Klaar voor de show? Een speels prentenboek over oefenen

(Prenten)boeken over honden zijn eigenlijk altijd wel een succes in mijn huis. Mijn dochters zouden heel graag een hondje willen. Maar om diverse redenen gaat dit echt niet gebeuren. Daarentegen heb je nooit genoeg boeken, en zijn alle boeken over hondjes welkom! Klaar voor de show? is een prentenboek over hondje Wizard. Deze doet graag zijn best tijdens shows om te winnen, maar het oefenen heeft hij niet altijd even veel zin in. Hou jij van oefenen?

Klaar voor de show? prentenboek hond oefenen clavis voorkant cover kader ellen delange janneke keldermand

Klaar voor de show? samenvatting

Wizard is een showhond. Hij geniet van het applaus als hij zijn kunstjes laat zien. Maar natuurlijk komen die kunstjes niet uit het niets. Om ze goed te kunnen, moet Wizard oefenen. Véél oefenen. En eigenlijk is gewoon ravotten met de andere honden ook wel leuk. Klaar voor de show? is een speels verhaal over een hondje dat graag de show steelt, maar niet zo héél graag oefent. Voor kwispelstaartjes vanaf 4 jaar.

Auteur en illustrator

Auteur Ellen DeLange is een Nederlandse kinderboeken auteur die nu in New Brunswick, Canada woont. Al van jongs af aan is ze gefascineerd door kinderboeken. Vroeger had ze op de zolder van haar huis een kleine bibliotheek verzamled die ze graag deelde met klasgenootjes, vrienden en familie. Toen ze ouder werd ging ze reizen en verzamelde ze graag prentenboeken van over heel de wereld. Ze heeft een doctoraat behaald in medische wetenschappen, en tegelijk schreef ze haar eerste prentenboek: A Story with a Tail. Dit boek wist meteen een nominatie in de wacht te slapen, namelijk voor Prize of the City of Hasselt. DeLange is gek op reizen en haar honden, thee drinken zeilen en de magische ervaring van haar verhalen op papier krijgen.

Illustrator Janneke Kelderman komt uit Nederland en heeft de illustraties in Klaar voor de show? verzorgd. Wil je meer informatie over haar? Dan verwijs ik je door naar haar Instagram pagina. Ik kan verder niet veel informatie vinden. Maar haar Instagram pagina (Janneke Kelderman illustration) staat vol met haar werk en deze onderhoudt ze actief.

Klaar voor de show? prentenboek clavis hond janneke kelderman ellen delange oefenen

Oefenen, oefenen en.. oefenen!

In deze wereld heb je mensen die in bepaalde dingen heel erg goed zijn. Soms hoeven ze daar geeneens heel hard voor te oefenen. Maar veel vaker wel. Als je aanleg hebt voor iets dan is dat fijn. Maar wil je goed worden in iets dan zit daar meestal een proces van veel oefenen aan verbonden. Dat veel oefenen vraagt een grote mate van doorzettingsvermogen, wilskracht en soms dingen laten die je graag zou willen. Ook het stukje vallen en opstaan, en omgaan met teleurstellingen is een groot onderdeel hiervan. Klaar voor de show? speelt op een speelse manier met deze thema’s. Want showhondje Wizard is gek op winnen van shows. Maar in het oefenen niet altijd.

Mijn beide dochters (4 en 9) zijn meteen verliefd op Wizard. Kelderman heeft een ontzettend lief hondje uit haar penselen getoverd. De illustraties zijn, lief, speels en grappig. En extra applaus voor het bad op pootjes, daar hou ik weer van. Met name de humor en het lieve hondje is wat ze leuk vinden aan Klaar voor de show? Verder vinden ze het vooral zielig, en leven ze mee met wat Wizard allemaal “moet”. Mijn oudste dochter heeft bijvoorbeeld een gruwelijke hekel aan haar haren borstelen. Dit komt terug in het prentenboek en is voor haar heel herkenbaar. Het “moeten” in het boek is meteen een mooi aanknopingspunt om in gesprek te gaan over doelen bereiken, oefenen en wat er nog meer voor nodig is om een bepaald iets te bereiken.

Klaar voor de show? prentenboek clavis hond oefenen ellen delange janneke kelderman

Voor welke leeftijd is Klaar voor de show?

Klaar voor de show? is geschikt voor jonge kwispelaars vanaf ongeveer 4 jaar. De lieve Wizard zal menig hart laten smelten. De illustraties zijn warm en welkom. Kinderen zullen het om die reden een toegankelijk boek vinden. De teksten zijn voor mijn smaak iets stroever. Misschien komt het ook door het onderwerp. Ik als volwassene kijk een beetje tweeledig hiernaar. Uiteraard moet je oefenen als je iets wilt bereiken. Maar tegelijk vind ik ook dat we teveel bezig zijn met presteren in deze maatschappij en dat we dit al op te jonge leeftijd bij kinderen opleggen. Ik vind Wizard misschien ook wat te volwassen denken voor de doelgroep. Maar tegelijk zijn er jonge kinderen die al zo kunnen denken misschien wat ik ook weer zorgelijk vind. Het harde werken los zien van het gewone leven en daarvoor dingen moeten laten.

Dit boek is wel meteen een goede opening over gesprekken hierover. Er zijn nou eenmaal ook kinderen die al van jongs af aan een duidelijk beeld hebben over wat ze willen in het leven. En dat is zeker niet fout.

Klaar voor de show? prentenboek hond oefenen janneke kelderman clavis ellen delange

Volwassen versus kind

Ik vind de woordkeuzes en zinsopbouw soms ook wat stroef lopen met voorlezen. Er zitten begrijpelijke woorden in die afgewisseld worden met rijke woorden. Rijk in minder frequent gebruikt maar ook als bijvoeglijke naamwoorden die bepaalde situaties versterken. Mijn dochters nemen vaak dingen heel letterlijk dus ik krijg vaak vragen over woorden zoals:

  • brandschoon (brand is toch niet schoon)
  • toeschouwers (ja ken ik wel maar waar komt het vandaan)
  • zinken kuip (zinkt die dan)
  • opgedoft (dof is toch niet mooi?)

Door die vragen word ik ook wat geremd in het verhaal beleven van Klaar voor de show? Maar eigenlijk is het ook gewoon mooi dat ze zo betrokken zijn bij de tekst en op deze manier nieuwe woorden en begrippen leren. Soms heb je als volwassene gewoon wat minder energie en wil je in een bepaalde voorleesmodus komen die iets minder interactief is. Ook komt er een stukje met tomatensap waar mijn dochters even dachten dat dit bloed was. Wij kennen het gegeven niet van vieze geurtjes weghalen met tomatensap. Wel het uitproberen waard overigens). (Ketchup op geblondeerd haar ken ik wel, om de eventuele oranje tinten weg te halen)

Brainfood

Daarbij moet ik wel zeggen dat mijn dochters Klaar voor de show? een heerlijk boek vinden. Ze leven mee met Wizard, lachen om situaties en snappen dat je echt wel moet oefenen als je iets graag wilt bereiken. Ik denk echt dat mijn eigen ervaringen op diverse levels met prestatiedwang dit lieve verhaal een beetje kleuren. Ik bedoel mijn recensie dan ook zeker niet negatief. Het roept gewoon wat diverse soorten vragen en gesprekken op waar ik als volwassene te diep over na aan het denken ben.

En eigenlijk is dat alleen maar mooi van boeken, die brainfood wat het kan en zeker mag triggeren. En terwijl ik in mijn overpeinzingen duik zijn mijn dochters ondertussen de situaties van Wizard gewoon vrolijk aan het naspelen. Mijn jongste is het stinkdier waar mijn oudste er blaffend en lachend voor wegrent. Nu even opletten dat ze geen tomatensap uit mijn keukenkastje vissen :).

Klaar voor de show? is een lief boek met thema’s die niet in veel kinderboeken gebruikt worden en om die reden zou ik het zeker ook aanraden. Ga dat gesprek eens aan over verwachtingen, doelen, hard werken, oefenen en vallen na opstaan.

Leestips passend bij Klaar voor de show?

Ik pak het thema honden even van Klaar voor de show? Uiteraard staan er meer thema’s in zoals presteren, hard werken, het leven, de maatschappij, spelen en vriendjes. Maar de tips die ik nu deel sluiten aan bij het lieve hondje Wizard.

Specificaties Klaar voor de show?

Auteur: Ellen DeLange | Illustraties: Janneke Kelderman | Uitgever: Clavis | Januari 2024 | 9789044853605 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.