Een beer bij ons – een fantastisch leesgroeiboek

Ik ben echt gek op boeken die meegroeien met de leesontwikkeling van een kind. Zeker als het zo goed uitgevoerd is als Een beer bij ons. Vanaf dat je kind in groep 3 komt, en eigenlijk ook al in groep 2, kun je dit boek aanbieden. Samen met Bas en Noor ga je op avontuur. En een avontuur is het, dat lezen! O… en die beer natuurlijk!

Een beer bij ons

Een beer bij ons

Op een ochtend botsen Bas en Noor op een verdwaalde beer, ontsnapt uit het bos. Hij blijkt helemaal niet zo gevaarlijk te zijn. Kunnen ze Beer verborgen houden voor de buitenwereld?

Dit is een fleurig leesgroeiboek in zeven hoofdstukken, van zoekplaten tot volwaardige verhalen voor beginnende lezers.

Wat is een leesgroeiboek?

Als je een beginnend lezer thuis hebt (gehad) dan weet je er alles van. Die boekjes voor hen zijn namelijk meestal heel erg dun. Binnen een zucht en een steun hebben ze het dan ook uit….klaar! Deze boekjes zijn ook niet goed her te gebruiken. De verhalen zijn meestal niet heel literair, dus echte ‘klassiekers’ zullen het niet worden. Daarnaast gaat de leesontwikkeling zo snel dat kinderen al gauw ‘moeilijkere’ boeken aan kunnen. Een leesgroeiboek is daar het antwoord op!

Inmiddels ken ik al heel wat leesgroeiboeken. Het zijn boeken die voor meerdere AVI niveaus geschikt zijn. Voorin begint het gemakkelijk en hoe verder je komt in het boek hoe kleiner de letters en ingewikkelder de woorden. Dat zorgt ervoor dat je het boek vaker herleest en ook voor langere tijd in huis gebruikt. Natuurlijk niet alleen in huis, op school zijn leesgroeiboeken ook hartstikke handig om te hebben. Een beer bij ons is een heel kleurrijke uitvoering met een echt doorlopend verhaal. Een aanrader dus!

Een beer bij ons start met zoekplaten

We maken kennis met de kinderen Bas en Noor door middel van zoekplaten. In deel 1 zien ze een beer in het bos. Met korte zinnetjes en losse woorden introduceert auteur Inge Bergh ons in het verhaal. Het is voor startende lezers heel goed om hardop te lezen. Deel 1 is daar heel erg geschikt voor, omdat er ook zoekopdrachtjes zijn. Voorwerpen / dieren die de kinderen moeten zoeken in de illustratie. Het is fijn om dat samen met een volwassene te doen. Dit maakt dat je langer de tijd neemt bij dit deel en ook een heel natuurlijke afwisseling hebt tussen lezen en zoeken. Lezen is echt heel inspannend voor kinderen de eerste tijd.

AVI Start zoekplaat

De delen 2 t/m 4 van Een beer bij ons zijn geschikt voor kinderen die alle letters kennen en ook de tweetekenklanken, zoals ‘ui’ en ‘au’. Vanaf deel 5 is het voor kinderen geschikt die ongeveer op eind groep 3 niveau lezen. Hier wil ik wel een kanttekening bij maken. Houd je namelijk niet strikt vast aan deze indeling. Het is voor kinderen heel erg goed om te lezen wat ze leuk vinden, het lukt dan soms ineens om veel moeilijkere teksten te lezen! De lat hoog leggen hierin is belangrijk, daar gaan kinderen namelijk van groeien.

AVI E3 bladspiegel

Een beer bij ons is een lekker dik boek

Toen ik het boek Pluk en Pluis voor het eerst in de bibliotheek van mijn vorige school had gelegd werden de kinderen van groep 3 helemaal enthousiast. Een dik boek, helemaal geschikt voor hen! Zoals gezegd, meestal zijn de boeken van groep 3 en groep 4 heel dun. Een beer bij ons is net zo lekker dik. Dat maakt dat kinderen het interessant vinden en zich er helemaal bij voelen horen!

Zoek je meer leesgroeiboeken? Kijk dan eens hier:

Auteur en illustrator

Een beer bij ons is geschreven door Inge Bergh. Eerder lazen van we van haar Hansje Pansje Kevertje , De avonturen van sokpop en Op een grote paddenstoel.

De illustraties van Een beer bij ons zijn van Suzan T’Hooft. Ze zijn heel kleurrijk en gedetailleerd, waardoor je blijft kijken als kind en volwassene. De illustraties en teksten zijn met elkaar geïntegreerd en je ziet duidelijk dat er intensief is samengewerkt.

Illustrator Suzan T'Hooft

Specificaties Een beer bij ons

Auteur: Inge Bergh | Illustrator: Suzan T’Hooft | Uitgever: De Eenhoorn | 176 pagina’s | november 2023 | 9789462917484 | meer informatie via je lokale boekhandel, de website van de uitgever of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.