Namaste – de Indiase geheimen voor een lang en gelukkig leven

Namaste komt uit het Sanskriet en betekent ‘ik buig voor jou’. Een prachtig en veelzijdig begrip van Indiase oorsprong. Bekend vooral bij vele yoga beoefenaars, waar de groet vaak wordt toegepast. De filosofie van Namaste gaat echter nog veel verder dan dat woord en het bijbehorende gebaar. In dit boek van bestsellerauteurs Francesc Miralles en Héctor Garcia leren we meer over de spirituele Indiase cultuur met mooie levenslessen.

Wil je meer weten over Namaste, of wil je het boek cadeau doen aan iemand? Lees dan verder hoe je kans kunt maken op dit boek. We mogen namelijk twee exemplaren weggeven in samenwerking met uitgeverij de Boekerij!

Namaste doorbreekt barrières en verschillen tussen mensen en zelfs culturen. Het is de verbinding tussen individuen, via hun atman, waarin iedereen gelijk is.

Namasté hoofd

Namaste – een groet van eerbied en gelijkheid

Namaste is een bijzondere en respectvolle groet. Ik zie jou, ik buig voor jou en mijn ziel groet jou. Dit wordt gebruikt om iemand welkom te heten, te bedanken of om waardering uit te spreken voor de samen doorgebrachte tijd. Een soort erkenning van ieders zijn en behoeften. Soms vergeten we dat wel eens in onze drukke levens. Sta je ook genoeg stil? Aan het eind van veel yogalessen volgt de Namaste groet. Dan voel je ook daadwerkelijk dat je even tot rust komt, en dat je de leraar en jou zelf dankbaar bent.

Ook zo’n mooi begrip is Ikigai, waar de auteurs eerder een succesvol boek over schreven. Over je levensdoel vinden. Een ander boek in deze reeks is Wabi Sabi, over het accepteren van imperfectie. En dan is er nu een boek over Namaste. De auteurs passen allerlei oude tradities toe op de moderne tijd en ons dagelijks leven. Want we kunnen veel inspiratie halen uit de oude Oosterse gebruiken.

Inhoud van het boek

Het thema van dit boek is geluk en spiritualiteit. De auteurs stellen vragen zoals hoe kunnen we lijden achter ons laten en hoe kunnen we ons creatieve potentieel laten ontwaken. En wat zijn de beste technieken om ons te verlossen van stress, spanning en angst? Deze vragen worden vanuit de Indiase cultuur al duizenden jaren onderzocht zo blijkt. Veel van de huidige populaire toepassingen zoals yoga, mindfulness en meditatie vinden hun oorsprong in India.

De verbinding met jezelf en met anderen is de snelweg naar het geluk.

Namaste

Het boek Namaste bestaat uit drie delen:

  • De cultuur van het geluk
  • De filosofie van het geluk
  • De praktijk van het geluk

Praktische inzichten voor zelfzorg en ontspanning

We lezen quotes van belangrijke personen uit de geschiedenis, van Ghandi en Boeddha tot Paul McCartney en Kurt Cobain. De levensverhalen van Indiase wiskundigen en CEO’s van Microsoft worden beschreven. De persoonlijke ervaringsverhalen van de schrijvers komen ook aan bod. We lezen veel over de rijke Indiase cultuur en filosofie. We lezen ook belangrijke lessen hoe je kunt schitteren. Dat verbinding met anderen zo enorm belangrijk is voor je geluk. Dat je ook thuis rust en stilte kunt vinden, en niet persé op retraite hoeft naar India. 

Na een uitgebreide beschrijving van de Indiase cultuur en belangrijke filosofieën, volgt in deel 3 het meer toepasbare deel van Namaste. Over die Indiase geheimen voor een lang en gelukkig leven. Dat zijn bijvoorbeeld de kracht van ademhaling, het beoefenen van yoga, de ayurveda geneeskunde en de positieve werking van hoofdmassage. Dat zijn niet allemaal nieuwe inzichten, maar wel mooi hoe het gekoppeld wordt aan de Indiase cultuur. Zo lezen we zelfs een recept voor kurkumathee, wat een heilzame en genezende werking zou hebben!

De rijke Indiase cultuur

Het boek leest heel vlot. Er is veel afwisseling van quotes, Indiase tekens, adviezen en theorie. Het is een combinatie van inzichten van eeuwenoude meesters tot moderne invloedrijke personen. Het helpt als je iets weet van de Indiase cultuur, of in ieder geval heel geïnteresseerd bent in spiritualiteit, Want er komen heel veel begrippen voorbij. Van namaste, mantra’s tot nirwana. Van ashrams tot karma. Maar de kracht van deze zienswijzen en gebruiken weten de auteurs goed over te brengen.

Het boek bevat helpende adviezen voor een goede zelfzorg. Wat je lichaam en geest nodig hebben om te ontspannen. Wat bijvoorbeeld de effecten zijn van een hoofmassage (champi), is interessant om te lezen. Een Indiaas gebruik dat al meer dan duizenden jaren wordt toegepast voor ontspanning en energetische harmonie. Het boek eindigt met 10 boeddhistische wetten voor geluk, wat een mooie samenvatting geeft van de spirituele lessen.

Specificaties Namaste

Auteurs: Francesc Miralles en Héctor Garcia | Vertaling: Carla Zijlemaker | Uitgeverij: Boekerij | 9789022597477 | november 2022 | 224 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Namasté
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

6 reacties

  1. Wauw! Ik doe graag mee omdat ik hier graag mijn lieve moeder mee zou willen verrassen. Ben er van overtuigd dat ze hier enorm blij mee zou zijn!

  2. Ik loot graag mee. India’s levenswijze spreken mij aan en ben heel benieuwd hoe we dat in ons leven zouden kunnen integreren

  3. Ik loot graag mee, na deze mooie recensie! Mijn vriendinnen heeft online yogales. De vrouw van zijn vriend woont net als zijn vriend uiteraard in India. Van haar krijgt hij yogales. Ik loot dan ook graag voor hem mee!

  4. Wauw wat een mooi boek! De Japanse versie vond ik erg interessant dus ik ben heel erg benieuwd naar dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.