Maar de leeuw was er niet, vol fantasie en over teleurstelling

Inmiddels zijn mijn eigen kinderen kleuter af maar voor mijn werk in de schoolbibliotheek wil ik ook op de hoogte blijven van de leukste prentenboeken. Toen ik Maar de leeuw was er niet voorbij zag komen leek me dat een interessant prentenboek om te lezen. Er bleek wat minder tekst aanwezig dan ik dacht maar dat maakt het verhaal zeker niet minder boeiend of bruikbaar. De vele verborgen dieren in het boek maken dat je echt samen met je peuter of kleuter dit boek kunt lezen.

Voorkant Maar de leeuw was er niet

Maar de leeuw was er niet

De neushoorn → die was er.

Het ijsje → lekker.

De glijbaan → die was er ook.

Maar de leeuw…

Een uniek samenspel tussen tekst en beeld

Maar de leeuw was er niet is een uniek samenspel tussen tekst en beeld. Beiden vertellen een eigen stuk van het verhaal. Na een dagje in de dierentuin te zijn geweest gaan een jongen en zijn vader weer richting huis. De vader heeft duidelijk genoten van de dag samen met zijn zoontje. Maar het jongetje ziet het toch anders. Door de hoge verwachtingen die hij had lijkt hij alleen maar te balen van het feit dat hij de leeuw niet heeft gezien. De vader probeert allerlei blij makers op te noemen om de jongen op te vrolijken; De sterke neushoorn die net een bulldozer lijkt. Of dat heerlijk gorilla-ijsje met chocolade snippers en nootjes. Het was wel oké volgens het jongetje maar die leeuw he…die had hij graag gezien.

bladspiegel met korte zinnen en weinig tekst en heel veel illustraties Op de prenten loopt een jongen met zijn vader weg van de dierentuin. Hier zie je zowel mensen als dieren lopen.

Terwijl je Maar de leeuw was er niet voorleest is er nog veel meer te zien. Op de terugweg van de dierentuin naar huis komen vele verschillende voertuigen voorbij. Ook zijn er allerlei dieren te zien in de prenten. Terwijl papa vertelt over de dieren die wél te zien waren kan je kindje deze en andere dieren speuren in de mooie illustraties van Federico Appel. Federico is schrijver en illustrator en doceerde kinderliteratuur aan de universiteit in Rome. Hij is redacteur van een uitgeverij voor jongeren maar dat terzijde.

Een prentenboek over hoge verwachtingen

Ben jij iemand die vooraf vaak hoge verwachtingen heeft? Of heb je een kindje dat hiervan weleens ‘last’ kan ondervinden. Met Maar de leeuw was er niet kun je hierover in gesprek met je kleuter. Dit prentenboek, vol fantasie, gaat over hoge verwachtingen hebben. Als je een uitstapje hebt, bijvoorbeeld naar de dierentuin, en dat ene dier ligt net ergens lekker te slapen zodat jij ‘m niet kunt zien. Dan kan ik me goed voorstellen dat je teleurgesteld bent. Zou ik ook zijn als mijn lievelingsdier niet te zien is en ik al de hele dag met fotocamera loop te slepen. Soms helpt een extra rondje wandelen om vanaf een andere kant nog eens te kijken. Maar niet altijd. Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter de kans dat je met teleurstellingen te maken zult hebben.

Omgaan met teleurstelling

En hoe ga je dan weer om met die teleurstelling? Haalt het je dusdanig uit balans dat je alleen nog het negatieve kunt zien? Of kun je ook nog de dingen bedenken die er wel waren zoals in Maar de leeuw was er niet? Of die wel goed gingen die dag of dat moment? Als ouder kun je je kind helpen om hiermee om te leren gaan. Want teleurstelling hoort er ook gewoon bij en mag er zijn. Baal ervan, huil erom, sla de boosheid eruit op een kussen. Laat zien dat je het negatieve gevoel begrijpt en dat onder het balen, huilen of boos zijn de teleurstelling de echte emotie is. Probeer erover te praten en door te vragen zo kunnen emoties een volgende keer herkend worden.

Vergeet ook niet; voorleven helpt. Als je kind ziet dat jij ook weleens ergens van baalt en hoe jij daarmee omgaat geef je dat aan je kind mee. Ga samen op zoek naar blij makers. Zoals de vader van het jongetje in Maar de leeuw was er niet ook probeert.

Schutblad met alleen maar leeuwen
Schutbladen vol leeuwen geïllustreerd door Federico Appel

Stefan Boonen

Stefan Boonen is een veelzijdig auteur. Van literaire boeken voor wat oudere kinderen tot prentenboeken zoals Maar de leeuw was er niet. Sinds 2000 is hij auteur en heeft al meer dan 100 titels op zijn naam. Voor schrijver heeft hij niet gestudeerd op school, wel voor timmerman. Om schrijver te worden heb je vooral een dosis nieuwsgierigheid nodig, goed kunnen luisteren en de juiste vragen kunnen stellen. Volgens Stefan moet je ook kunnen dansen en houden van chocolade maar of dat nou echt een must is vraag ik mezelf af…

Andere boeken van Stefan Boonen met een review op StoerLeesVoer:

illustratie halve bladspiegel met weinig tekst. Tussen de mensen zijn allerlei dieren verstopt

Specificaties Maar de leeuw was er niet

Auteur: Stefan Boonen | Illustrator: Federico Appel | Uitgever: De Eenhoorn | ISBN: 9789462917385 | 19 oktober 2023 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.