iemand op haar te wachten in de centrale hal van het ziekenhuis. Ze wordt aangesproken door iemand en in eerste instantie weet ze niet wie het is. Maar dan ineens herkent ze hem; het is haar allereerste vriendje Liam..

Eenmaal van de schrik bekomen haalt Liam haar over om een bakje koffie met hem te gaan drinken. Tijdens dit gesprek vertelt Liam meer over de gunst die hij aan haar wil vragen. Wat het precies allemaal inhoudt komt Jude nog niet te weten, Liam blijft er maar een beetje vaag over doen. Het enige wat ze nu weet is dat ze met zijn auto naar een cottage in Norfolk moet rijden, waar hij zelf die avond met de trein zal aankomen.

In tweestrijd in De gunst

Jude staat in tweestrijd. Aan de ene kant wil ze Liam, haar eerste vriendje natuurlijk graag helpen. Ze voelt zich zelfs, door wat er gebeurt is in het verleden, een beetje verplicht naar hem toe. Hij komt helemaal speciaal naar haar zoeken en vraagt het specifiek aan haar. Waarom?

Maar aan de andere kant; ze heeft al die jaren niets van hem gehoord. Ineens staat hij voor haar neus met een gunst die op zijn zachtst gezien erg vaag is. Waarom wil hij niet meer zeggen over De gunst en wat het precies betekent? Hij heeft haar verzekerd dat het niets illegaals is, maar kan ze hem wel vertrouwen?

Uiteindelijk hakt Jude de knoop door; ze gaat Liam helpen. Ze gaat akkoord met iets waarvan ze eigenlijk niet weet waar ze mee akkoord gaat. Ze vertelt niets tegen haar verloofde over Liam en hun ontmoeting. Een smoes zorgt ervoor dat haar verloofde haar gelooft en laat gaan en weg is ze.. Op naar Norfolk.

De gunst blijkt toch niet helemaal veilig

Jude vertrekt met de auto van Liam naar Norfolk en wil hem ophalen op het station zoals afgesproken. Maar Liam zit niet in de trein. Zou het een misverstand zijn? Heeft hij de trein gemist? Allerlei gedachten gaan door Jude haar hoofd. Wat is er toch aan de hand? Haar twijfels die ze eerder had over het akkoord gaan met De gunst steken weer de kop op. Misschien had ze het gewoon niet moeten doen. Maar daar is het nu te laat voor. De situatie wordt er alleen niet beter op als Jude ineens een telefoontje krijgt van de politie.

Dit telefoontje zet haar wereld op zijn kop. Niet alleen is ze nog nooit in aanraking geweest met de politie, maar over Liam weet ze ook maar bar weinig. Hoe is ze hierin verzeild geraakt? En nog belangrijker; hoe komt ze er weer uit? Ze raakt steeds meer in de ban van de familie van Liam, leert hen kennen en moet keuzes maken. Ze hoopt dat dit haar uit deze situatie kan helpen, maar is dat ook zo? Deze gunst die hij haar heeft gevraagd blijkt toch niet zo veilig en onschuldig te zijn als hij het had voorgedaan.

Wat een boek!

Nicci French is het schrijversduo dat mijn hart gestolen heeft! Al jaren lees ik boeken van dit duo en in eerste instantie wist ik niet eens dat het een duo was. Maar wat een meerwaarde is dit duo voor de schrijverswereld! Twee mensen die hun schrijfkrachten bundelen en samen een verhaal creëren. Ik vind het ontzettend knap.

De ontknoping is er weer eentje voor in de boeken zoals ze dat altijd zo mooi zeggen. Het mooie van de ontknoping van dit soort thrillers is dat je hem vaak echt niet ziet aankomen totdat je er bijna middenin zit. Ook hier bij De gunst is dat weer zo. Ik dacht op een goed spoor te zitten, maar toch is daar dan weer de welbekende twist die roet in het eten gooit.

Verbonden

Wat Nicci French naar mijn idee altijd heel goed doet is ervoor zorgen dat je een verbinding gaat voelen. Een verbinding met een personage, of dat nu de hoofdpersoon is of juist helemaal niet. In De gunst voel ik mij verbonden met Jude, de hoofdpersoon. Haar tweestrijd, de twijfel, het beste in mensen willen zien maar ook zeker het willen helpen van mensen. Maar is het helpen van iemand anders wel altijd het beste voor jezelf? De familiebanden en andere onzichtbare lijntjes; het heeft allemaal zijn eigen functie in het verhaal. Familie is ook een belangrijk onderdeel in mijn leven dus ook hier voel ik een raakvlak met Jude.

De uitwerking van de relaties onderling, de verbanden tussen gebeurtenissen en de verschillende personages maken dit weer een boek om van te smullen. Het is allemaal zo goed verweven met elkaar, over ieder detail is er nagedacht en het leest daarbij nog eens heerlijk weg. Wat wil je nog meer in een boek van Nicci French?

Specificaties De gunst

Auteur: Nicci French | Uitgever: Ambo Anthos | Omslagontwerp: Marry van Baar | April 2022 | 9789026357688 | 416 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.