Dromenduider, een praktische handleiding voor je dromen

Ik ben gek op dromen. Dagdromen, nachtdromen, wegdromen en elke soort droom wel. Al van kleins af aan droom ik veel en intensief. Nee wacht dat doen we allemaal, ik ben me alleen bewust van mijn dromen en ik onthoud deze ook! Het gevoel uit een droom kan best lang bij me blijven als ik wakker word. Ik ben dan ook erg benieuwd naar Dromenduider, een praktische handleiding voor je dromen!

dromenduider

Dromenduider

Waarom droom je? Hoe kun je beter slapen? Hoe krijg je grip op de dromen? Ontdek de theorie en technieken achter je dromen om je elke nacht te verzekeren van een rijke droomwereld. Decodeer je dromen: meer dan 50 veelvoorkomende droomscenario’s worden in detail uitgelegd en geïnterpreteerd. Wat betekenen ze voor jou? Heb je bijvoorbeeld ooit gedroomd dat je kon vliegen of dat je de loterij wint? Of een examen verpest? Begrijp wat je droombrein je wil vertellen wanneer je slaapt en je zult je ware potentie kunnen benutten in de wakkere wereld. Dromenduider heeft alle antwoorden!

Vergeet niet je dromen te onthouden

boek

Deel 1 De wakkere wereld

Het eerste gedeelte van het boek Dromenduider reikt je de technieken aan die je nodig hebt voordat jij je nachtlampje uitdoet. Je leert bijvoorbeeld vaster te slapen, bewuster te gaan dromen, je dromen beter te onthouden en je leert hoe je zelf de regie in handen zou kunnen nemen. Dat noemen we lucide dromen. Bewust zijn dat je droomt in een droom en vervolgens je droom kunnen sturen. Als kind had ik zelf veel lucide dromen, heerlijk vond ik dat! Nu als volwassene heb ik het minder, maar soms nog wel. Al vraag ik me wel af of het besef in mijn droom “echt” is. Misschien droom ik wel dat ik lucide droom.. Een breinbreker die mij best wel bezighoudt soms.

Wat zijn dromen? In het dagelijkse leven vormen prikkels ons. Dingen zoals dromen en kunst raken ons emotioneel en psychisch. Beide kunnen zorgen voor een totaal ander perspectief op het leven en op onszelf. Dromen zijn een reeks beelden, geluiden, gedachten en emoties die je brein ervaart als je slaapt. In je dromen is niets te gek, behalve logica en rede. Een mooie zin uit het boek Dromenduider. Logica is inderdaad vaak ver te zoeken, of zit daar dan juist weer logica in.

Het limbische (emotionele) brein is actief als we slapen. Daarom herinneren we vaker gevoelens dan beelden van een droom.

dromenduider

Symbolische taal van je dromen

Als je wilt dat iemand je begrijpt, dan moet je dezelfde taal leren praten. De taal van dromen is de taal van symbolen. En symbolen hebben ook allemaal zo hun eigen dialect. Dat is ook wat we nu leren in dit hoofdstuk. Hoe ga je kijken naar de symbolen uit je droom. Neem bijvoorbeeld een hond. Een hond kan een teken zijn voor vertrouwen en voorwaardelijke liefde. Of moet je de hond meer zien als het symbool huisdier, wat verzorging en aandacht nodig heeft. Heb je zelf dit nodig? Maar ook als je niks hebt met honden.. wat staat er dan zo tegen in deze dieren en hoe kan dit weer een boodschap zijn voor jezelf. Dromenduider laat goed al die diverse dialecten zien.

We leren ook in Dromenduider dat dromen een boodschap aan onszelf zijn. Ook nachtmerries. Het negeren of wegstoppen is vaak geen goede keuze. Want wat gebeurd er met mensen die niet gehoord worden? Die voelen zich neerslachtig en depressief worden. Ons brein is zo’n wonderlijk stelsel van verbindingen, we weten nog lang niet alles hierover. Zonder het zelfs spiritueel of zweverig op te vatten, zijn dromen een proces wat plaats vind in onze hersens. En dat proces geeft beelden en gevoelens af. Wat mij betreft heel belangrijk om hier aandacht voor te hebben.

Deel 2 De droomwereld

Nu met alle basiskennis in ons hoofd kunnen we de droomwereld betreden. Droomclassificatie is een centraal onderdeel van droomonderzoek en interpretatie. Dus eigenlijk zou dit een goede eerste stap zijn in de verklaring van je droom vinden. Probeer je droom te classificeren! Er kan een overlap zijn, kijk dan welke voor jou het best passende is. Of misschien het meest nuttige uit meerdere classificaties te halen. Dromenduider laat de volgende droomclassificaties zien:

 • Hiernamaals
 • Uitvergrotend
 • Voorspellend
 • Louterend
 • Compenserend
 • Dagdromen
 • Episch
 • Feitelijk
 • Schijnwakker
 • Helend
 • Inspirerend
 • Gemeenschappelijk
 • Nachtmerrie
 • Fysiologisch
 • Paranormaal
 • Psychologisch
 • Terugkerend
 • Seksueel
 • Stemmen
 • Wensdromen

Een flinke lijst! Voor de definities wil ik je toch echt verwijzen naar dit boek Dromenduider. Wel wil ik ingaan op de classificatie ‘Gemeenschappelijk”. Als kind weet ik dat ik op een ochtend naar mijn moeder ging nadat ik was wakker geworden. Ik was denk ik 4 of 5 jaar en kroop in haar bed. Daar wreef ik over haar hoofd en vroeg ik of het goed ging met de pijn. Mijn moeder keek me vol verbazing aan… wat bleek? We hadden beide dezelfde droom gehad dat mijn moeder een klap op haar hoofd had gehad van een man die haar tasje had gepikt.

Wat voor “tint” van gevoelens roept een specifieke kleur bij jou op?

dromenduider

Verklaren van dromen

Dromenduider is echt een boek van nu en dat is fijn! Ik heb veel boeken gelezen met betrekking tot dit onderwerp en vaak is het stoffig. Dit boek spreekt bijvoorbeeld over de film “Inception” en heeft een droomerklarend stuk over Social media. De verklaringen van wat een droom eventueel zou kunnen betekenen is echt iets wat je voor jezelf persoonlijk zou moeten doen. Er zijn geen duidelijke regels. Dit boek reikt je alle nodige informatie aan voor bewustwording. Daarnaast reikt het je de eventuele mogelijkheden en inzichten die nodig kunnen zijn om een passende verklaring te kunnen vinden.

De vormgeving en opmaak vind ik echt geweldig. Een mooie donkerblauwe linnen harde kaft met gouden elementen. Een gat waardoor je naar de andere wereld kijkt. De illustraties zijn geheel passend en eigentijds. Een mix van psychedelisch, surrealisme waarnaar je blijft kijken. Ik moet denken aan Dali, Magritte en een beetje Frida. De tekst is informatief en interessant. Het leest niet zwaar. Dromenduider is voor deel 1 een boek om te lezen en deel 2 is meer een gedeelte wat je erbij pakt na een droom. Alhoewel de kennis handig is om te hebben voordat je gaat dromen.

Ik vind het één van de fijnere dromenboeken die er zijn en het zorgt voor een mooi stukje bewustwording. Nu nog lekker slapen, iets waar moeders veelal van kunnen dromen.

Specificaties Dromenduider

Auteur: Theresa Cheung | Uitgever: Mus / BBNC | Vertaling: Sabine Mutsaers | Mei 2021 | 144 pagina’s | 9789045326450 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.