Wat speelt zich af in de cirkel? – een boek vol vormen

De wereld is vol vormen. Wij als volwassenen hebben dat vaak niet eens meer in de gaten, maar kleuters zijn hier volop mee bezig. In ‘Wat speelt zich af in de cirkel?’ ontdek je de vormen die verstopt zitten in ons dagelijks leven. En het is een boek waar ontzettend veel te kijken én ontdekken is. Over cirkels én andere vormen.

wat speelt zich af in de cirkel

Wat speelt zich af in de cirkel? (en in andere vormen)

Wat speelt zich af in de cirkel? gaat over ons dagelijks leven. Over hoe we wonen, spelen, sporten, slapen… Meestal loopt alles gesmeerd, maar soms wordt het een chaos, en af en toe is het gevaarlijk! Wat heeft dat met vormen te maken, de cirkel, maar ook de rechthoek of het vierkant? Zijn die belangrijk voor ons? Reken maar, superbelangrijk! Vormen bieden ruimte, maar geven ook grenzen aan. Een reuzenrad draait z’n rondjes, maar nooit daarbuiten. En een voetbalwedstrijd zonder lijnen op het veld, dat gaat niet. Laat je meenemen in de magische wereld van de vormen en zie hoe ze je leven bepalen.

reuzenrad

Vormen, vormen en nog eens vormen

In de kleuterklas werk je regelmatig over vormen. In het werken met vormen maken de kinderen een hele ontwikkeling door. Van het passief kunnen aanwijzen van een vorm als je deze noemt, tot het zelf actief benoemen van de 4 basisvormen. En dan daarna nog de moeilijkere vormen én de driedimensionale vormen. Er is dus zat te doen en leren over vormen. En het is vooral heel fijn om hier vooral heel praktisch mee bezig te zijn, en deze vormen in het dagelijks leven te ontdekken. Zo blijven de namen van de vormen beter hangen en kunnen de kinderen zich er een beter beeld bij vormen. Want zo leer je dat een voetbalveld een rechthoek is, net als een zwembad. En een rotonde, telescoopkijker en draaikolken ook allemaal cirkels zijn. Wat speelt zich af in de cirkel? sluit hierbij perfect aan!

Een boek om te kijken en zoeken

‘Wat speelt zich af in de cirkel?’ is een stevig kartonboek. Daardoor is het ook erg geschikt voor jonge kinderen of om in een kleuterklas op een boekenrekje te zetten. Je kunt als ouder of leerkracht de teksten erbij voorlezen, maar ook als je er niet bij bent, kunnen kinderen zich heel goed zelf vermaken met dit boek. Er is namelijk zoveel te kijken, dat kinderen hier zelf ook lang zoet mee zullen zijn. Op elke bladzijde is een blauw/roze teddybeer verstopt, die je moet zoeken.

Maar verder zijn er ook heel veel andere dingen te zien in Wat speelt zich af in de cirkel?. Als je de tekstjes erbij voorleest, komen er nog extra zoekopdrachtjes bij. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de vrachtwagen die verfbussen verloren is, de politie en de oorzaak van het verkeer dat vast staat. En daar moet je dan soms best wel even over nadenken. Ik vind dit echt een boek wat heel goed aansluit op het niveau van kleuters. Door de vrolijke, grappige tekeningen én de originele zoekopdrachten. En dat je dan ondertussen ook nog een hele hoop vormen leert, is natuurlijk heel mooi meegenomen!

doolhof

Specificaties ‘Wat speelt zich af in de cirkel?’

Auteurs: Magda Garguláková en Štépánka Sekaninová | Illustraties: Lukáš Fibrich | Uitgeverij: Parade | 9789463192668 | 25 juli 2023 | 38 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.