Leven voor gevorderden: tijdloze ouderdom

Leven voor gevorderden is geschreven door schrijfster Yvonne Kroonenberg. Zij schreef al een hele rits boeken, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Vaak over relaties en seks, met een feministische inslag en humor. Leven voor gevorderden gaat over het leuk oud worden. Zelf is Kroonenberg ondertussen 73 en beschrijft ze in dit boek op allerlei manieren wat je tegenkomt als je ouder wordt. Iedereen wil namelijk oud worden. Maar niemand heeft zin in de ouderdomsverschijnselen. Gelukkig kan je over die verschijnselen wel een grappig boek schrijven!

leven voor gevorderden

Van alles en nog wat

Leven voor gevorderden is in een column-achtige vorm geschreven. Korte hoofdstukken met steeds een ander onderwerp en andere personen. Maar allemaal gaat het natuurlijk over ouder worden. Zo gaat het over rollators en kleinkinderen. Maar ook over vreemdgaan, dementie en corona. Kroonenberg vertelt, soms en passant, ook over haar eigen leven. Bijvoorbeeld over de trouwerij met haar timmerman. Na 40 jaar verkering wordt er getrouwd en gaan ze samenwonen. Het was een praktische keuze, waarbij ze een vriendin vooral een romantisch beeld voorschotelt omdat die vriendin daar zo van houdt. Ikzelf lees het in Leven voor gevorderden vooral vrolijk: hoe leuk is het om na zo’n tijd, als je rond de 70 bent alsnog te trouwen!

leven voor gevorderden

Vrolijk leven voor gevorderden

Vrolijk en een bepaalde lichtheid lees ik erg terug in leven voor gevorderden. Ook als het over kwaaltjes of dingen die niet helemaal gaan zoals bedacht, leest het licht. Op de achterkant van het boek staat dat Kroonenberg wat troost wil brengen voor de pijn die de leeftijd met zich meebrengt. Dat lijkt me prima gelukt!

Ik vind de teksten over (liefdes) relaties het leukst. Yvonne Kroonenberg beschrijft heel beeldend hoe mensen met elkaar omgaan, dat zie je gelijk voor je. Wat dat betreft gaat Leven voor gevorderden vooral over het leven, want deze voorbeelden zijn tijdloos.

Een paar favoriete boeken van Yvonne Kroonenberg

En wist je dat ze ook heel veel boeken over pony’s heeft geschreven?

Specificaties Leven voor gevorderden

Auteur: Yvonne Kroonenberg | Uitgeverij: Pluim | 9789493304529 | Mei 2023 | 178 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Yvonne Kroonenberg
Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.