De Duistere Diepte, een graphic novel voor kinderen

De Duistere Diepte is de eerste in de serie van Krypto. De Kryptoserie is een serie graphic novels waarvan het bij mij nog de vraag is hoe het zich verder ontwikkelt. Het eerste deel voorspelt alvast veel goeds.

mysterieus
mysterie in De Duistere Diepte

Het verhaal

Het begint in De Duistere Diepte met Orelia. Orelia woont in een tehuis en wordt door een echtpaar liefdevol opgenomen in hun huis. Orelia verhuist dus, en wel naar het kustdorpje Saltvik. Het is daar fijn. Ze heeft haar eigen kamer die ze meteen met haar zeeknuffeldieren inricht. Het is zonnig en er is natuur. Alleen, ’s nachts ziet ze vanuit de zee iets geks gebeuren. Een zeewezen misschien? Wanneer ze de volgende dag Bern leert kennen begint het avontuur pas echt. Want er is ook een jongen die in zee dook en verdween. Of toch niet? Samen met de oude visser Bern gaat Orelia op onderzoek uit in de duistere diepte.

Duistere diepte 5

Het mooie aan de zee vind ik dat het inderdaad een duistere diepte is. We weten er nog zo weinig van af dat de mysterieuze wezens en de mythes als vanzelf lijken te ontstaan. Dat lijkt maker van dit boek, Hans Jørgen Sandnes, goed te begrijpen. Niet voor niets is de titel van de serie Krypto gebaseerd op het begrip Cryptzoölogie, oftewel

Studie van verborgen dieren, voornamelijk dieren met zulke spectaculaire eigenschappen dat de meeste mensen aannemen dat ze niet echt bestaan.

Omschrijving Cryptozoölogie in De Duistere Diepte

Het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd en iedere pagina nodigt uit om verder te lezen. Het is een spannend verhaal, niet in het minst door de uitstekende vertaling van Lammie Post-Oostenbrink die aansluit bij de belevingswereld van de lezers, kinderen vanaf 9 jaar oud.

Inside informatie van de maker zelf

Dit is eveneens het debuut van de Noor Hans Jørgen Sandnes. Hij legt zelf uit in dit engelstalige filmpje hoe het verhaal bij hem is ontstaan en hoe hij te werk is gegaan om De Duistere Diepte te maken. Ideaal voor mijn Oudste van negen jaar die zelf ook graag verhalen mag schrijven en tekenen en die graag wil weten hoe je dat nou doet: een boek maken.

hand

Is De Duistere Diepte nou een Graphic Novel of Stripboek?

Zelf snap ik wel waarom dit boek genomineerd is voor de Norwegian Ministry of Culture Debutant Prize 2020. In donkere kleuren wordt het mysterie van de duistere diepte langzaam prijsgegeven. Of het spannend was? De Oudste moest je in ieder geval niet lastig vallen met iets vervelends als avondeten. Dat is misschien wel het beste voorbeeld dat ik heb. De ruimte die Sandnes neemt voor de vlakverdeling en strakke vormgeving zorgt ervoor dat het gewoon lekker wegleest en aangezien de Oudste wel goed leest, maar niet graag leest kan ik De Duistere Diepte zeer aanbevelen. Door net iedere keer een beetje suspense in de tekeningen te stoppen is de wisselwerking tussen de tekst en de illustraties volop aanwezig.

Je zou kunnen denken dat De Duistere Diepte gewoon een stripboek is voor kinderen. En als dat ervoor zorgt dat je kind dit boek leest, moet je het ook gewoon stripboek blijven noemen. De uitgever De Vier Windstreken heeft er echter voor gezorgd dat het het stripboeken genre ontstijgt door dit boek op stevig papier te drukken en van een harde kaft te voorzien.

De Duistere Diepte is de eerste in de Krypto-serie. Deze mysterieuze graphic novel nodigt uit tot lezen en het mooie is…. er komen nog meer spannende boeken aan.

Specificaties De Duistere Diepte

Serie: Krypto serie | Schrijver: Hans Jørgen Sandnes | Vertaler: Lammie Post-Oostenbrink | Uitgever: De Vier Windstreken | Jaar van Uitgave: 2020 | 9789051168389 | Kijk hier voor meer informatie bij Bol of ga naar je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Dusitere diepte voor en achterkant
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.