Ridder Roa en de boze tovenaar – een nieuw pareltje van Pim Lammers

Hoera er is een nieuw deel van Ridder Roa uit! Daar hebben we naar uitgekeken. Want wat was het eerste deel een leuk boek! Prinses Roa is ondertussen een echte ridder geworden. Ze is een stoere en dappere meid, die dus helemaal niet zo gelukkig was als prinses. Gelukkig heeft ze bewezen een dappere ridder te kunnen zijn. In dit verhaal moet ridder Roa het opnemen tegen een boze tovenaar. Hij heeft tijdens de vakantie van Roa alle andere ridders in varkens veranderd. Maar dan blijkt de tovenaar een oude bekende van Roa! Kan zij door haar vindingrijkheid het probleem oplossen?

Een verhaal vol humor en diversiteit. Het is zo belangrijk dat kinderen deze boeken lezen om over diversiteit te leren. Doe dus zeker mee met de winactie die we samen met uitgeverij Zwijsen organiseren. Maak kans op dit onwijs leuke boek, geschikt voor kinderen rond 8 jaar (AVI M5). Lees verder voor alle informatie over de actie!

Laat je kind op een leuke en integere manier leren over geaardheid en gendergelijkheid

StoerLeesVoer
hoofd

Ridder Roa en de boze tovenaar – een modern sprookje

Wij zijn best een beetje fan geworden van ridder Roa na het lezen van het eerste deel. Daarin nam ze het op tegen de gevaarlijke draak. Roa is een stoere en dappere meid met een grote bos krullen. Ze werd in het eerste deel verliefd op prinses Ayla, een beautyvlogster. Samen hebben ze de gevaarlijke draak Moena weten te veranderen in een super knappe en gelukkige draak. Die ook nog tijdens een beautywedstrijd de eerste prijs wint. Een strandvakantie voor drie! Natuurlijk mogen Roa en Ayla mee.

Het verhaal begint na de bruiloft van Roa en Ayla. Wat een mooi feest was het. De eerste lakeien die wakker worden hebben er nog een lichte hoofdpijn van. Maar even breekt er paniek uit als er een gevaarlijke draak op het kasteel afkomt! Gelukkig is het de vriendin van Ayla en Roa met goed nieuws. Ze gaan heerlijk met elkaar op vakantie.

Maar dan gebeurt er iets naars als Roa er niet is. Een boze tovenaar heeft alle ridders in varkens veranderd! Want hij is een beetje erg boos op alle mannen omdat zijn hart gebroken is. Door de vloggende tovenaar Bink. Roa trekt het donkere woud in om op zoek te gaan naar de boze tovenaar. Het blijkt de flamboyante Bonno te zijn, die Roa eerder heeft geholpen bij haar zoektocht naar de gevaarlijke draak. Hoe kan Roa Bonno helpen, en natuurlijk die arme varkens?

Thema’s gender en geaardheid

Een vindingrijke lesbische prinses met een donkere huidskleur, die ridder is geworden. En vervolgens de homoseksuele boze tovenaar moet helpen. Alles rondom geaardheid en gendergelijkheid komt aan bod. Maar op een hele speelse en integere manier. Tussen de regels door ook wat grapjes die alleen voor volwassenen te snappen zijn. Maar dat maakt het zo’n leuk boek om samen te lezen.

En grijp het dan ook aan om met je kind te praten over diversiteit. Dat personen van hetzelfde geslacht verliefd kunnen worden. Maar ook dat je alles mag worden wat je wil. Of je nou een jongen, meisje of iets een beetje daar tussenin bent.

Wat een verademing is zo’n modern sprookje. Kastelen in combinatie met datingprofielen van tovenaars. Een prinses die liever een ridder wil zijn, en een ridder die liever een prinses wil zijn. Het kan dus allemaal! Met tot slot een aantal nieuwe regels voor de sprookjes, zoals:

Tovenaars zijn altijd aardig en heel stijlvol. Behalve als hun hart gebroken is.

nieuwe regels
Moderne regels voor sprookjes

Zijn wie je bent en worden wat je wil

Auteur Pim Lammers heeft weer een heel mooi, integer en grappig verhaal geschreven over ridder Roa. Samen met de kleurrijke illustraties van Natascha Stenvert is het ook een heerlijk boek om naar te kijken. Het verhaal en de illustraties vormen een mooi geheel, het is perfect op elkaar afgestemd. Ridder Roa klopt qua uiterlijk precies met hoe ze wordt beschreven. Het verhaal leest vlot, met korte zinnen op AVI-M5 niveau.

Kijk zeker ook even naar de Wie is Wie op de binnenzijde van de kaft. Over de favoriete dieren van Roa, Bink en Bonno. Maar ook wat ze later willen worden en wat ze graag kijken. En natuurlijk op wie ze verliefd zijn. Er is ook ruimte om kinderen dit zelf te laten invullen. Hopelijk draagt het er iets bij aan dat kinderen zichzelf durven zijn. Dat ze trots zijn op hun huidskleur, waar ze goed in zijn en waar ze over dromen. 

wie is wie

Kijk voor meer boeken rondom het thema LGBTIQA+ eens bij onze verzamelblog. Met Ridder Roa, maar ook De Boer en de dierenarts. Ook een pareltje van Pim Lammers!

Winactie Ridder Roa en de boze tovenaar

Wil je kans maken op dit leerzame, fantasievolle en grappige boek? In samenwerking met Uitgeverij Zwijsen mogen we een exemplaar weggeven. Wat moet je daarvoor doen?

  • Laat hieronder in een reactie achter waarom Ridder Roa en de boze tovenaar een leuk boek zou zijn voor jouw kind, kleinkind, buurkind, het kind van je beste vriendin, neefje, nichtje of wie dan ook!
  • Volg StoerLeesVoer op Social Media. Je kunt ons vinden op InstagramFacebookTwitter,  TikTok YouTube, en Pinterest. Geef dit aan door een like op de winactie achter te laten. Delen van de win-actie is een extra winkans. Vergeet ons dan niet te taggen.

Over een paar weken weken wordt een winnaar bekend gemaakt. Succes!

Winnaar is bekend en prijs gaat die kant op!

Specificaties Ridder Roa en de boze tovenaar

Auteur: Pim Lammers | Illustrator: Natascha Stenvert | Uitgeverij Zwijsen | 9789048741113 | september 2021 | 64 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

6 reacties

  1. Ik heb al 1 avontuur van Ridder Roa met mijn zoontje gelezen. Dus ben benieuwd ook naar deze. Doe graag mee.

  2. Mijn zoontje vind lezen zo leuk nu hij zelf kan lezen.. Ik denk dat dit boek hem wel zal aanspreken met die leuke tekeningen erbij!

  3. Ik denk dat het voor ieder kind belangrijk is om over deze thema’s te leren, want des te normaler alles voor een kind is, des te normaler zijn deze thema’s later. Mijn zoontje is zelf getint, heeft twee tantes die lesbisch zijn en zijn beste vriendje heeft twee vaders. Ondanks dat hij geen verschil ziet tussen onze situatie en die van zijn vriendje/tantes, zou dit boek dit nogmaals onderstrepen!

  4. Ik heb een klas vol stoere meiden die zich misschien wel zullen herkennen in Roa.
    Een ideale aanvulling voor mijn klasbieb dus 🙌🏻

  5. Oh woooww dit lijkt me een heel gaaf boek voor mijn jongste dochter zeg ! Ik hoop dat ik nog snel een kansje mag meewegen 🍀 ik probeer heg lezen te blijven promoten en met een leuk boek hoef ik hier al geen moeite meer voor te doen. Ideaal dus Hahah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.