Enkeltje Azië; een avontuurlijk young adult boek

Dit young adult boek heb ik in een uurtje uitgelezen. Ik zat helemaal in dit verhaal over jezelf ontdekken, reizen en vriendschap. Ik ben best zelfstandig vind ik zelf maar ik weet van mezelf dat ik nooit een reis zou maken in mijn eentje. Dit in tegenstelling tot Sofie. Zij is een zelfstandige jongedame; althans dat hoopt ze. Haar ouders zijn gescheiden en ze is vaak alleen thuis. Op een dag besluit ze dat haar leven wel wat spanning kan gebruiken en boekt ze een enkele reis naar Vietnam. Mij niet gezien; maar toch wil ik weten hoe het haar vergaat in Enkeltje Azië.

Naar Azië met Sofie

Ik leer de hoofdpersoon Sofie kennen als een lieve meid. Een tiener die het net heeft uitgemaakt met haar vriend omdat hij haar niet de aandacht geeft die zij verdient. Hij vindt gamen belangrijker en vergeet zelfs haar verjaardag. Haar ouders hebben evenmin aandacht voor haar. Zij zijn gescheiden en Sofie woont bij haar moeder. Haar moeder is echter aan het daten met een nieuwe man en is haar aandacht meer bij hem dan bij Sofie.

Sofie is er wel een beetje klaar mee en boekt in een opwelling een enkeltje naar Azië, Vietnam om precies te zijn. Haar vriendinnen Maartje en Birgit verklaren haar eerst voor gek maar snappen haar helemaal. Ze moedigen haar aan om dit avontuur met beide handen aan het grijpen en zelf op zoek te gaan naar wat ze nu wil in het leven.

Eenmaal aangekomen in Vietnam gaat Sofie rondreizen. Al snel leert ze een Nederlands meisje kennen, Emma. Samen reizen ze door Vietnam; fijn om iemand te hebben om dit mee te delen. Maar ook om de helse busreizen mee te overleven; de buschauffeurs rijden daar als gekken! Tijdens hun reis leren Sofie en Emma twee jongens kennen en hun reisgezelschap is compleet. Met de Spaanse Marco en de Engelse Max reizen zij verder en maken ze de mooiste dingen mee. Hoe mooi is het als je als tiener zo vrij van de wereld kunt genieten? Met leeftijdsgenoten op pad kunt zijn, mooie herinneringen kunt maken en een vriendschap voor het leven kunt sluiten?

Er is een tijd van gaan..

Zoals de vriendengroep samenkomt, valt deze na een tijdje ook uit elkaar in Enkeltje Azië. Sofie moet uit Vietnam vertrekken, haar visum verloopt. Dat van haar nieuwe vrienden echter nog niet. De volgende stop is Laos en daar gaat Sofie nu ook naartoe. Alleen. Ze spreken af dat ze elkaar een paar dagen later in Laos zullen ontmoeten om vervolgens verder te reizen. Sofie aarzelt maar gaat toch akkoord. Wat ze niet had kunnen weten is dat deze afspraak nog wel eens fout zou kunnen uitpakken voor haar..

Enkeltje Azië vol thema’s

Het thema vriendschap staat zeker op plaats één voor mij in Enkeltje Azië. Sofie heeft twee goede vriendinnen thuis die haar steunen en helpen. Op reis maakt ze dan nog eens nieuwe vrienden om deze prachtige ervaring mee te delen. Vriendschap is ontzettend belangrijk; life is better with friends. Vrienden steunen je door dik en dun en dat is precies wat dit boek voor mij ook symboliseert.

Persoonlijke groei en op eigen benen staan is ook een thema wat heel mooi verwerkt zit in Enkeltje Azië. Sofie wil graag gaan ontdekken en op eigen benen staan, maar kan ze dit ook echt? Gedurende haar reis twijfelt ze ook wel aan zichzelf, maar wie doet dat nu niet? Sofie maakt een persoonlijke groei door, gaat steeds meer in zichzelf geloven, komt voor zichzelf op en blijft trouw aan haar principes. Daarnaast kan ze ook haar fouten toegeven en mensen vergeven.

Zou ik ook een Enkeltje Azië pakken?

Nou daar kan ik heel duidelijk over zijn; nee. Ik ben wat dat betreft niet zo zelfstandig. Mijn comfortzone is veilig en daar zit ik goed. Een reis maken alleen staat niet op mijn bucketlist; zeker niet nu ik moeder ben van een prachtige dochter.

Een boek zoals Enkeltje Azië zou ik daarin tegen zeker nog een keer erbij pakken. Het leest heerlijk weg, geen poespas maar gewoon duidelijke taal en een fijne sfeer. De schrijfstijl van Danique Plaatzer draagt hier zeker aan bij. Ze weet waar ze over schrijft, omdat ze het zelf ook een keer heeft meegemaakt. In 2015 ging zij voor het eerst alleen op reis. Deze reis had oorspronkelijk 6 maanden moeten duren, maar duurde uiteindelijk 3 jaar. Deze reis is voor het schrijven van dit boek een bron van inspiratie geweest.

auteur
Reis van schrijfster Danique Plaatzer

Mijn collega blogger Selena heeft ook in haar eentje een reis gemaakt, en wel door India. Zij heeft haar ervaringen beschreven in deze blog. Deze sluit mooi aan op Enkeltje Azië; het boek (fictief) tegenover de (non fictieve) reis van Selena.

Specificaties Enkeltje Azië

Auteur: Danique Plaatzer | Uitgever: Leopold│Vormgeving omslag: Splendid Grafisch Ontwerp | 9789025880934 │juni 2021│128 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Enkeltje Azië
Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.