De vloek van rood, een liefdevolle genderneutrale graphic novel

Ik heb even getwijfeld over de hoofdtitel van mijn recensie: De vloek van rood, een liefdevolle genderneutrale graphic novel. De afweging was of ik ‘genderneutraal’ wel zou benoemen. Het drukt meteen een stempel, een die juist mensen aantrekt of afstoot. Toch kies ik ervoor om het benoemen. Juist omdat er momenteel weinig genderneutrale boeken zijn en zo is deze bijzondere graphic novel toch vindbaar. Maar laat het je vooral niet afremmen, boven alles is dit een sprookjesachtig verhaal over liefde, verlies en verlangen. Dit allemaal prachtig grafisch vormgegeven door Sterric. Het was een bijzondere leeservaring die ik kort kan beschrijven als: ‘een beetje vreemd maar wel lekker’.

De vloek van rood sterric cover voorkant graphic novel sprookje genderneutraal liefde scratch books

Synopsis De vloek van rood

De vloek van Rood is een lesbisch-romantisch verhaal gebaseerd op de klassieke Europese sprookjes, maar op geheel eigen wijze, modern vormgegeven. Jager en Aster zijn heimelijk geliefden. Als buitenstaander wordt Jager niet geaccepteerd in Asters woonplaats. Een kennismaking met de occulte tradities van het dorp zou daar verandering in moeten brengen. Maar wanneer tijdens het festival Aster ten prooi valt aan een demonische wolf, heeft jager geen andere keuze dan op een confronterende zoektocht te vertrekken. Zal Jager haar diepe angst voor wolven kunnen overwinnen? En zo haar liefste Kleine Bloem uit de muil van het beest te kunnen trekken?

Het verhaal van De vloek van rood kent een stevige dosis occulte thematiek en eindigt het op mysterieuze wijze. Sterric ofwel Sterre Richard begon als video game artist, studeerde cum laude af in Rotterdam, en debuteert nu met een grafisch en inhoudelijk gewaagde strip bij Scratch. Hij brengt een combinatie van klassieke referentiepunten met een zeer moderne beeldtaal in een nieuwe context.

Er is gekozen om genderneutraal taalgebruik toe te voegen. Het hoe en waarom staat netjes en helder uitgelegd in het begin van De vloek van Rood. Voor sommigen zal dit taalkundig even schuren en wennen zijn maar ook daar is een stukje tekst aan gewijd.

Een beetje vreemd..

Ergens voel ik altijd een soort van schaamte als ik iets vreemd vind. Dat komt omdat ik al zoveel gelezen en gezien heb in mijn leven. Tel daarbij een zeer levendige fantasie op met een (hoop ik) rijk palet aan perspectieven. En ik durf mezelf voorzichtig best ruimdenkend te noemen. Maar toch kan ik dingen als vreemd ervaren die op mijn pad komen zoals deze graphic novel van De vloek van Rood. Leuk vind ik dan om het woord vreemd beter te onderzoeken, want het is eigenlijk helemaal niet negatief. Het vreemd komt doordat Sterric met zijn verhaal iets voor mij totaal nieuws doet, iets wat ik gewoonweg nog niet eerder heb gezien en gelezen. En dan start ik dus eerst meer in modus aftasten.

Aftasten van hoe hij een verhaal verteld, dat is in woord en beeld. Het beeld is direct zeer uitnodigend, ik hou van die grafische manier van illustreren. Er is gekozen voor een kleurenpalet van zwart-, wit- en roodtinten. Een combinatie die altijd wonderwel werkt in mijn beleving. Ik vind de illustratie van de omgevingen en dieren echt zeer kunstig. Die van de mensen en karakters vind ik dan simpelweg vaak te grof en zelfs lelijk. Het ene moment worden emoties en gevoelens heel treffend uitgedrukt (en dat vind ik weer wel fraai), het andere moment voel ik de emotie totaal niet.

En het verhaal… ik moet inderdaad echt wennen aan de manier van vertellen. In het begin kon ik niet in het vertelritme komen. Maar al lezende ontvouwde zich het verhaal en kwam ik meer in de belevingswereld van Sterric. Het is een verhaal wat mij dus niet direct wist te bereiken. En om die reden noem ik het vreemd. Aftasten, verkennen, laten bezinken is mijn leeservaring en dan kom ik weer tot de uiteindelijke conclusie dat ik het wel lekker vind.

De vloek van Rood graphic novel genderneutraal sterric

Genderneutraal sprookje

Ik ben De vloek van Rood ingedoken zonder kennis van het verhaal en auteur/vormgever Sterric. Door de uitleg over genderneutraal taalgebruik, de naam Sterric en de algemene sfeer dacht ik eigenlijk dat het om een vertaling ging. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er in de Finse taal geen hij of zij bestaat. Alles is onzijdig in die taal. Om die reden zijn Finnen soms verward in het Engels als er opeens ‘she’ en ‘he’ gebruikt moet worden. Het verhaal ademt voor mij de sfeer van Oost-Europa en dus ook Scandinavië. Maar Sterric komt gewoon uit Rotterdam en het is dus helemaal geen vertaling.

De vloek van Rood leest als een sprookje. Dat door de thema’s die spelen van liefde maar ook het hoge occulte gehalte. Het is ook bijna een fabel met dieren in de hoofdrol die buiten menselijke trekjes ook echt menselijk zijn. Door een driehoeksverhouding vol liefde, verraad, verlies en opoffering voelt het bijna klassiek Shakespeariaans aan. Wat ik ook tof vind is dat het karakter van Aster een voller lichaam heeft met een bos schaamhaar. Ja er komt naakt in voor mensen. Het karakter van Jager is weer heel grof en niet overduidelijk man of vrouw.

Eerder gaf ik aan de karakters op sommige punten ‘lelijk’ te vinden. Daarmee bedoel ik de manier van vormgeven. Dat is gewoon een kwestie van smaak. Op andere momenten, zeker waar veel emotie in de karakters komt die ik voel, vind ik het weer wonderschoon kunstig en spreekt het me wel aan. Maar de illustraties van de omgeving, het weer en dieren vind ik het meest tof. En de menselijkheid in een dier wordt ook echt prachtig in beeld gebracht.

De vloek van rood graphic novel sterric scratch books genderneutraal sprookje

Bijzondere graphic novel

De vloek van Rood is een bijzondere graphic novel. Het is een verhaal waar ik moest aftasten, proeven en laten bezinken. Genderneutraal is zeker het benoemen waard, ook door het aanwezige en aangepaste taalgebruik en de hoofdkarakters in een lesbische driehoeksverhouding. Toch las ik het vooral als een sprookje over liefde en de emoties die daarbij komen kijken. Jaloezie, gemis, opoffering, geluk, genot en onzekerheid. Over een liefde die niet geaccepteerd wordt omdat er een andere huid is voor jou om te dragen. Een moderne en eigentijdse Romeo en Juliet.

Er komt naakt in voor en milde seksualiteit, maar gewoon op een mooie manier wat mij betreft. Ik vond het niet shocking. Gewoon onderdeel van het liefdevolle occulte sprookje. De schutbladen zijn overigens één van de mooiste die ik dit jaar gezien heb, prachtig grafisch kunstig om in te verdwalen. Ik blijf bij mijn verdict van ‘een beetje vreemd maar wel lekker’. En juist dat het me aan het denken zet en me laat verwonderen zorgt voor een toffe leeservaring.

Een bijzonder boek wat vraagt om een tweede keer lezen want er is zoveel te zien en er zijn zoveel laagjes die je er nog uit kan halen. Wees niet bang om de De vloek van Rood te proeven. Net zoals we onze kinderen leren om vaker iets te proeven, omdat dan pas een smaak gewaardeerd kan worden, moedig ik dat ook aan bij boeken die buiten de kaders kleuren.

graphic novel sterric genderneutraal sprookje scratch books

Leestips passend bij De vloek van rood

Specificaties De vloek van Rood

Auteur en grafisch design: Sterre Richard / Sterric | Uitgever: Scratch Books | Juli 2021 | 168 pagina’s | 9789493166165 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.