Er was eens een beer, 10 heerlijke Poeh-verhalen

‘Er is altijd een Voortijd,‘ zegt Konijn, wanneer Christoffer Robin wordt gevraagd om te vertellen over de tijd voor hij in het Honderd-Bunders-bos woonde. En zo beginnen tien verhalen waarin we teruggaan naar het eerste begin, toen beer Poeh in een warenhuis zat te wachten op het moment dat hij werd gekocht. Auteur van Er was eens een beer is Jane Riordan en de illustraties zijn van Mark Burgess. Zij zijn geïnspireerd door auteur van de oorspronkelijke Winnie de Poeh-verhalen namelijk A.A. Milne en illustrator E.H. Shepard. Poeh bestaat inmiddels al weer 95 jaar, poehee!

Er was eens een beer, al 95 jaar

Na een korte inleiding over het schrijven van Er was eens een beer volgt het eerste verhaal over wat een verhaal eigenlijk is. In het tweede verhaal wordt vervolgens een beer gekocht in warenhuis Harrods in Londen. In het derde verhaal komen er nog meer vriendjes bij. Zo komt er een ezel ingepakt in papier aan in de keuken en rolt er een schattig varkentje door de brievenbus. In hoofdstuk vier wordt Christoffer Robin groter en ontmoet Poeh een soortgenoot op een uitstapje, maar waar is Iejoor toch gebleven?! In hoofdstuk vijf horen poeh, Knorretje en Iejoor vreemde geluiden en vragen ze zich af waar Christoffer Robin gebleven is.

Poeh is ondeugend in hoofdstuk zes en voelt zich jong in het natuurhistorisch museum met oeroude opgezette dino’s. In het zevende verhaal regent het veel, dus is het een dag om binnen dingen te doen. Gelukkig komt er een klein wezentje op bezoek die van ‘uitvinden, bedenken en bouwen’ houdt. In het achtste verhaal zijn niet alle verstopplekjes in het woud helaas even goed.. In het negende verhaal zijn er piraten en schatten. En in het laatste verhaal van Er was eens een beer leeft iedereen nog lang en gelukkig. Gelukkig maar!

Met de bekende prachtige tekeningen

De verhalen in Er was eens een beer bevatten zelf ook weer verhaalelementen. Zo spreken de figuurtjes met elkaar over wat een verhaal is en wat het nodig heeft. Opbouw bijvoorbeeld. Ook moet je soms nieuwe woorden verzinnen, zoals hinkepoot of bestaande woorden leren, zoals picknick. Het kan ook zijn dat je ergens nog geen woorden voor hebt of dat je kan kiezen tussen een moeilijk of makkelijk woord om iets aan te duiden. 

In die zoektocht, tussen alle avonturen door, leer je de figuurtjes natuurlijk goed kennen. Wanneer Christoffer Robin zegt dat er een begin, midden en eind moet zijn in een verhaal verstaat Iejoor: ‘Een begin, en middenin bidden voor het einde.’ Daar hebben we de bezorgde ezel.. Winnie de Poeh zingt graag liedjes en eet graag een hapje van het een of ander. Dan hebben we nog Teigetje, Knorretje die mooi tot drie kan tellen, wijze Uil, Kanga, Roe en Konijn die graag op tijd is en lijstjes maakt. De lezer zal zich vast wel herkennen in enkele van de karaktertjes.

Lief en grappig

Er was eens een beer bevat tien invoelbare, lieve, grappige en soms spannende verhalen. Leuke verhalen met avonturen, dialogen, liedjes en prachtige tekeningen. Jeugdsentiment voor sommigen en voor nieuwe lezers ook een aanrader, want de verhalen zijn tijdloos en geven een goed gevoel.

Ik dacht dat een olifant zo’n lange snuit had om verhaaltjes uit te blazen,‘ zei Knorretje, ‘maar ermee spuiten is veel leuker!’ Piepte hij toen hij door een grote plons opeens in een plasje stond.

In de dierentuin

Specificaties Er was eens een beer

Auteur: Jane Riordan | Vertaler: Annelies Joran | Illustraties: Mark Burgess | Uitgeverij: Van Goor | 9789000379897 | November 2021 | 128 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.