Energiek leven, anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen.

Na de behandelingen tegen borstkanker was ik soms weken vermoeid. En niet alleen ik heb daar last van, ook andere mensen met een chronische aandoening kunnen hier last van hebben. Hoe fijn is het om dan een boek te lezen die je kan helpen om je weer energiek te voelen. Energiek leven, dat willen we toch allemaal?

energiek leven

Vermoeid na borstkanker

In 2020 kreeg ik de diagnose borstkanker en na al mij behandelingen, chemo, dubbele borstamputatie en bestralingen, had ik soms weken een vermoeid gevoel. Vaak werd er gezegd dat ik al teveel wilde doen. “Je bent net behandeld. Doe rustig aan!”, werd mij vaak gezegd. Maar dat wilde ik niet. Ik wilde weer verder. Doen wat ik daarvoor al deed. Ik wilde gewoon weer een energiek leven!

Fysieke, mentale en emotionele energie

Lottie omschrijft in haar boek de verschillende soorten energie en legt uit hoe ze tot elkaar verhouden. Er zijn volgens Lottie zeven soorten energieën die je nodig hebt voor een energiek leven. Mensen kunnen op drie manieren iets veranderen en daarvoor heb je dus deze drie energieën nodig. Fysieke energie heb je nodig om iets te kunnen doen, zoals koken of boodschappen. Mentale energie heb je nodig voor denken en concentratie. Maar ook kleine dingen kunnen mentale energie kosten. Bijvoorbeeld als de deurbel gaat dan zet jouw brein je in actie. Je gaat de deur open doen. En dan heb je de emotionele energie. Die heb je nodig om emoties te voelen en ook weer lost te laten.

Code oranje

Veel van wat ik lees in energiek leven herken ik van de burn out van een vriendin. Het kostte haar energie om onze vriendschap te onderhouden en ze had nergens meer energie voor. Ook niet voor haar kinderen. Daarbij viel het mij op dat erg negatief was. Lottie maakt duidelijk dat je dit allemaal kan zien aankomen. Door een code oranje in te voeren stop je sneller. Je moet leren om goed om te gaan met situatie die je niet meer trekt. Dat mag namelijk. Je hoeft niet alles te doen. Door zelf goed naar code oranje te luisteren en te weten wanneer die er is, kan je een hoop voorkomen.

Energiek leven door verschillende energieën te herkennen

Lottie laat mij zien dat er verschillende soorten energieën zijn. Niet alleen mentaal en fysiek. En dit geeft mij al een “Oww ja” gevoel. Ik ga na wanneer ik voor het laatst helemaal opgebrand was en bedenk mij wat er daarvoor allemaal is gebeurd. Ik ben iemand die prikkels nodig heeft. Mijn leven is namelijk nooit saai en ik doe een heleboel. Door dit te herkennen en misschien wel te erkennen kan ik ook zien waar de energie weg vloeit. Door te kijken naar de verschillende energieën kan ik gelijk zien waar mijn zwakheden zitten. Lottie legt dit in haar boek op een hele fijne en makkelijke manier uit.

Elf strategieën voor een energiek leven

Naast uitleg over de verschillende energieën geeft Lottie ook strategieën voor een energiek leven die je direct kan toepassen. In één hoofdstuk legt ze elke strategie uit. Daarnaast is er een hoofdstuk hoe je deze strategieën toe kan passen. Tijdens het lezen had ik wel een paar keer van , hé die wist ik wel, maar het is heel fijn om deze toch weer even voorbij te zien komen. Je weet het wel, maar pas als je erop gewezen wordt ga je er daadwerkelijk wat mee doen. Dat doet Lottie met haar boek op een goed manier.

Energiek leven is een overzichtelijk boek.

Heb je geen zin om ze alle elf door te lezen? Lottie heeft daar ook aan gedacht. In haar boek kan je zo de strategie vinden door middel van de getallen en de schuine tekst. Daarnaast heeft ze ook een blokje tekst met puntjes eromheen die een voorbeeld geven. Hierdoor is alles heel makkelijk te lezen. De duidelijke inhoudsopgave aan het begin zorgt ervoor dat je snel kan vinden wat voor jou belangrijk is. Wil je eerst meer uitleg dan start je gewoon met het begin. Maar ken je dit al en wil je actie, dan zijn het toepassen van de strategieën wel iets voor jou.

Duidelijk waar mijn energie blijft

Dankzij Lottie is het duidelijk waneer mijn energiek leven verdwijnt. Ik wil graag die goede moeder zijn, die leuke vriendin en daarnaast ook nog eens de beste juf die een kind kan krijgen. Daarnaast heb ik mijn eigen dansgroep, review ik boeken, schrijf ik blogs, herstellende van de behandelingen tegen borstkanker, heb ik mijn eigen blogpagina en ben ik dirigent van een band. Een heleboel en als daar verjaardagen, ouderavonden en stress bij komen kijken ben ik moe, heel moe. Ik moet eerder die code oranje aanvoelen en keuzes maken. Dankzij Lottie weet ik nu wanneer ik op de rem moet drukken en dat ik echt mag zeggen wanneer ik teveel doen. Thanks Lottie, ik ben erg benieuwd naar je volgende boek!

Specificaties Energiek leven

Auteur: Lottie van Starkenburg | Illustratie: Ine de Knoop | uitgeverij: Lottie van Starkenburg | 9789083070506 | juni 2020 | 103 pagina’s | Voor meer informatie ga je naar jouw lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

energiek leven achterkant
Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.