Het boze boek! Een prentenboek over emoties die jouw hulp nodig heeft

Het boek is boos. Laat het even lekker boos zijn. Al mag het ook niet te lang duren. Help me om het boze boek weer rustig te maken! Een gastblog van Delicia

Twee dikke nee

Dit boze boek komt mij mooi van pas. Mijn zoontje is nog niet zo heel erg lang geleden 2 jaar geworden. Ze zeggen wel eens: “Twee is nee!” en dat klopt. Hij is goed bezig om zijn eigen willetje te tonen en om zijn grenzen aan te geven en tegelijkertijd mijn grenzen op te zoeken. Ik merkte al gauw dat mijn grenzen best ruim zijn en dat ik niet zo snel écht boos op hem kan worden. Toch doe ik soms boos, puur om hem op een simpele manier duidelijk aan te geven dat dingen niet mogen. Welke dingen dat zijn? Met spullen (anders dan ballen) gooien. En/of het expres laten vallen van spullen. Door de manier waarop hij naar mij kijkt wanneer hij zoiets doet – hij wéét dat het niet mag – moet ik vaak wel erg mijn best doen om niet in de lach te schieten.

Mama booos zegt hij dan, kort daarop gevolgd door: “Mama bij (=blij) make” en hij komt dan met gespreide vingertjes van zijn handje richting mijn gezicht om over mijn wang te aaien. Hij weet ook heel goed dat aaien, knuffelen en kusjes geven lief is en dat mensen daar blij van worden. Zou dat ook werken voor Het boze boek?                                                                                                               

Boze boek

Nu is het boek boos. Boze boeken hebben wij nog nooit gezien. Hoe ziet dat eruit? Rood. Dat sluit mooi aan bij “het spelletje met de krijtjes” dat mijn zoontje en ik laatst speelden thuis. Dat is een spelletje waarmee kinderen onder andere kleuren en gevoelens kunnen leren en ontdekken. Als je op het rode krijtje drukt terwijl je hem in de houder stopt, dan zingt hij: “Ik ben rood en ik ben boos, als ik kras dan word ik blij!”. Op ieder krijtje staat een gezichtsuitdrukking getekend en zo zingt iedere kleur zingt zijn eigen liedje. Naast de boze rode is paars verrast, blauw verdrietig en groen moe. Geel is blij en dat past toevallig ook weer mooi bij dit boek, want het boze rode hoofd van het boek kleurt langzaam naar geel hoe verder we bladeren.

Op iedere bladzijde van het boze boek geeft het muisje tips wat de lezer moet doen om het boze boek weer blij te krijgen. Het boze boek is in het Nederlands geschreven, maar uit de woorden “ik ben fier” merk je wel dat het boek niet door een Nederlander is geschreven. Ach, wat maakt het uit, als het boek maar weer blij wordt. Maar vooral, als mijn zoontje maar blij wordt van het lezen ervan. En dat werd hij (zonder geel te worden overigens).

Specificaties Het boze boek!

Uitgeverij: De Eenhoorn | Auteur: Cédric Ramadier | Vertaald door Vincent Bourgeau | 9789462913066 |
20 pagina’s | januari 2018 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het boze boek
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.