Altijd wat te vieren – een feestelijke dichtbundel

Het leven vieren, dat vergeten we weleens in de waan van alledag. Maar er is altijd wat te vieren. Van kleine geluksmomentjes tot grote feesten. Want we bestaan en we mogen gelukkig zijn met iedere nieuwe dag. De mooiste gedichten om gelukkig van te worden vind je in de dichtbundel Altijd wat te vieren. Met sfeervolle illustraties van Carll Cneut. Een dichtbundel met een bijzondere verzameling gedichten die de afgelopen 50 jaar bij uitgeverij Querido zijn verschenen. Van bekende dichters zoals Annie M.G. Schmidt tot Edward van de Vendel. Een bijzonder mooi geschenk!

hoofd

Feestvarkens

Gedichten lezen kan je blik zo enorm verruimen. De korte teksten met hun grote betekenis. Over de kleine dingen in het leven, maar ook over de veelomvattende zin van het leven. En vooral over de dingen samen beleven. Want daar worden we misschien wel het meest gelukkig van. In Altijd wat te vieren komt van alles aan bod. Verjaardagen, taart en slingers. Maar ook varen, zingen en samen op reis gaan. Het zijn maar liefst 30 gedichten van verschillende dichters, aangevuld met wonderlijke illustraties van Carll Cneut.

Als je jarig bent, dan mag je het feestvarken zijn. Een dag in het jaar speciaal voor jou. Vieren dat je een jaartje ouder bent geworden! Uitkijken naar de visite met hun cadeautjes. De opgewonden spanning weten verschillende dichters op een prachtige manier te verwoorden in deze dichtbundel. Over die wensen die heel soms (maar vaker niet) uitkomen, zoals Bijna Jarig van Bette Westera:

Altijd wat te vieren

En dat je dan dus onbekommerd
fantaseren kunt
over de hond
die bovenaan je lijstje stond
en die je straks,
misschien
je weet maar nooit.

Fragment uit Bijna jarig – Bette Westera

Rok en rol

Over de blijheid op je verjaardag dichten ook Erik van Os en Elle van Lieshout met veel gevoel. Bijvoorbeeld over een blij pakje, de zon die blij schijnt en blije slingers. En over jonge kinderen die het liefst iedereen willen vertellen hoe oud ze zijn geworden als ze jarig zijn. Blij zijn mijn vingers die iedereen vandaag vertellen hoeveel jaar ik word.

Altijd wat te vieren
Altijd wat te vieren – blij

Maar ook op een gewone doordeweekse dag kun je zin hebben in een feestje. Een favoriet is toch wel het gedicht van An Verstraete. Over de kriebels in je buik, je voeten die willen dansen en een kont die zwaait van links naar rechts. Als een blij gevoel er gewoon even uit moet. Maar ja, soms roept de plicht en moet je klaar zitten. Op school of op je werk tijdens een gewone doordeweekse dag. But aaj rok en rol vanbinnen.

Geloof in jezelf

Wat een heerlijke en speelse gedichten. Ook Edward van de Vendel verwerkt een stukje Engels in het gedicht This Varkentje. Waar we thuis met elkaar het hardste om moesten lachen. Over een varkentje dat als droom heeft om turnkampioen te worden. Over mensen die bij voorbaat al zeggen dat dat niks wordt.

Altijd wat te vieren

You slingert alleen maar wat rond,
en then do you zeker een badpakje aan
and then everyone kijkt naar je kont.

Fragment uit This Varkentje – Edward van de Vendel

Maar people knorden wel different toen ze zagen wat varkentje kon! Een heerlijke en belangrijke boodschap om lekker te doen waar je zelf zin in hebt en in jezelf te geloven. Let varkentje be your voorbeeld!

Altijd wat te vieren – een geluksmomentje

Dus wil je even een klein geluksmomentje of wat inzicht? Lees een gedichtje uit Altijd wat te vieren. Want het doet je beseffen dat er inderdaad altijd wel wat te vieren is. Met speelse illustraties van Carll Cneut die een bijzondere aanvulling zijn op de gedichten. Vogels met een feesthoedje, een kikker met ballonnen en een varken in een trapeze. Om even weg te dromen in een fantasierijke wereld. En dat is wat gedichten eigenlijk ook kunnen doen.

Gedichten over genieten van die ene dag in het jaar speciaal voor jou, maar ook over blij zijn met een nieuwe dag. En genieten van samenzijn. Van samen de wereld ontdekken en elkaar helpen.

Dit is een bundel met een verzameling gedichten die in de afgelopen 50 jaar zijn verschenen bij uitgeverij Querido. Met een indrukwekkende lijst van de beste dichters, met bekende en minder bekende gedichten. Een kleine greep: Hans & Monique Hagen, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen. En dus nog velen meer.

Besef van ons bestaan

Mooi om te vermelden is ook het gedicht Alles van Eva Gerlach (1948). Een niet eerder gepubliceerd gedicht van deze veelbekroonde auteur. Over horen, voelen, zien en ruiken dat je bestaat.

Is er iets schat? En ik
zei zonder geluid Ja ma.
Het is feest vandaag. Ik besta

Fragment uit Alles – Eva Gerlach

Deze dichtbundel Altijd wat te vieren is voor jong en oud geschikt om te lezen. Voor kinderen vanaf zes jaar, en voor volwassenen natuurlijk. De gedichten zijn veelal in andere bundels of boeken verschenen, maar zijn prachtig bij elkaar gezocht en vormen eigenlijk één verhaal. Alle gedichten klinken zo mooi vertrouwd en een beetje melancholisch. Wat ook wel een beetje past bij het gevoel van een jaartje ouder worden.

  • Tip: een prachtige cadeau voor een bijzonder iemand, omdat er altijd iets te vieren is!
  • Voor meer poëzie, bekijk onze verzamelblog.

Specificaties Altijd wat te vieren

Auteurs: Ienne Biemans, Miep Diekmann, Lotte van Dijck, Imme Dros, Eva Gerlach, Hans & Monique Hagen, Robbert-Jan Henkes, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Erik van Os & Elle van Lieshout, Jaap Robben, Annie M.G. Schmidt, André Sollie, Toon Tellegen, Edward van de Vendel, An Verstraete, Linda Vogelesang, Ellen Warmond, Bette Westera en Leendert Witvliet |

Illustraties: Carll Cneut | Uitgeverij Querido | 9789045126357 | oktober 2021 | 56 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.