Een wereld te winnen – een boek over dementie

Misschien ken je hem wel, Teun Toebes. Hij is samen met Jonathan de Jong de auteur van Een wereld te winnen. Teun is bekend als jonge verpleeghuis bewoner. Hij schreef eerder een boek VerpleegThuis* over zijn bevindingen in zijn woonomgeving. In zijn tweede boek, dat ik heb mogen lezen, beschrijft hij zijn zoektocht naar zorg voor mensen met dementie over de wereld. Hiervan maakte hij met Jonathan de Jong een documentaire én schreef hij dit boek.

Een wereld te winnen

Een wereld te winnen

De 24-jarige zorgvernieuwer Teun Toebes heeft een missie: de levenskwaliteit van mensen met dementie verbeteren. Hij woont al jaren op de gesloten afdeling van een verpleeghuis wanneer hij besluit deze missie naar een hoger plan te tillen. Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan en de Jong hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we daarbij van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken. Van deze zoektocht maakten zij ook Human Forever, een documentaire.

Een indringend inkijkje

Teun Toebes ‘kende’ ik eigenlijk alleen vanuit artikelen en van televisie. Het eerdere boek dat hij met dezelfde mede-auteur schreef heb ik niet gelezen. Maar inmiddels ben ik daar wel heel erg nieuwsgierig naar! Een wereld te winnen begint namelijk met een indringend inkijkje in zijn eigen woonomgeving, waar de sfeer best is veranderd nadat het eerdere boek van Teun beschreef. Ik verwacht dat deze best scherp is, ook gezien de toon van dit tweede boek.

Ik vind die toon trouwens heel prettig om te lezen. Het geeft weer hoe hoog de urgentie is. Ik hoop wel dat de mensen die werken in de verpleeghuiszorg dit boek ook gaan lezen en niet worden weerhouden door het eerste boek. Een wereld te winnen is indringend, omdat het ook grote verschillen weergeeft tussen en binnen landen. Hierbij komt Nederland er niet het ‘best’ vanaf, terwijl dit wel het beeld is dat ik vooraf had. Eigenlijk best bijzonder ook, want in onze familie hebben we te maken gehad met dementie en bijbehorende zorg. Achteraf gezien kan ik betwisten of de oma’s die er waren gelukkig waren. Ik zag vaak angst, onrust en verwarring. En de ‘slapende’ houding van veel medebewoners.

Verschillende landen in Een wereld te winnen

In een Wereld te winnen worden veel verschillende landen bezocht. Van Moldavië tot Zuid-Afrika en van België tot Zuid-Korea. Dit geeft een heel breed beeld en tegelijkertijd komen Teun Toebes en Jonathan de Jong tot een aantal overkoepelende thema’s. Er wordt veel ingegaan op autonomie, het zien van de ‘gehele mens’ en het ‘samen’. De rol van mantelzorgers, maar ook de aankleding van verpleeghuizen. Een heel brede kijk dus. Niet alleen omdat het verschillende landen zijn, maar ook meerdere onderdelen van de zorg komen naar voren.

Hierbij spreken Teun en Jonathan niet alleen zorgmanagers, maar juist ook de bewoners van de huizen. Deze focusverandering gedurende het hele boek maken het tot een heel verfrissend en dynamisch verhaal. In de ethische verantwoording beschrijft Teun dan ook dat hij eerst toestemming heeft gevraagd aan zijn ‘huisgenoten’ en pas daarna aan de wettelijke vertegenwoordigers. Dat vind ik heel typerend voor Een wereld te winnen. In het middengedeelte van het boek staan sfeerbeelden, juist van de situaties die mensen raken. Of laat ik bij mijzelf blijven, mij hebben geraakt.

Foto's van bijzondere en alledaagse situaties in het boek. Jonathan de Jong en Teun Thoebes

Aanrader

Ik vind Een wereld te winnen een aanrader. Niet alleen voor mensen die zelf werken in de zorg voor mensen met de diagnose dementie, maar juist ook voor ‘de anderen’. Dementie komt zo vaak voor en daarbij zal de vraag naar goede zorg alleen maar toenemen. Vandaag of morgen krijg je er zelf in je omgeving mee te maken. Het boek leest heerlijk weg, heeft een fijne dynamiek en is heel beeldend geschreven.

Zorg in verschillende landen, waar onder Denemarken

En als je Een wereld te winnen dan uit hebt, dan kun je nog kijken naar de documentaire Human Forever. Dit is de trailer:

Specificaties Een wereld te winnen

Auteurs: Teun Toebes en Jonathan de Jong | Foto’s: Jonathan de Jong en stills uit de documentaire | Uitgever: De Arbeiderspers | 224 pagina’s | november 2023 | 9789029547888 | meer informatie bij je lokale boekhandel, de website van de uitgever en via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.